De herfst… een seizoen van loslaten, verstilling, maar ook van overvloed.
Wanneer ik door de tuin loop, zie ik dat de bomen en struiken hun bladeren al laten vallen en merk ik elke dag meer dat de dagen korter worden. En toch schenkt de natuur ons nog steeds een rijkdom aan eetbare planten, vruchten en noten.
De herfst is de tijd waarin we dankbaar oogsten, onze voorraad nog kunnen aanvullen en ons verbinden met de cyclussen van de aarde.
Wanneer je met open ogen door bos, veld en tuin loopt, ontdek je dat de natuur ons juist in de herfst van alles geeft om ons lichaam en geest te voeden.
Hieronder vind je mijn favoriete 10 eetbare wilde planten die je in deze periode kunt vinden – elk met hun eigen smaak, kracht en verhaal.
N.B.: graag verwijs ik naar de afzonderlijke (video)lessen die ik over ieder van deze wilde planten heb gemaakt, voor meer informatie en recepten!
10 Eetbare wilde planten in de herfst
1. Rozenbottel
Felrode pareltjes vol vitamine C. Ideaal om je weerstand te versterken in de koudere maanden. Heerlijk in thee, jam of siroop.
Lees hier meer informatie over de Rozenbottel en kijk hier voor een recept om zelf Rozenbotteltinctuur te maken.
2. Paardenbloemwortel
In de herfst wordt de wortel vol en krachtig. Je kunt hem verwerken in stoofpotten of roerbakgerechten of roosteren als koffie-alternatief.
Zie hier voor het recept van paardenbloemwortelkoffie.
3. Brandnetel
Misschien denk je bij brandnetel vooral aan de lente, maar ook in de herfst zijn jonge blaadjes/topjes nog te vinden. Boordevol mineralen, lekker in soep of thee.
Laat je verrassen door deze brandnetel-kaaskoekjes.
4. Weegbree
Deze sterke en bescheiden plant blijft vaak groen, ook als de rest al verdord is. Fijn als toevoeging in soepen of smoothies en de zaden zijn nu ook volop te oogsten.
Of je kunt er een weegbreezalf van maken.
5. Eikels
Rijk aan zetmeel, al moet je de looistoffen eerst uitspoelen. Daarna kun je er meel van maken of koffie van zetten.
Hier het recept voor eikeltjeskoffie.
6. Grote Kliswortel
Een voedzame wortel die diep uit de aarde komt.
Te gebruiken in roerbakgerechten, soepen of stoofschotels.
7. Tamme Kastanjes
De tamme kastanje is een klassieker in de herfstkeuken.
Gepoft, gepureerd of verwerkt in brood: verwarmend en voedzaam.
8. Sleedoorn
De blauwe bessen worden na de eerste vorst zoeter.
Perfect voor jam, compote of likeur.
9. Hop
De rijpe bellen hangen aan de hopstruik. Deze kunnen gedroogd goed gebruikt worden voor thee of tinctuur wanneer het slapen niet lukt door spanning en stress.
Hier het recept om zelf hoptinctuur te maken.
10. Hazelnoten
Een van de eenvoudigste cadeaus van de herfst. Lekker rauw, geroosterd of gemalen tot meel of verwerkt tot likeur.
Hier zijn resp. de recepten om zelf hazelnootlikeur, hazelnoottruffels, of hazelnootpasta te maken.
Tips bij het wildplukken
- Pluk alleen wat je zeker herkent.
- Neem nooit alles mee – laat altijd voldoende staan voor dieren en voor herstel.
- Vermijd vervuilde plekken, zoals langs drukke wegen of bij industrie.
In harmonie met de herfst
De herfst laat ons zien hoe rijk de natuur is, zelfs in een tijd van loslaten en verstilling.
Elke plant, vrucht of noot is een uitnodiging om de verbinding met de aarde te verdiepen en met dankbaarheid te oogsten.
Wanneer je met een mandje door de natuur loopt, zie je waarschijnlijk dat er meer dan genoeg is – voor jou, voor de dieren en voor het leven dat weer terugkeert in de lente.
En als niet, zoek dan een plek waar meer dan voldoende aanwezig is.
Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!
Je kunt je weer aanmelden voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven
Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:
- 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
- 400 minuten aan videomateriaal
- 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
- ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
- en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
- online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo
Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.











