Eikeltjeskoffie gemaakt.
Lekker het bos inlopen en onder enorme eikenbomen een mandje vol met eikeltjes rapen. Daar kan ik echt van genieten.
Leuk toch, als je zo je eigen koffie kunt rapen. Dicht bij huis en puur natuurlijk.
De eik symboliseert vruchtbaarheid en lang leven. Zo werd ook vroeger vaak gezegd dat wanneer je een of meerdere eikeltjes bij je droeg je ze je geluk en rijkdom brachten.
Koffie
Eikeltjeskoffie is een veel gebruikt natuurlijk alternatief voor koffie.
Er zit geen cafeine in. Doordat je de eikels roostert lijkt het wel echt op het proces van koffie. Niet voor niets worden eikels dan ook vaak gebruikt in alternatieve koffiemengsels.
Als je eikeltjes wilt gebruiken moet je ze wel een aantal keer een tijd in water leggen zodat de looistoffen eruit gaan. De looistoffen trekken dan in het water (het water wordt melkkleurig) wat je dan weer weggooit. En steeds opnieuw tot het water helder blijft.
Het is belangrijk om pas eikeltjes te verzamelen wanneer ze van de boom vallen en niet meer groen zijn. Wanneer ze nog groen zijn zitten er namelijk heel veel looistoffen in.
De smaak van de koffie is lekker nootachtig. Hij lijkt qua kleur iets meer op thee dan op koffie.
Geneeskrachtige werking van eikels
Eikeltjeskoffie werd ook traditioneel ingezet bij verschillende klachten.
Zo hebben eikels een geneeskrachtige werking en worden onder andere gebruikt bij spijsverteringsproblemen, bloedarmoede, kinderbuikloop, zwakke botten en huidaandoeningen.
Recept voor Eikeltjeskoffie
Wat heb je nodig:
- 1 tot 2 handen vol eikeltjes
- water
Aan de slag:
- Verwijder de harde schil van de eikeltjes en het bruine vlies wat er omheen zit. Dit gaat het beste met een mesje. Of een andere methode is kokend water over de gepelde eikeltjes te gieten en dan laat het velletje makkelijker los.
- Snijd de eikeltjes in stukjes.
- Leg ze in het water en was ze en giet het water af. Vul weer aan met schoon water en laat ze een tijdje in het water staan zodat het looizuur in het water opgenomen kan worden. Spoel ze weer af en leg ze weer in het water. Dit is een proces wat je meerdere keren doet, totdat het water niet meer bruinig maar helder is en de eikeltjes niet meer bitter smaken.
- Laat de stukjes uitlekken en droog ze door ze op een handdoek te leggen.
- Bak ze in een koekenpan bruin zonder boter of vet.
- Laat ze afkoelen.
- Hak of maal de stukjes tot poeder in een vijzel of een keukenmachine.
Gebruik:
- Ca.2 koffielepels op 200 ml water.
- Kook het gezamelijk in een pannetje een paar minuutjes.
- Schenk door een fijn vergiet. Geniet ervan!
P.S.: Vind je dit een leuk recept?
Dan zijn mijn boeken De Wilde Lente, De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.
Of bekijk het filmpje over mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.