Compost maken duurt toch altijd heel lang?
Minimaal een jaar of langer?
Al je tuin- en keukenafval verzamel je op een grote hoop.
Dat kan. En werkt.
Maar er is een veel snellere manier.
Compost maken kan heel snel
Sinds ik de Berkeley Methode zelf ben gaan toepassen, die van hot composting, wil ik niet anders meer. Je krijgt zo binnen een paar weken super fijne compost.
Dus nu maak ik het hele jaar door met regelmaat nieuwe composthopen.
Hieronder beschrijf ik hoe ik het doe. En omdat het even weten is wat de stappen zijn (en dan gewoon doen!), heb ik er voor de duidelijkheid een foto-rapportage bij gezet.
Wie weet, is het voor jou net zo verslavend als dat het voor mij is. En je tuin zal je héél dankbaar zijn 🙂
Hot composting volgens Berkeley
Compost is de ideale voeding voor je bodemleven en daarmee ook voor je planten.
Composteren is het proces waarbij organisch materiaal wordt omgezet door micro-organismen. Compost wordt gebruikt om de aarde in je tuin vruchtbaarder te maken.
Naast de traditionele compost bestaat de warme (hot composting) compost.
De hot compostingmethode is ontwikkelt door de Universiteit van Berkeley. In ongeveer 18-21 dagen kun je op deze manier compost maken.
De voordelen van een warme composthoop
- Je hebt snel resultaat: in ca. 3 weken tijd goede compost in tegenstelling tot ca. 1 jaar bij een reguliere composthoop.
- Door de hitte verbranden eventuele zaden van “onkruid” in de compost, waardoor je deze niet verspreid met je compost (dit kan bij de traditionele wijze wel gebeuren).
- Je composthoop slinkt niet. Je houdt net zo veel compost over als waar je mee begint.
Voorbereiding: verzamel alle materialen
Van tevoren verzamel ik de verschillende ingrediënten die ik nodig heb voor de composthoop. Dit omdat de composthoop in één keer in zijn geheel gemaakt moet worden.
Om een warme composthoop te maken, heb je drie soorten ingrediënten nodig:
- Groen materiaal ofwel stikstofrijk materiaal:
Dit kan bestaan uit groen tuinafval, groenteresten, fruitresten, bladeren. - Bruin materiaal ofwel koolstofrijk materiaal:
Dit zijn takken in kleine stukjes geknipt, zaagsel, stro, kranten, karton, verdorde bladeren. - Mest:
Mest van dieren bijv. kippenmest, paardenmest, koeienmest, konijnenmest.
Qua volume moeten de drie ingrediënten (groen,bruin en mest) ongeveer hetzelfde zijn in omvang.
Hoe meer het materiaal is klein gemaakt/fijn gesneden, hoe sneller het wordt omgezet in de composthoop en hoe sneller je fijne compost hebt.
Naast deze basismaterialen heb je ook nog nodig:
- Een Activator:
Tijdens het opbouwen van de composthoop plaats je in het midden van de composthoop een activator die er voor zorgt dat het composteringsproces geactiveerd wordt (een snelle start krijgt). Deze activator kan bestaan uit heel stikstofrijk materiaal. Vaak gebruik ik hiervoor een hoeveelheid in stukjes geknipte brandnetelbladeren. Wat ook heel goed werkt is het toevoegen van een dood dier (of delen ervan), zoals bijvoorbeeld een overleden kip. Deze activator zorgt ervoor dat er heel snel warmte in de composthoop komt waar de compost-bacteriën zich prettig voelen waardoor ze zich in rap tempo vermeerderen en actief aan het werk gaan. - Vocht
De composthoop moet vochtig zijn. Niet zo nat dat het vocht onder de composthoop uit begint te druppen, maar nat genoeg dat de bacterien een goed vochtig klimaat hebben (dat hebben ze namelijk nodig). - Zuurstof
Door de composthoop regelmatig om te spitten (bij de 4e, 6e, 8e, 10e dag etc.) zorg je ervoor dat er steeds voldoende zuurstof in de composthoop komt - Afdekzeil
Je dekt de composthoop steeds af met een zeil. Hiermee voorkom je dat de composthoop te nat wordt of door de zon uitdroogt of in de winter te koud wordt. - Voldoende plek
Zorg voor voldoende plek om de composthoop op te zetten en ook voor voldoende plek ernaast. Omdat je na vier dagen elke tweede dag de composthoop moet omkeren op een andere plek, is het erg handig als dit vlak in de buurt is.
De grootte van de composthoop
De composthoop dit je maakt moet een minimale omvang hebben van 1 kuub (1 m x 1m x 1m). Bij voorkeur nog wat hoger of breder tot 1,5 meter hoog en breed.
Wanneer de composthoop niet minimaal 1 hoog, breed en diep is, zal het opwarmen niet goed lukken.
Het opbouwen van de composthoop (dag 1)
Zo ga je te werk:
Ik maak de composthoop meestal in de vorm van een rechthoek. Dan kan ik makkelijk bij alle zijden (wat voor het omscheppen fijn is). Natuurlijk kan het ook goed in compostbakken die groot genoeg zijn.
Je bouwt de composthoop op door een soort lasagna te maken van verschillende lagen op elkaar. Iedere laag is circa 5-10 cm hoog.
Je begint met bruin, dan groen, dan mest en vervolgens weer bruin, groen, mest. Etc.
Ik bewater de composthoop na elke 3 lagen met in ieder geval 2 gieters water.
Bruin materiaal, groen materiaal, mest, 2 gieters water en weer bruin materiaal, groen materiaal, mest, 2 gieters water etc.
En voor je het weet heb je al snel heel wat lagen op elkaar liggen…
Ga door tot je bij ongeveer 70-74 cm hoogte uitkomt.
Dan leg je in het midden als een soort grote bal de activator. Dit kan zijn: fijngeknipte brandnetelbladeren of andere groene bladeren of een dood dier.
Vervolgens ga je weer verder met de lasagnalagen en water.
Wanneer je klaar bent dek je de composthoop af met een zeil en laat de composthoop 4 dagen rusten.
Hoe warm wordt deze composthoop?
De ideale temperatuur voor de warme composthoop ligt tussen de 55 en 65 graden Celsius.
De temperatuur moet bij de 6e dag deze ideale temperatuur bereiken.
De composthoop omscheppen (dag 4)
De vierde dag keer je de composthoop voor de eerste keer om.
Met een spitvork haal je de buitenkanten van de composthoop af en deze worden het midden van de nieuwe composthoop en zo ga je verder. Uiteindelijk zal de binnenkant van de composthoop de buitenkant van de nieuwe composthoop worden.
Voeg wat water toe (meestal voeg ik deze dag 1 tot 3 gieters water toe).
Je kunt testen of er voldoende water in de composthoop zit door een handvol compost te pakken en hier in te knijpen. Drupt er sowieso al water langs je hand is het te vochtig.
Wanneer je knijpt en je hand voelt vochtig dan is er voldoende vocht in de compost.
Wanneer je hand droog aanvoelt kun je nog water toevoegen.
Het omscheppen herhalen (dag 6, 8, 10, 12, 14, 16)
Nu is het belangrijk dat de warme composthoop iedere 2 dagen wordt omgekeerd, op dezelfde wijze als ik bij dag vier beschreven heb.
Ja het is even een werkje, maar gelukkig merk je al snel het resultaat van je inzet.
Want doordat je iedere keer nieuwe zuurstof toevoegt aan het composteringsproces, zullen de bacteriën extra hard werken.
Zo zie je de compost gewoon voor je ogen ontstaan.
Naast de kleur is vooral ook de temperatuur een goede indicator of het lekker loopt met de composthoop.
Op het einde van het proces zal de composthoop weer in temperatuur afnemen. Dan zullen compostwormen en andere kleine beestjes weer terugkomen in de composthoop.
En dan… is de compost klaar (dag 18-21)
De compost is nu klaar.
Het is een mooie donkerbruine compost geworden. Direct klaar voor gebruik in de tuin. Altijd een heel fijn moment…
Problemen en oplossingen
- De temparatuur gaat niet goed (vooral in de beginfase).
Wanneer de composthoop niet heet genoeg wordt, voeg dan groen materiaal of mest toe. Het kan ook zijn dat het vochtgehalte niet goed is (voeg dan evt. vocht toe).Wanneer de temperatuur te hoog is (je ziet dan ook dat de berg in grootte is geslonken) voeg dan bruin materiaal (zaagsel of stro) toe. - De composthoop ruimt naar ammonia en slinkt.
De verhouding stikstof koolstof is dan niet ideaal.Voeg dan koolstofrijk materiaal toe (bijv. houtsnippers). Je zal snel merken dat de geur weggaat.
Veel plezier ermee!
P.S.: Vind je dit een leuk artikel?
Dan zijn mijn boeken De Wilde Lente, De Wilde Zomer en De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.
Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!
Je kunt je weer aanmelden voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven
Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:
- 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
- 400 minuten aan videomateriaal
- 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
- ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
- en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
- online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo
Nu met een super leuke voorjaarskorting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.