Hoptinctuur

Hoptinctuur

Hop is vooral bekend als ingrediënt voor bier.

Daar worden de meeste hopbellen voor gebruikt. Maar je kunt er veel meer mee doen. Zoals hoptinctuur maken!

Hopbellen zijn de bloemen van de vrouwelijke hop-plant. Deze bloemen kun je in september oogsten.

Lekker slapen

Zelf oogst ik graag hopbellen om ze te drogen en de gedroogde bloemen te gebruiken in theemixen.

Hop heeft namelijk een rustgevende en wat slaapverwekkende werking.

Zo vind je in mijn Kruiden-EHBO-pakket een recept voor lekkere slaapthee met hopbellen.

HoptinctuurHopscheuten

Naast hopbellen die je in het najaar oogst, worden van de hop in het voorjaar ook de jonge scheuten geoogst. Zowel de witte die onder de grond zijn als ook de groene die net boven de grond uitgekomen zijn.

Deze hopscheuten worden ook wel de “arme-mans-asperges” genoemd, omdat je ze zo in het wild kunt oogsten.

Tegelijkertijd worden hopscheuten in menig restaurant als delicatesse geserveerd.

Hier vind je een recept voor lekkere wraps met hopscheuten. Iets dat wij in het voorjaar graag maken als lunchgerecht.

Hoptinctuur

Je kunt van hopbellen ook een fijne tinctuur maken die helpt bij slecht kunnen slapen, nervositeit, onrust en zenuwpijnen.

En deze tinctuur wordt ook ingezet bij geprikkelde maag en darmen.

Hieronder vind je het recept om zelf hoptinctuur te maken. Je kunt dit zowel van verse hopbellen maken als ook van gedroogde.

Recept van hoptinctuur

Wat heb je nodig:

  • verse of gedroogde hopbellen
  • wodka of jonge graanjenever
  • 1 glazen (jam)pot met deksel
  • steriel(e) glazen flesje(s)

Aan de slag:

  1. Vul het glazen (jam)potje met de verse hopbellen tot 2/3 van het glas gevuld is of wanneer je gedroogde hopbellen gebruikt vul het glas tot de helft ermee.
  2. Schenk de wodka of jonge graanjenever over de hopbellen heen zodat alle hoopbellen bedekt zijn met de alcohol.
  3. Schroef het deksel op de pot en schud even flink.
  4. Zet de pot op een lichte plaats maar niet in direct zonlicht.
  5. Schud af en toe en na 4-6 weken is de tinctuur klaar.
  6. Zeef de tinctuur door een fijnmazig vergiet of een grof vergiet met schone doek erin gelegd.
  7. Schenk de tinctuur in een donker gekleurd glazen flesje.
  8. Plak een etiket op het flesje met de naam van de tinctuur en de datum wanneer je het in het glazen flesje hebt gevuld.

Gebruik:

Het gebruik van de tinctuur is 3 x daags 20 druppels voor het eten met wat water innemen.

Contra-indicatie: niet te gebruiken bij zwangerschap, bij hormoonafhankelijke aandoeningen en bij depressieve klachten. Bij twijfel, raadpleeg altijd uw arts.

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan is mijn boek De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Of neem een kijkje bij mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.

 

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.