gildevorming

Gildevorming bij fruitbomen helpt weerstand te verhogen

Veel perzikbomen en nectarinebomen hebben in deze tijd last van de perzikkrulziekte die de bladeren en de vruchten aantast. Het gangbare middel lijkt te zijn om de boom te bespuiten met schimmelwerende producten. Het is dan de vraag wat je hiervan allemaal binnen krijgt als je een nectarine of perzik eet en wat het doet met de weerstand van de boom? Gildevorming is een mooi natuurlijk alternatief.

Wat kan je er op natuurlijke wijze tegen doen?

Op het moment dat de krulziekte al zichtbaar is, is het nodig om de aangetaste bladeren te verwijderen, zodat de ziekte zich niet verder verspreidt. Verder is het van belang om voor de langere termijn voor de boom te zorgen, dat kan mooi door een perzikgilde te creëren. Deze gilde zorgt ervoor dat de weerstand van de boom verbetert en hij weer volop in zijn kracht komt… En dat vind je vervolgens weer terug in de vruchten ervan!

Een perzikgilde of een nectarinegilde is een groep planten die je onder de kroon van een perzik- of nectarineboom plant, die de boom ondersteunt – waardoor de perzikboom of nectarineboom optimaal kan groeien en weerstand kan bieden aan de invloeden van buitenaf. Dit ondersteunen gebeurt op meerdere manieren: bijvoorbeeld door stikstof aan de grond toe te voegen, door andere mineralen van diep in de aarde naar boven te halen, door ziekteverwekkende bacterien en schimmels tegen te gaan, door goede insecten aan te trekken die voor de bevruchting van de perzikboom zorgen of goede insecten aantrekken die de verstorende insecten tegen gaan en tevens door de bodem te bedekken, zodat de grond niet uitdroogt en onkruid geen kans krijgt. Wanneer je rekening houdt met al deze functies kun je een goed werkend ecosysteem rond je perzik/nectarineboom creëren.

Hoe ziet zo’n perzik/nectarine-gilde er concreet uit?

Je plant onder de kroon van de boom een aantal planten. Iedere boom heeft eigen karakteristieken, waardoor er verschillende boomgilden zijn. Hier een voorbeeld voor de perzik/nectarineboom, maar er zijn meerdere combinaties mogelijk. Planten die prima meewerken om ziektes te voorkomen zijn knoflook, tijm en oregano. Deze bloeien ook en zijn dan meteen ook goede insect-aantrekkende planten. Verder zijn tijm en oregano prima bodembedekkers, waardoor andere “onkruiden” weinig kans krijgen. Je ziet veel planten hebben meerdere functies in zich.
Een mooie stikstofbinder is de vaste plant lupine – ook deze trekt bijv. bijen aan. Smeerwortel of mierikswortel zijn goede diepwortelende gewassen om cruciale elementen diep uit de grond naar boven te halen, de grond losser te maken en kunnen meteen als mulch (bedekking van de bodem) dienen. Ook de bandnetel zou hier een goede rol in kunnen spelen, alhoewel niet iedereen die graag ziet in de tuin… (is wel een van de weinige planten die zo’n beetje alle belangrijke mineralen bevat…).

Meer weten over gildevorming?

Stuur even een mailtje, dan houden we je op de hoogte. We zijn namelijk voor geïnteresseerden een gildegids aan het samenstellen gericht op fruit/noten-bomen en ook de specifieke gildevorming in de moestuin. Daarnaast is gildevorming een standaard onderdeel bij onze weken over Permacultuur en in onze Natuurlijk Leven Inspiratieweek

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Comments

 1. Hoi Trudy,
  Om het objectief te vergelijken had ik in mijn tuin bij dezelfde bomen een boom met een gilde moeten beplanten en de andere niet. Dat heb ik niet gedaan. Ik heb bij alle bomen planten geplant die de bomen kunnen ondersteunen. Dus helaas kan ik je geen heldere objectieve bevindingen geven. Ik moet het ook hebben van wat ik zie bij oa de buren. Ik heb wel het gevoel dat het werkt. Waaraan ik dat duidelijk merk is dat het goed gaat met de bomen en dat de tuin bruist van leven. Voor mij is dat voldoende bevestiging. Hoop dat je hier iets mee kan.
  Lieve groet,Maria

 2. Hallo Maria,
  Ben zelf ook aan het experimenteren met kruiden onder mijn fruitbomen.Tegen luis gebruik ik lavendel,de perzik schijnt goed te reageren op boerenwormkruid en ook de salie vindt ieder jaar zijn plekje onder de bomen.Nu zijn mijn boompjes nog vrij jong,ze staan nu 3 jaar en ik heb geen referentiebomen maar zie wel dat mijn perzik het beter doet dan het boompje van de buurman die even oud is maar het zonder kruiden moet doen….Ben dus erg benieuwd naar jouw bevindingen….
  Groetjes Trudy

 3. Vandaag voor het eerst over fruitboomgilde gelezen. Heb verschillende fruitbomen en een notenboom. Naast het nuttige karakter van een gilde lijkt het mij een mooi gezicht om bloeiende planten die bijen trekken onder een boom te hebben.

 4. Hoi Maria,
  Ik ben erg geïnteresseerd in de gildevorming, omdat ik mijn tuin ga omvormen tot een Permacultuur tuin.
  Graag zou ik meer informatie hierover ontvangen.
  Groetjes,
  Francis

Leave a Comment