De verbinding met Moeder Aarde weer volledig ervaren

Een gezin een drukke baan, een huis, twee auto’s.

Een sociaal leven, sportverenigingen en familieverplichtingen.

En dan op zondagmiddag even een rondje door het bos. Eindelijk tijd om even een frisse neus te halen. Maar voor je het weet is de dag al weer om.

Gejaagd, druk en het gevoel hebben dat je iets mist.

Herkenbaar wellicht?

Onze drukke levens brachten ons welvaart maar niet de voldoening die wij zochten.

aarde

Een aantal jaar geleden hebben wij radicaal het roer omgegooid en zijn we verhuisd naar Hongarije.

Een plek waar we ons gelijk thuis voelden en waar we nu zo natuurlijk en zelfvoorzienend mogelijk proberen te leven.

Dit is geen emigratieverhaal hoor 🙂 .

Maar wel een verhaal over de diepe wens om zo natuurlijk mogelijk te leven. Om de verbinding met de natuur weer tot in het puntje van je tenen te ervaren. Niet alleen op zondagmiddag maar 365 dagen per jaar.


Hoe mooi alles samenwerkt

aarde

In Hongarije zijn we de eigenaren van een huis met een stuk grond. Geen hectares hoor, maar groot genoeg voor een prachtige moestuin. Een moestuin die in de basis volgens permacultuur principes is opgezet. Maar die inmiddels verder is geëvolueerd dan dat, maar daarover straks meer.

De tuin, de omliggende weides en bossen zijn voor mij een dagelijkse ontdekkingsreis. Steeds weer leer ik nieuwe dingen door de natuur te observeren en ontdek ik hoe bijzonder het allemaal in elkaar zit.

De natuur blijft me verrassen. Niets komt er zomaar in je tuin. Alles heeft een functie in het geheel. Als je de ruimte open laat, komt zij met een invulling die op dat moment nodig is. Als een onzichtbare kracht die weet wat nodig is om harmonie te herstellen.

Voor mij was het zelf kweken en het zelf plukken van voedsel in tuin, bos en weide, een verdere bewustwording hoe bijzonder de natuur werkt. Hoe zeer wij ook daar onderdeel van zijn. En hoe belangrijk het is dat we weer herkennen dat alles in de natuur leeft. Een levende energie is, met een functie in het geheel.

Daar waar ik vroeger alles als normaal of gewoon accepteerde, is er nu een gevoel van dankbaarheid en blijdschap. Zo heb ik mijn eigen verbinding met haar weer kunnen herstellen. Dat gun ik jou ook van harte.


Vanuit verbinding creeren en de rol van permacultuur

Permacultuur biedt praktische handvatten om volgens natuurlijke principes je tuin te ontwerpen. In je voedselbehoeften te voorzien. Zelfvoorzienend te leven. Om die reden geef ik dan ook met veel plezier trainingen en workshops in permacultuur.

In mijn visie op natuurlijk leven draag ik dan ook permacultuur een warm hart toe.

Zo organiseer ik Praktijkweken permacultuur voor iedereen die deze aanpak wil leren door het in de praktijk te ervaren. Zo leer je hoe je ook zelf je permacultuur moestuin start.

En één keer per jaar hebben we bij Harmony een 12-daagse PDC (Permaculture Design Course), waar je een internationaal erkend PDC certificaat kunt halen.

aarde

Natuurlijk leven gaat voor mij echter verder dan permacultuur.

Voor mij heeft alles dat door Moeder Aarde wordt voortgebracht een bewustwording en levensenergie. En zijn wij als mensen onderdeel van dit prachtig ecosysteem. Om een harmonieus werkend systeem te krijgen, is het belangrijk hiermee rekening te houden. Om vanuit verbinding te kunnen creeren.

Om die reden heb ik sinds enige tijd Praktijkweken Natuurlijk Leven opgezet. Hierin vind je nog veel elementen terug vanuit de permacultuur, maar voeg ik de verbinding met Moeder Aarde toe. En is er lekker veel praktijk om het tot een super inspirerende week te maken.


Ook drie hoog achter

Natuurlijk Leven bestaat voor mij uit twee aspecten.


Enerzijds de verbinding herstellen met Moeder Aarde en anderzijds de praktische toepassing. Zoals het verbouwen van je eigen voedsel. Het plukken uit bos en weide. Het verwerken van je oogst. Het maken van je eigen geneesmiddelen, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen.


En voor beide aspecten hoef je niet naar Hongarije te emigreren. Ook drie hoog achter, in de stad of in een rijtjeshuis kun je Natuurlijk Leven. En daar wil ik jou graag bij helpen.

aarde
Het is mijn missie om jou te helpen jouw verbinding met Moeder Aarde te herstellen. Door je te inspireren en je praktische handvatten te geven hoe je dit in je dagelijks leven kunt toepassen.

Wil jij ook meer natuurlijk leven?

Kies je voor meer natuurlijk leven, zet dan deze intentie heel bewust voor jezelf neer. Want zodra je voor jezelf ruimte hiervoor creëert, ontstaat deze.

Ik kan je alleen maar toejuichen om jouw verbinding met Moeder Aarde sterker te maken. En waar ik kan, zal ik je met liefde en enthousiasme ondersteunen. Je kunt hier beginnen:


1. Schrijf je dan eerst in voor mijn Gratis cursus;
2. Neem dan een kijkje op mijn Blog voor inspiratie en praktische tips;
3. En kijk wat ik je kan leren in de Natuurlijk Leven Praktijkweek;
4. Of wil je meer leren over Permacultuur, kijk bij mijn Permacultuur aanbod.

Gratis cursus

Natuurlijk leven in eigen hand

Ja leuk! Ik wil me aanmelden.