View Post

Mens en natuur, een reset?

“We moeten de natuur gaan beschermen voor de mens.” “Er een hek omheen zetten en alleen mensen binnen laten als ze specifieke toestemming hebben om daar op dat moment te zijn.” Ik keek de man naast wie ik in de auto zat aan, om een glimp op te vangen van zijn uitdrukking bij hetgeen hij net had gezegd. Geen glimlach …

View Post

Natuurlijke weerstandsbooster

Om je weerstand – ofwel je immuunsysteem – af en toe een “boost” te geven, maak ik graag onderstaand recept. Nu is het niet iets wat je typisch voor het genot drinkt. Maar dat het mijn lichaam helpt, merk ik wel. Dus in tijden dat ik me wat zwakjes voel, of er de “r” in de maand staat en er meer …

View Post

Mierikswortelhoning

Ik heb Mierikswortel graag in mijn tuin staan. In de herfst en het voorjaar, oogst ik regelmatig een stukje ervan. Omdat ze niet alleen een bijzondere smaak heeft, maar ook sterk geneeskrachtig is. Fijne tuinplant Mierikswortel is een plant met grote lange bladeren en kleine witte bloemetjes. Ze wordt voornamelijk voor haar wortels geoogst. De wortel is geneeskrachtig en wordt …

View Post

Zelfvoorzienend leven: 8 punten die het iéts minder romantisch maken

De wens om steeds meer zelfvoorzienend te gaan leven lijkt steeds meer mensen te trekken. Ik vind het heerlijk om samen met mijn gezin zo zelfvoorzienend mogelijk te leven. En eerlijk gezegd zou ik niet meer terug willen. Voor mij is zelfvoorzienend zijn een wijze van leven, waardoor ik dagelijks in de natuur kan zijn en de verbinding met de …

View Post

Hoofdpijntinctuur

Hoofdpijntinctuur is voor mij een basismiddel in mijn natuurlijke EHBO kastje. Het recept voor deze tinctuur komt uit mijn nieuwste boek De Wilde Lente. In dezelfde lijn als De Wilde Zomer en De Wilde Herfst, is De Wilde Lente een boek waarin ik je heel praktisch wil laten zien hoe makkelijk het is om de wilde natuur in huis te …

View Post

Zevenbladkroketten met verse bieslook

Ja, het is zover! Mijn nieuwe boek De Wilde Lente is net vers van de pers gerold. Ik heb er gedurende de hele lente aan gewerkt. Zodanig dat ik in iedere fase van de lente heb kunnen werken met de kruiden en bloemen die op dat moment in de natuur beschikbaar waren. Echt superblij ben ik dat dit boek met …

View Post

De roep naar Wild

Een wilde tuin wordt al snel gezien als rommelig, onverzorgd. Eigenlijk is dat heel bijzonder… Dat als we de natuur haar gang laten gaan, we daar een ‘negatief’ oordeel op plakken. Het ‘past’ niet in ons beeld van de moderne gestructureerde wereld waarin we grip willen houden op vormen. Waarin we sturing willen geven, invloed willen uitoefenen. Dit, terwijl er …

View Post

Look-zonder-look, incl. recept LZL-azijn

Een plant die je in het wild zeker tegen kunt komen. Ze heet look-zonder-look. De naam verwijst naar het feit dat ze smaakt en ruikt naar (knof)look, maar geen (knof)look is. Ze is zelfs géén familie van de looksoorten. De geur en smaak is een kruising tussen ui en knoflook. Dit ruik je supergoed als je een blaadje kneust. Tweejarige …

View Post

Peterseliewortel en recept Peterseliewortelsoep

Peterseliewortel is familie van de “gewone” peterselie. Deze soort wordt vooral gekweekt om de wortel ervan te kunnen oogsten. Het blad is echter ook heerlijk te eten met de typische peterseliesmaak. In de zomer neem ik graag een flinke hand peterselieblad om in allerlei gerechten te verwerken. Bijvoorbeeld om er een snelle pesto van te maken of het te vermalen …

View Post

Pastinaak en recept ovenpastinaak

Ik ben dol op pastinaak. Pastinaak is een typische herfst/wintergroente die makkelijk zelf te telen is. Ze heeft iets weg van een witte grote peen en lijkt op de peterseliewortel. Als wortelgewas is ze lid van de schermbloemenfamilie. Zoete nootachtige wortel De pastinaak heeft een zoetige, kruidige ietwat nootachtige smaak. Je kunt deze wortel eigenlijk overal in gerechten gebruiken waar …