Ik lig in het veld en tuur naar de lucht Hoe hebben we het toch zo ver laten komen En wat moeten we doen om het weer beter te maken Onze moderne wijze van leven gaat zodanig ten koste van de natuur Dat het niet langer kan doorgaan zo Het vraagstuk lijkt zo immens groot, zo wereld-wijd, zo complex… Dat …
Alles heeft een andere kant
We kijken graag naar dat wat we willen zien. En mijden de andere zijde van de medaille, de kant waar pijn en emotie verscholen kan zitten. Maar soms word je er plotsklaps pijnlijk aan herinnerd. Laat ik je een momentje meenemen in de praktijk van mijn leven… Vrienden in de tuin Als start van de dag loop ik, nadat ik …
Hopscheuten en recept wilde kruidentaart
Het voorjaar is hét moment voor hopscheuten. Hopscheuten zijn de jonge uitlopers uit de wortelkluwe van de hopplant. Groene en witte hopscheuten De naam hopscheuten wordt gebruikt voor de jonge groene stengels, die in het voorjaar boven de grond uitkomen. Als ook de ondergrondse nog witte uitlopers vanuit de wortel. Snelle groeier In het voorjaar komt de hopplant weer volop …
Hoe natuurlijk is ons voedsel nog?
Met verbazing kijk ik al jaren naar de ontwikkeling van ons voedsel. Hoe het geproduceerd wordt, verwerkt en verpakt wordt en aangeprezen als iets dat gezond voor je is. De tendens is dat “wij” het voedsel voor ieder kunnen produceren, vaak met technologische hoogstandjes. En steeds vaker op kunstmatige wijze, zonder zon, zonder aarde, zonder hulp van alle micro-organismen die …
Wij zijn natuur in overvloed
“Die wilde noten en bessen… die zijn voor de dieren, niet voor ons mensen” Met toenemende verbazing, Kijk ik hoe mensen elkaar steeds vaker en feller corrigeren. “Laat alle bloemen staan, die zijn voor de insecten, niet voor ons” We zijn écht ver van de natuur komen af te staan, denk ik dan. Ver van de natuur af Als er …
Tijd om jezelf te voeden
We leven in een tijd met veel onzekerheden. Waar er veranderingen zijn. Waar mensen het moeilijk krijgen. Vrijwel wekelijks zijn er berichten dat de prijzen van levensmiddelen en andere producten als benzine, gas en elektra stijgen. Er wordt gesproken over problemen in de voedselketen. Voedselschaarste zelfs. Kleine oplossingen Ik denk niet dat we oplossingen voor de vele problemen die er …
De schaduwzijde van groen
Ik ben benieuwd of je dit herkent? Zelf ervaar ik dat ik deze tijd enorm word uitgedaagd om dicht bij mijn gevoel te blijven. Mijn intuïtie te volgen. Eigenlijk in alles. Waar ik het bijvoorbeeld heel sterk in merk, in het alledaagse, is of iets oprecht is of niet. Mijn gevoel reageert daar direct op. Goed voor de natuur? Neem het onderwerp …
Vogelmuur spread voor op brood
Vogelmuur, een kruidje dat je het hele jaar in het wild, maar ook in je tuin tegen kan komen. Juist in de winter wanneer er niet zoveel groeit, is ze een belangrijke helper voor goede voedingstoffen. Ze bevat silicium, kalium, fosfor, magnesium en koper en vitamine C. Ze bevat veel meer mineralen dan bijvoorbeeld een gewone krop sla. Het is …
Mens en natuur, een reset?
“We moeten de natuur gaan beschermen voor de mens.” “Er een hek omheen zetten en alleen mensen binnen laten als ze specifieke toestemming hebben om daar op dat moment te zijn.” Ik keek de man naast wie ik in de auto zat aan, om een glimp op te vangen van zijn uitdrukking bij hetgeen hij net had gezegd. Geen glimlach …
Natuurlijke weerstandsbooster
Om je weerstand – ofwel je immuunsysteem – af en toe een “boost” te geven, maak ik graag onderstaand recept. Nu is het niet iets wat je typisch voor het genot drinkt. Maar dat het mijn lichaam helpt, merk ik wel. Dus in tijden dat ik me wat zwakjes voel, of er de “r” in de maand staat en er meer …