rozenbottels

Rozenbottels – ware multivitamine bommetjes

Als kind kwam ik er al mee in aanraking. Rozenbottels.

Mijn moeder maakte namelijk vaak rozenbottelthee.

In het begin vond ik die niet zo heel lekker, maar de smaak wende. En ik kreeg altijd te horen dat deze thee erg gezond was. Vol vitaminen.

Als we gingen wandelen in de late herfst vond ik de rozenstruiken op afstand altijd lijken op kerstbomen. Lege takken helemaal versiert met rode bollen. Zo mooi.

rozenbottels

Vitamine C bommetjes

De rozenbottel is de vlezige vrucht van de roos.

Ze wordt ook wel de citroen of de kleine sinaasappel van de Noordelijke landen genoemd.

De rozenbottel zit tjokvol vitamine C. Veel meer zelfs dan een citroen of sinaasappel. Zo heeft ieder klimaat zijn eigen belangrijke vruchten en planten die je gezond houden.

Juist door het extreem hoge aandeel aan vitamine C is de rozenbottel bij uitstek geschikt als een weerstandsverhogend en opwekkend middel.

rozenbottels

Maar de rozenbottel bevat meer

Ze bevat ook vitamine B1, B2, B3, B5, C, E en K en de volgende mineralen: boron, calicum, chloor, chroom, fosfor, kalium, koper, magnesium, silicium, ijzer, zink en zwavel.

En nog andere belangrijke stoffen zoals looistoffen, anthocyanen, koolhydraten, pectine, vezels, betacaroteen, lycopeen en zeaxanthine.

Eigenlijk multivitamine bommetjes dus 🙂

Nu begrijp ik waarom mijn moeder zo blij was met deze roodkleurige thee.

Geneeskrachtige werking

Rozenbottels kunnen je helpen bij volgende klachten:

Lage weerstand, wat zich uit in verkoudheid, griep of luchtwegaandoening. Bij vermoeidheid, vitaminetekort, bloedarmoede, herstel na operatie, voorjaarsdip. En ze helpt bij artrose en artritis.

Inmiddels heb ik ze dan ook standaard in huis, het hele jaar door. Want je kunt ze makkelijk drogen of op andere wijze verwerken.

rozenbottels

Welke rozenbottels kun je plukken?

In principe kun je zeggen dat je de rozenbottels van alle wilde rozen kunt gebruiken.

Van de Hondsroos, de Japanse rimpelroos, de Eglantier en de Apothekersroos. De rozenbottels van de gecultiveerde rozen zou ik zelf niet gebruiken.

Let er ook op waar de rozen staan.

Pluk ze daar waar het schoon is. Dus niet langs een drukke weg of waar ze bespoten worden met chemicalien.

Het beste kun je de rozenbottels plukken van augustus t/m december (afhankelijk van welke soort). Ik pluk ze graag laat in de herfst. Dan zijn ze lekker sappig en zoet.

rozenbottels

Rozenbottels verwerken

Rozenbottels kun je op verschillende manieren verwerken en gebruiken.

Je kunt er onder andere rozenbottelthee, rozenbotteljam of bijvoorbeeld rozebottelsiroop van maken.

rozenbottels

Het recept van rozenbotteljam vind je hier. Dit is één van de 45 recepten uit mijn boek De Wilde Herfst.

Meestal droog ik ze om ze lang te kunnen bewaren. Boven de kachel of een andere verwarmingsbron of in de oven op lage temperatuur tot ze goed droog zijn.

Ik versnipper de schilletjes ook wel eens. zodat ik de snippertjes over het eten kan strooien. Of ze gaan in zijn geheel door de thee.

Rozenbottelthee

Rozenbottelthee kan gezet worden van de gehele rozenbottels vers of gedroogd.

Om later in het jaar nog rozenbottels in de thee te gebruiken, droog ik altijd flink wat rozenbottels.
Ik snijd ze dan doormidden. Dat gaat net nadat de vorst erover is geweest veel makkelijker dan voor de vorst. En haal de zaadjes eruit en dan droog ik ze.

De zaadjes spoel ik goed schoon en droog ze ook.

rozenbottels

Rozenbottelzaden gebruiken

De rozenbottelzaden zijn ook super om thee van te zetten.

Deze helpen je heel goed als je een blaasontstekinghebt.

Wanneer het water kookt, voeg je 2 eetlepels rozenbottelzaden toe en laat je dit 10 minuten meekoken. Dan is de thee klaar voor gebruik.

Veel plezier met deze multivitamine bommetjes!

dwh_lievegroet

Vind je dit een leuk artikel?

Dan is mijn boek De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Een kleurrijk boek boordevol leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

 

Save

Save

Save

Save

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Comments

  1. In principe kun je van alle rozenbottels jam maken. Ik zou alleen niet degene plukken die bespoten worden. Ik zou ze koken en dan door een stevige zeef duwen, zodat de pitjes en haartjes niet meegaan. Wanneer je deze met de blender pureert voordat je ze zeeft heb je grote kans dat delen van pitjes in de jam komen. Ze moeten goed roodachtig van kleur zijn dan zijn ze rijp.

  2. Ik heb een vraag, kun je na het koken de prut ook in een blender fijn maken en dan jam van maken? Of met de staafmixer pureren? Ik ga nu voor het eerst de rozebottel jam maken en heb geen ervaring. Kun je alle rozebottels gebruiken die aan de struiken langs de weg staan? Er zijn rijpe en minder rijpe maakt het wat uit wat je plukt?

    Vast bedankt.

  3. Hoi Marcus, Leuk te horen, volop genieten van wijn dus dit jaar. Ik vind de wintertijd ook een ideale tijd om dit soort klusjes te doen.

  4. Rozenbottels zijn ook een mooi iets om in de rustige periode toch wat te doen. In de winter is er weinig te doen buitenshuis dus rozenbottels plukken is erg leuk.

    Zelf veel potten jam, thee, 50 liter rozenbottelwijn gemaakt!

Leave a Comment