Als kind kwam ik er al mee in aanraking. Rozenbottels.
Mijn moeder maakte namelijk vaak rozenbottelthee.
In het begin vond ik die niet zo heel lekker, maar de smaak wende. En ik kreeg altijd te horen dat deze thee erg gezond was. Vol vitaminen.
Als we gingen wandelen in de late herfst vond ik de rozenstruiken op afstand altijd lijken op kerstbomen. Lege takken helemaal versiert met rode bollen. Zo mooi.
Vitamine C bommetjes
De rozenbottel is de vlezige vrucht van de roos.
Ze wordt ook wel de citroen of de kleine sinaasappel van de Noordelijke landen genoemd.
De rozenbottel zit tjokvol vitamine C. Veel meer zelfs dan een citroen of sinaasappel. Zo heeft ieder klimaat zijn eigen belangrijke vruchten en planten die je gezond houden.
Juist door het extreem hoge aandeel aan vitamine C is de rozenbottel bij uitstek geschikt als een weerstandsverhogend en opwekkend middel.
Maar de rozenbottel bevat meer
Ze bevat ook vitamine B1, B2, B3, B5, C, E en K en de volgende mineralen: boron, calicum, chloor, chroom, fosfor, kalium, koper, magnesium, silicium, ijzer, zink en zwavel.
En nog andere belangrijke stoffen zoals looistoffen, anthocyanen, koolhydraten, pectine, vezels, betacaroteen, lycopeen en zeaxanthine.
Eigenlijk multivitamine bommetjes dus 🙂
Nu begrijp ik waarom mijn moeder zo blij was met deze roodkleurige thee.
Geneeskrachtige werking
Rozenbottels kunnen je helpen bij volgende klachten:
Lage weerstand, wat zich uit in verkoudheid, griep of luchtwegaandoening. Bij vermoeidheid, vitaminetekort, bloedarmoede, herstel na operatie, voorjaarsdip. En ze helpt bij artrose en artritis.
Inmiddels heb ik ze dan ook standaard in huis, het hele jaar door. Want je kunt ze makkelijk drogen of op andere wijze verwerken.
Welke rozenbottels kun je plukken?
In principe kun je zeggen dat je de rozenbottels van alle wilde rozen kunt gebruiken.
Van de Hondsroos, de Japanse rimpelroos, de Eglantier en de Apothekersroos. De rozenbottels van de gecultiveerde rozen zou ik zelf niet gebruiken.
Let er ook op waar de rozen staan.
Pluk ze daar waar het schoon is. Dus niet langs een drukke weg of waar ze bespoten worden met chemicalien.
Het beste kun je de rozenbottels plukken van augustus t/m december (afhankelijk van welke soort). Ik pluk ze graag laat in de herfst. Dan zijn ze lekker sappig en zoet.
Rozenbottels verwerken
Rozenbottels kun je op verschillende manieren verwerken en gebruiken.
Je kunt er onder andere rozenbottelthee, rozenbotteljam of bijvoorbeeld rozebottelsiroop van maken.
Het recept van rozenbotteljam vind je hier. Dit is één van de 45 recepten uit mijn boek De Wilde Herfst.
Meestal droog ik ze om ze lang te kunnen bewaren. Boven de kachel of een andere verwarmingsbron of in de oven op lage temperatuur tot ze goed droog zijn.
Ik versnipper de schilletjes ook wel eens. zodat ik de snippertjes over het eten kan strooien. Of ze gaan in zijn geheel door de thee.
Rozenbottelthee
Rozenbottelthee kan gezet worden van de gehele rozenbottels vers of gedroogd.
Om later in het jaar nog rozenbottels in de thee te gebruiken, droog ik altijd flink wat rozenbottels.
Ik snijd ze dan doormidden. Dat gaat net nadat de vorst erover is geweest veel makkelijker dan voor de vorst. En haal de zaadjes eruit en dan droog ik ze.
De zaadjes spoel ik goed schoon en droog ze ook.
Rozenbottelzaden gebruiken
De rozenbottelzaden zijn ook super om thee van te zetten.
Deze helpen je heel goed als je een blaasontstekinghebt.
Wanneer het water kookt, voeg je 2 eetlepels rozenbottelzaden toe en laat je dit 10 minuten meekoken. Dan is de thee klaar voor gebruik.
Veel plezier met deze multivitamine bommetjes!
P.S.: Vind je dit een leuk recept?
Dan is mijn boek De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.
Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!
Je kunt je weer aanmelden voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven
Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:
- 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
- 400 minuten aan videomateriaal
- 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
- ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
- en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
- online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo
Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.