De herfst… een seizoen van loslaten, verstilling, maar ook van overvloed. Wanneer ik door de tuin loop, zie ik dat de bomen en struiken hun bladeren al laten vallen en merk ik elke dag meer dat de dagen korter worden. En toch schenkt de natuur ons nog steeds een rijkdom aan eetbare planten, vruchten en noten. De herfst is de …
De verborgen wijsheid van de Galappel
Kleine bolletjes in de eik als spiegels van leven en transformatie Heb je ze al eens gezien? Die mysterieuze bolletjes aan een eikenblad… Ik wist dat het galappels waren en dat er iets in groeide, maar had er verder niet zo bij stil gestaan. Wel werd ik er heel nieuwsgierig naar en ben ik “erin” gedoken. Zo mooi om steeds …
De olijfwilg – bessen, bodemkracht en overvloed
In de vroege herfst glanzen de besje van de olijfwilg (Elaeagnus umbellata) je tegemoet. Vaak felrood met kleine zilveren spikkeltjes of ook goudgeel. Terwijl ik door de tuin loop verwonder ik me telkens opnieuw over hun overvloed en over de rijkdom die deze struik brengt. Niet alleen voor ons, maar voor het hele ecosysteem. De olijfwilg bloeit in het late …
Natuurlijke chaos
Ik lig in het veld en tuur naar de lucht Hoe hebben we het toch zo ver laten komen En wat moeten we doen om het weer beter te maken Onze moderne wijze van leven gaat zodanig ten koste van de natuur Dat het niet langer kan doorgaan zo Het vraagstuk lijkt zo immens groot, zo wereld-wijd, zo complex… Dat …
Alles heeft een andere kant
We kijken graag naar dat wat we willen zien. En mijden de andere zijde van de medaille, de kant waar pijn en emotie verscholen kan zitten. Maar soms word je er plotsklaps pijnlijk aan herinnerd. Laat ik je een momentje meenemen in de praktijk van mijn leven… Vrienden in de tuin Als start van de dag loop ik, nadat ik …
Hopscheuten en recept wilde kruidentaart
Het voorjaar is hét moment voor hopscheuten. Hopscheuten zijn de jonge uitlopers uit de wortelkluwe van de hopplant. Groene en witte hopscheuten De naam hopscheuten wordt gebruikt voor de jonge groene stengels, die in het voorjaar boven de grond uitkomen. Als ook de ondergrondse nog witte uitlopers vanuit de wortel. Snelle groeier In het voorjaar komt de hopplant weer volop …
Hoe natuurlijk is ons voedsel nog?
Met verbazing kijk ik al jaren naar de ontwikkeling van ons voedsel. Hoe het geproduceerd wordt, verwerkt en verpakt wordt en aangeprezen als iets dat gezond voor je is. De tendens is dat “wij” het voedsel voor ieder kunnen produceren, vaak met technologische hoogstandjes. En steeds vaker op kunstmatige wijze, zonder zon, zonder aarde, zonder hulp van alle micro-organismen die …
Wij zijn natuur in overvloed
“Die wilde noten en bessen… die zijn voor de dieren, niet voor ons mensen” Met toenemende verbazing, Kijk ik hoe mensen elkaar steeds vaker en feller corrigeren. “Laat alle bloemen staan, die zijn voor de insecten, niet voor ons” We zijn écht ver van de natuur komen af te staan, denk ik dan. Ver van de natuur af Als er …
Tijd om jezelf te voeden
We leven in een tijd met veel onzekerheden. Waar er veranderingen zijn. Waar mensen het moeilijk krijgen. Vrijwel wekelijks zijn er berichten dat de prijzen van levensmiddelen en andere producten als benzine, gas en elektra stijgen. Er wordt gesproken over problemen in de voedselketen. Voedselschaarste zelfs. Kleine oplossingen Ik denk niet dat we oplossingen voor de vele problemen die er …
De schaduwzijde van groen
Ik ben benieuwd of je dit herkent? Zelf ervaar ik dat ik deze tijd enorm word uitgedaagd om dicht bij mijn gevoel te blijven. Mijn intuïtie te volgen. Eigenlijk in alles. Waar ik het bijvoorbeeld heel sterk in merk, in het alledaagse, is of iets oprecht is of niet. Mijn gevoel reageert daar direct op. Goed voor de natuur? Neem het onderwerp …