Ik heb Mierikswortel graag in mijn tuin staan. In de herfst en het voorjaar, oogst ik regelmatig een stukje ervan. Omdat ze niet alleen een bijzondere smaak heeft, maar ook sterk geneeskrachtig is. Fijne tuinplant Mierikswortel is een plant met grote lange bladeren en kleine witte bloemetjes. Ze wordt voornamelijk voor haar wortels geoogst. De wortel is geneeskrachtig en wordt …
Zelfvoorzienend leven: 8 punten die het iéts minder romantisch maken
De wens om steeds meer zelfvoorzienend te gaan leven lijkt steeds meer mensen te trekken. Ik vind het heerlijk om samen met mijn gezin zo zelfvoorzienend mogelijk te leven. En eerlijk gezegd zou ik niet meer terug willen. Voor mij is zelfvoorzienend zijn een wijze van leven, waardoor ik dagelijks in de natuur kan zijn en de verbinding met de …
Hoofdpijntinctuur
Hoofdpijntinctuur is voor mij een basismiddel in mijn natuurlijke EHBO kastje. Het recept voor deze tinctuur komt uit mijn nieuwste boek De Wilde Lente. In dezelfde lijn als De Wilde Zomer en De Wilde Herfst, is De Wilde Lente een boek waarin ik je heel praktisch wil laten zien hoe makkelijk het is om de wilde natuur in huis te …
Zevenbladkroketten met verse bieslook
Ja, het is zover! Mijn nieuwe boek De Wilde Lente is net vers van de pers gerold. Ik heb er gedurende de hele lente aan gewerkt. Zodanig dat ik in iedere fase van de lente heb kunnen werken met de kruiden en bloemen die op dat moment in de natuur beschikbaar waren. Echt superblij ben ik dat dit boek met …
De roep naar Wild
Een wilde tuin wordt al snel gezien als rommelig, onverzorgd. Eigenlijk is dat heel bijzonder… Dat als we de natuur haar gang laten gaan, we daar een ‘negatief’ oordeel op plakken. Het ‘past’ niet in ons beeld van de moderne gestructureerde wereld waarin we grip willen houden op vormen. Waarin we sturing willen geven, invloed willen uitoefenen. Dit, terwijl er …
Look-zonder-look, incl. recept LZL-azijn
Een plant die je in het wild zeker tegen kunt komen. Ze heet look-zonder-look. De naam verwijst naar het feit dat ze smaakt en ruikt naar (knof)look, maar geen (knof)look is. Ze is zelfs géén familie van de looksoorten. De geur en smaak is een kruising tussen ui en knoflook. Dit ruik je supergoed als je een blaadje kneust. Tweejarige …
Peterseliewortel en recept Peterseliewortelsoep
Peterseliewortel is familie van de “gewone” peterselie. Deze soort wordt vooral gekweekt om de wortel ervan te kunnen oogsten. Het blad is echter ook heerlijk te eten met de typische peterseliesmaak. In de zomer neem ik graag een flinke hand peterselieblad om in allerlei gerechten te verwerken. Bijvoorbeeld om er een snelle pesto van te maken of het te vermalen …
Pastinaak en recept ovenpastinaak
Ik ben dol op pastinaak. Pastinaak is een typische herfst/wintergroente die makkelijk zelf te telen is. Ze heeft iets weg van een witte grote peen en lijkt op de peterseliewortel. Als wortelgewas is ze lid van de schermbloemenfamilie. Zoete nootachtige wortel De pastinaak heeft een zoetige, kruidige ietwat nootachtige smaak. Je kunt deze wortel eigenlijk overal in gerechten gebruiken waar …
Minder is het nieuwe meer
Meer en Meer ga ik. Voor Minder en Minder. Voor eenvoud. Basis. Bijvoorbeeld recepten die ik maak. Het liefst werk ik dan met zo weinig mogelijk ingrediënten. Maar regelmatig krijg ik suggesties wat er nog allemaal bij kan. Aan toegevoegd kan worden. Zo had ik laatst mijn basisrecept voor Honingzalf geplaatst. Een heel fijn zalfje om in huis te hebben …
Pompoenchips
Leuk en lekker om een keer te proberen: pompoenchips. Dit jaar heb ik lekker veel pompoenen kunnen oogsten. Die verwerk ik in allerlei gerechten. En één van mijn nieuwe experimenten is pompoenchips. Makkelijk, gezond en lekker vrolijk! Deze hartige groentensnack blijft erin wat mij betreft. En als ik zie hoe snel het schaaltje werd leeggegeten bij ons thuis, zijn er …