voedsel

Hoe natuurlijk is ons voedsel nog?

Met verbazing kijk ik al jaren naar de ontwikkeling van ons voedsel. Hoe het geproduceerd wordt, verwerkt en verpakt wordt en aangeprezen als iets dat gezond voor je is.

De tendens is dat “wij” het voedsel voor ieder kunnen produceren, vaak met technologische hoogstandjes. En steeds vaker op kunstmatige wijze, zonder zon, zonder aarde, zonder hulp van alle micro-organismen die in de grond leven.

Wist je dat veel van de slaplanten die je in de supermarkt vindt onder Led licht zijn opgegroeid, zonder ooit enig zonlicht gezien te hebben, zonder wortels in de aarde te hebben gehad.

Of zoals een producent het pakkend samenvatte:

“we kweken het hier zonder de rommel van de aarde”.

Daar zit de crux wat mij betreft: we zijn zo ver ontworteld van het natuurlijke proces dat we niet meer weten wanneer iets natuurlijk is en wanneer niet.

Pillen, pillen, pillen

Toen ik jong was en op school zat, moesten we met de klas een musical opvoeren.

We creëerden toen een maatschappij waar alle voedsel, drinken en zelfs emoties vervangen waren door pillen. Geen boer meer nodig. De fabriek maakte pilletjes voor alles.

In deze wereld werd de mens meer en meer robot.

Ik herinner me nog het lied:

’s-Ochtends deze blauwe voor het ontbijt,
Je hoeft niet te bouwen en het kost je ook geen tijd.
En zie deze groene, nou die smaakt reuze hoor,
Een pilletje om te zoenen, die is voor tussendoor.
En deze pil moet eens per dag, die smaakt om van te grienen,
Maar wel gezond, boordevol pure vitamine!

Pillen, pillen, pillen, dagelijkse pillen,
Het allerbeste middel om je onder mee te stillen.

Hoe belachelijk leek het toen, dit wereldbeeld.
Hoe dichtbij staat het eigenlijk nu…

Technologie stroom

De technologie is zo super ver ontwikkeld dat er steeds meer kan.

voedsel

Groenten kweken als op de lopende band in volledig gecontroleerde binnenruimten zonder daglicht, zonder grond, zonder insecten. Om nog maar niet te praten over kaasproductie zonder melk, gekweekt vlees uit stamcellen en andere voorbeelden van voedingsinnovaties.

Ik snap best dat dit alles vanuit innovatie-oogpunt heel bijzonder is.
Tegelijkertijd merk ik veel weerstand bij mijzelf.

Al het “natuurlijke” wordt uit het proces gehaald.

We denken dat we het zonder de aarde kunnen. Dat we voedsel kunnen kweken zonder het geniale complexe systeem wat bij het opgroeien van planten betrokken is.

In mijn beleving zijn we hierin de natuurlijke balans volledig uit het oog verloren.

Dat gezond voedsel – eten dat ons voedingswaarde geeft – opgroeit in een mineraalrijke levende aarde en groot gebracht wordt met de levensenergie van de zon en het vallende regenwater.

Ik begrijp heel goed dat als producent het fijn is om onzekerheden te elimineren en tot maximalisatie van productie te streven. Dat producten er perfect moeten uitzien, uniform, tegen lage prijs. En dat je vastzit in deze “stroom”, deze trend, omdat andere producenten dit ook nastreven. Je moet wel…

Of… kan het toch anders?

Natural Farming

Masanubu Fukuoka, de grondlegger van natural farming beschrijft in zijn boek One Straw Revolution (1978) heel duidelijk hoe dit soort “stromen” werken en hoe het de boer en de consument tegenwerkt.

voedsel

Hij had een mandarijnenplantage en beschrijft in zijn boek een voorbeeld hoe vele boeren gevangen zitten in de “stroom” van fruitproductie:

De prijs voor mandarijnen is hoger als ze er goed uitzien of als ze er eerder of later dan normaal op de markt liggen. Daarom wordt dit fruit geoogst nog voor het rijp is. Omdat dit fruit nog niet zoet is, wordt er een zoetstof op gesprayd. En er wordt kleurstof toegevoegd zodat de mandarijnen eerder kleuren. Ze worden in een gaskamer bewaard om ze gecontroleerd te laten rijpen. Daarna gaan de mandarijnen naar het distributiecentrum. Ze worden gesprayd met conserveringsmiddel en een kleurstof en er wordt een parafine waslaag aangebracht. Het fruit wordt gepolished tot het glanst. Voordat het in de winkels ligt zijn 5 of 6 chemicaliën aan toegevoegd. Dit nog los van de chemicaliën die gebruikt zijn om de fruitbomen goede oogst te laten geven en insecten af te weren.

De boer krijgt dus een hogere prijs voor een product dat flink bewerkt is, terwijl de klant denkt mooi gezond vers fruit te kopen. Het is voor de mandarijnenboer heel moeilijk om uit deze “stroom” te stappen, omdat hij zijn natuurlijk geproduceerde mandarijnen dan nauwelijks kan verkopen tegen redelijke prijs. En voor je het weet, is dit productieproces zo’n standaard geworden dat al het fruit zo geteeld wordt. Waardoor de prijs weer lager wordt en er geen uitweg meer is voor de boer.

De boer verliest, de consument verliest.

Volgens mij is de enige weg terug, tegen de “stroom” in, die van bewustwording. Bewuste keuzes maken. Begrijpen hoe we vastzitten in de trends van vandaag en kiezen voor de weg die beter voelt, die een betere toekomst geeft.

Bewust meer natuurlijk

Voor mij is dat al jaren de weg terug naar meer natuurlijk.

Daarmee bedoel ik niet dat we ons schuldig moeten voelen voor alles wat we zogenaamd “verkeerd” gedaan hebben, of ons moeten gaan afzetten tegen anderen die het anders doen.

Maar gewoon, eerlijk gezond lokaal geproduceerd voedsel kopen of zelf kweken.

voedsel

Kopen van de kleine lokale boer, die nog met hart en ziel zijn verswaar aanbiedt.
Zelf je eigen biologische groenten kweken in je achtertuin en deze oogsten en van genieten.

Bewust meer natuurlijk, wat mij betreft. 
En anderen laten weten dat dat er ook is, naast al dat andere dat niet meer zo natuurlijk is.

dwh_lievegroet

 

Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!

Je kunt je weer aanmelden voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven

Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:

  • 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
  • 400 minuten aan videomateriaal
  • 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
  • ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
  • en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
  • online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo

Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.