We leven in een tijd met veel onzekerheden.
Waar er veranderingen zijn.
Waar mensen het moeilijk krijgen.
Vrijwel wekelijks zijn er berichten dat de prijzen van levensmiddelen en andere producten als benzine, gas en elektra stijgen.
Er wordt gesproken over problemen in de voedselketen.
Voedselschaarste zelfs.
Kleine oplossingen
Ik denk niet dat we oplossingen voor de vele problemen die er nu zijn, gaan vinden in grote makkelijke oplossingen.
Volgens mij moeten we het meer in kleine oplossingen zoeken.
Kleine stappen waarin we meer zelfvoorzienend gaan worden met betrekking tot voeding.
Daar bedoel ik niet mee dat we nu allemaal boer moet worden. Of dat je zoveel groente moet verbouwen dat je voor je familie het hele jaar rond kunt komen.
Meer jezelf voeden
Maar stel je nu eens voor…
Dat we allemaal een paar vierkante meters van onze achtertuin inzetten om kleinschalig wat groenten te verbouwen.
Bijvoorbeeld een paar kroppen sla. Een komkommerplant, een courgetteplant, een pompoenplant, een aantal snijbietplanten, twee tomatenplanten en wat bietjes.
Mocht je dan nog wat plek overhebben of ergens tussendoor een plekje vinden, dan kan daar bijvoorbeeld een bessenstruik – zoals een zwarte bes of een framboos – of kan je er zelfs een appelboompje of perenboompje neerzetten.
Zo kun je stap voor stap jezelf steeds meer voeden.
Is het het wel waard?
Misschien denk je: “Maar dat is toch helemaal de moeite niet waard…”
Alle oogst die in je tuin groeit, zal je helpen dat je iets minder afhankelijk wordt van de supermarkt.
En het geeft enorme voldoening om uit eigen tuin je maaltijd te kunnen halen.
Eigenlijk zijn al onze achtertuinen potentiële voedsel-groeiplekken, die nu veelal voor de sier ingezet worden.
Misschien denk je wel: “Maar dat ziet er toch niet uit…”.
Dan kan ik je zeggen dat als je zelf verse groenten en vers fruit kunt oogsten uit eigen tuin, je beeld daar enorm in gaat veranderen.
Als je er voor openstaat, echt gaat kijken, gaat ontdekken.
Je beeld verandert
Er is echt zo’n enorme variatie in soorten, kleuren en afmetingen van bladeren, bloemen en vruchten.
Echt, als je er op gaat letten – dan kun je er enorm van gaan genieten.
De jonge sla die groeit. Mooi geveerde bladeren van zomerworteltjes, waarbij je opeens een puntje oranje van de groeiende wortel ontdekt, vlak bij de grond. De trosjes gele bloemetjes van tomaten, die veranderen in ronde rode vruchten.
Je gaat veel mooie nieuwe dingen ontdekken.
Smakelijk en rijk
Daarnaast is het eten van je eigen groenten die je regelmatig aandachtig verzorgd hebt, veel en veel smakelijker dan een willekeurige groente van de supermarkt.
En zullen deze groenten rijker zijn aan vitaminen en mineralen dan de groenten uit de reguliere teelt.
Daarbij komt nog het gevoel van trots. Dat jij een stukje hebt bijgedragen met je zorg en verzorging. Dat voel je als je de vruchten oogst en ervan mag genieten in een maaltijd.
Hoe rijk is dat!
Te meer is het heerlijk om ook te kunnen delen met anderen.
Dankbaar delen
Neem een courgetteplant. Deze geeft vaak veel meer courgettes, dan je zelf kunt nuttigen in die tijd.
Hoe leuk en dankbaar is het om overdaad te kunnen delen met vriend, familie en buur.
En niet te vergeten, zullen de dieren je ook heel dankbaar zijn.
Want in het voorjaar zoemen de insecten bij de bloemen die zich vormen, waar later de vruchten van de groenten uit groeien. De kleine diertjes schuilen graag onder de grote bladeren van pompoen en courgette. En de bessen die vallen worden met vrolijk getsjirp opgepikt door de vogeltjes.
Dat geeft een enorme glimlach op je gezicht, dat verzeker ik je.
Stap naar verbinding
Iedere stap die we in die richting zetten van zelf zorgen voor ons voedsel, is er eentje richting een stuk minder afhankelijk zijn van de supermarkt.
Minder afhankelijk van voedsel dat moet worden aangeleverd.
De andere zijde van de medaille is dat het verzorgen van je eigen voeding je met de aarde verbindt.
Ik geloof dat met je handen met de grond werken, een enorm medicijn is. Om met onze emoties om te gaan, om onszelf te leren kennen.
Als je weer in verbinding kunt komen met al wat leeft en groeit en bloeit dan ga je vanzelf ook zorgzamer om met jezelf, de medemens, met de natuur, met alles.
Meer harmonie
Dus ja, we leven in een tijd met onzekerheden en veranderingen.
Wat mij betreft grijpen we deze tijd aan om te leren tevreden te zijn met de kleine wondertjes.
Het hoeft niet altijd groot of duur te zijn.
Of het nu gaat om die tomaat of appel uit eigen tuin, iemand die lacht, vogels die waterpret hebben, kinderen die spelen, het gevoel van je handen in de aarde, of het geluid van insecten die van bloem naar bloem vliegen…
Er is zoveel moois waar te nemen.
Wanneer we realiseren dat we met minder toe kunnen.
Dat we zelf een deel van onze voeding kunnen verbouwen.
Dan hebben we lang niet zoveel nodig (lees ook mijn blog “Minder is het nieuwe meer”).
Dan helpen we de aarde en al de levensvormen meer in harmonie te leven.
Dan worden de grote problemen steeds kleiner.
p.s.: Laten we ook meer “Wilde groenten” eten
Nu heb ik het vooral gehad over het starten met zelf verbouwen van groenten die we gewend zijn te eten.
Je zult vast begrijpen dat mijn volgende oproep is om veel meer van de “wilde groenten” te gaan eten. Namelijk die groenten die de natuur ons vanzelf schenkt…
Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!
Je kunt je weer aanmelden voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven
Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:
- 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
- 400 minuten aan videomateriaal
- 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
- ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
- en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
- online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo
Nu met een super leuke voorjaarskorting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.