bieslook

Bieslook drogen doe je zo

Bieslook – één van de keukenkruiden dat ik graag veel gebruik.

Zowel vers als gedroogd.

Gedurende het grootste deel van het jaar pluk ik regelmatig een bosje vers uit de tuin. Daarnaast droog ik een flinke portie om de winter en het vroege voorjaar de gedroogde versie bij de hand te hebben.

bieslook

Makkelijk in je tuin

In mijn tuin heb ik dan ook veel bieslook staan.
Eigenlijk om meerdere redenen.

Want het is allereerst een hele fijne winterharde plant die altijd weer terugkomt en waar je van kan blijven oogsten. En als je regelmatig een serie toppen laat doorschieten, zaait de plant zichzelf ook heel makkelijk uit.

bieslook

Bieslook als onderdeel van de look-familie is ook een prima companion-plant. Zij zorgt ervoor dat ongewenste beestjes en schimmels wegblijven, dus ik plant haar kriskras door de tuin bij stuiken, bomen en zeker ook daar waar ik groenten heb staan.

Maar de voornaamste reden is wel dat we graag bieslook gebruiken in ons eten. Omdat het heel lekker is en ook erg gezond is.

Hoe droog je bieslook?

Naast het regelmatig afsnijden van bosjes verse bieslook, oogst ik specifiek op twee momenten in het jaar om het te drogen: in het voorjaar vóór de bloei en in het najaar op het moment dat de plant weer helemaal groen is.

bieslook

Wanneer je bieslook in de buitenlucht langzaam droogt of binnen in een kamer legt, krijgt ze vaak een geel/bruine kleur. Om dit te voorkomen en om mooie groene gedroogde stukjes te krijgen, droog ik ze in de oven of in een droogapparaat.

Ik droog bieslook op volgende wijze:

 1. Eerst knip ik de bieslook in bosjes van de planten af. Ik wil altijd wel een flinke hoeveelheid bieslook hebben anders loont het niet om de oven ervoor aan te zetten.
 2. Vervolgens spoel ik ze in bosjes af onder stromend water. Dan laat ik ze even drogen zodat ze niet meer zo nat zijn.
 3. De gele of bruine steeltjes haal ik eruit.
 4. Vervolgens knip ik ze in kleine stukjes boven een met bakpapier beklede ovenplaat en verspreid ik ze over de bakplaat.
 5. Dan laat ik ze in de oven op een lage temperatuur (40 graden celsius) drogen ongeveer 2 -3 uur. De oven laat ik op een klein kiertje staan zodat de vochtige lucht kan ontsnappen. Of zet een af en toe eventjes open zodat het vocht weg kan.

bieslook

De bieslook bewaar ik in schone afgesloten glazen potten.

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan is mijn boek De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Meedoen met de Online Jaarcursus Natuurlijk Leven?

Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:

 • 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
 • 400 minuten aan videomateriaal
 • 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
 • ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
 • en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
 • online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo

Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.