Elke herfst overvalt het me weer: dat moment waarop de bomen lijken te exploderen in kleur.
Alsof de natuur zelf haar kleurenpalet uitrolt – vol geel, oranje, rood, paars en bruintinten.
Ik blijf er dan vaak even aandachtig bij stilstaan.
Dit keer kwam de vraag in mij op: wat zijn deze kleuren eigenlijk? Wat vertellen ze ons over de planten, de bomen, de aarde, een misschien… ook wel over onszelf?
De verandering van licht
In deze weken verandert het licht.
Het licht wordt zachter, dieper, warmer.
De bomen trekken hun levenssappen terug naar de kern, en wat achterblijft, zijn de kleuren die altijd al aanwezig waren, maar verstopt zaten achter het groen van de zomer.
Zodra het bladgroen verdwijnt, komen de verborgen pigmenten tevoorschijn:
- de carotenoïden, die goud en oranje schenken,
- de anthocyanen, die rood, paars en soms zelfs blauw laten opvlammen,
En in de laatste fase geven tannines en geoxideerde fenolen, het blad zijn warme, aardse bruin.
De herfst laat zien wat onder de groei verscholen lag.
De natuur is niet langer gericht op bloei en activiteit. En in haar loslaten wordt de stille rijkdom zichtbaar.
Geel, oranje, rood, paars en blauw.
De kleuren die voeden
Ik realiseerde me: dezelfde stoffen die de bomen kleuren, leven ook in wat wij eten.
De pigmenten zijn geen toeval van schoonheid, maar ze zijn dragers van bescherming, kracht en evenwicht, zowel voor de plant als voor ons.
Het groene chlorofyl van jonge bladeren, spinazie, zevenblad of brandnetel bouwt leven op, zuivert en geeft zuurstof — het is de kleur van groei.
De geel-oranje carotenoïden in wortel, pompoen en paardenbloemblad beschermen de plant tegen zonlicht en kou, en in ons lichaam doen ze hetzelfde: ze vangen licht en bewaren het als levenskracht.
De diepe anthocyanen, die rood, paars en blauw laten opvlammen in herfstbladeren, vinden we terug in bessen, rode kool, vlier en paarse boerenkool. Ze beschermen het blad tegen overmatig licht, en in ons lichaam beschermen ze cellen, vaten en hart.
En tenslotte de tannines, de zachte bruining van wat sterft, ook te vinden in walnoot, thee en wilde kruiden. Ze trekken samen, beschermen, sluiten af, zoals de aarde zich sluit om te rusten.
Wat in het blad bescherming biedt tegen zon en kou, doet in ons lichaam hetzelfde: bewaren, balanceren, herstellen.
De kleuren die de aarde draagt, zijn dezelfde kleuren die ons voeden.
De kringloop van kleur
De aarde ademt in kleuren, van licht naar leven, van leven naar grond.
Als ik al die kleuren zie, van het eerste groen tot het diepe bruin, voel ik dat de natuur me iets vertelt.
Elke tint is een fase in de adem van het leven:
- Groen: groei en verbinding
- Geel en oranje: bescherming en rijping
- Rood, paars en blauw: transformatie en verstilling
- Bruin: terugkeer en voeding
Wat de plant loslaat, voedt de aarde.
Wat de aarde transformeert, voedt weer nieuw leven.
En wij zijn daar deel van, niet toeschouwer, maar deelnemer.
De spiegel van de seizoenen
Soms, als ik door het bos loop in oktober, voel ik me klein en stil tussen al die kleuren.
Ik denk dan: hoe intelligent werkt de natuur, hoe compleet.
Elke kleur vertelt iets over de manier waarop leven zichzelf in stand houdt.
Niet door te vechten, maar door te veranderen.
Misschien is dat wel de diepste les van het blad: dat loslaten niet het einde is, maar de voorbereiding op nieuw begin.
Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!
Je kunt je weer aanmelden voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven
Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:
- 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
- 400 minuten aan videomateriaal
- 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
- ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
- en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
- online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo
Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.