paardenbloemwortel

Paardenbloemwortel Tinctuur

Vandaag paardenbloemwortel geoogst en tinctuur van gemaakt.

De herfst is een ideale tijd om dit te doen.

Dus op naar buiten om een handvol paardenbloemwortel te oogsten.

Vandaag was het een druilerige dag. Dat is alleen maar fijn, want dan is de grond van de weilanden niet zo hard en kun je er gemakkelijk doorheen komen met een schepje.

Herfst worteloogst tijd

De herfst is de ideale tijd voor het oogsten van wortels.

De bovengrondse delen van de plant laten hun bladeren vallen of sterven af en de kracht van de plant gaat richting de wortels.

Zo ook bij de paardenbloem.

De paardenbloem kom je overal tegen. Zelfs nu nog.

In weilanden, velden, in de tuinen tussen het gras, langs de weg in de bermen en in het bos.

Jammer genoeg wordt dit geneeskrachtige plantje nog steeds niet echt op zijn waarde geschat.

Reinigend en stimulerend

Paardenbloem is zuiverend.

Vooral na de winterperiode is het een geweldige hulp om je lichaam te helpen de verzamelde gifstoffen weg te halen. En gelijkertijd je lichaam weer aan te vullen met belangrijke mineralen en vitaminen.

De paardenbloem werkt stimulerend op de lever, de gal, de nieren en de blaas. Stimulerend ook op de spijsvertering en de stofwisseling. En is algeheel versterkend en opbouwend.

Paardenbloem kan je ook in de winter enorm helpen omdat het je afweer versterkt en omdat hij veel mineraalstoffen en vitaminen bevat.

De wortel is sterk werkend op de lever, de gal en je spijsverteringssysteem.

Let op:
Paardenbloem niet gebruiken bij problemen met de gal en bij maagzuur- of maagzweerproblemen.

De smaak

Alles van de paardenbloem kun je eten. Bloem, stengel, bladeren en wortels.

Vooral de bladeren eten wij regelmatig door de salade. Dat kun je het hele jaar door doen.

De paardenbloem smaakt licht bitter. Hoe jonger de bladeren hoe minder bitter.

De oudere bladeren smaken erg bitter. Ook de wortel heeft een licht bittere smaakt en doet me een beetje denken aan radijsjes.

De wortels oogsten

De wortels kunnen het beste in de herfst (na de bloei) of in het vroege voorjaar (voor de bloei) geoogst worden.

Mijn voorkeur gaat daarbij naar de herfst.

De kracht van de plant trekt zich in de herfst terug in de wortel.

paardenbloemwortel

Hoe te oogsten

Om de paardenbloem wortels te oogsten, neem ik altijd een schepje mee.

Ik maak een rondje rond 2cm vanaf de steel van de plant en steek met het schepje diep naar beneden om de wortel heen en dan trek ik de plant met wortel er voorzichtig uit.

De paardenbloem wortelt heel diep. Dus steek het schepje ook diep in de grond om veel van de wortel te krijgen.

Gebruik van de wortel

De wortel van paardenbloem kan je gedroogd of vers gebruiken.

De gedroogde en geroosterde paardenbloemwortel werd vroeger gebruikt als koffievervanger. Hier vind je het recept daarvan.

Tevens kun je de gedroogde wortel goed gebruiken als thee.

Vers is de wortel te gebruiken door het bijvoorbeeld toe te voegen aan de salade of op brood. Het heeft wat weg van radijsjes.

Trouwens, mijn kippetjes komen altijd snel kijken (en mee-eten) als ik op zoek ben naar paardenbloemwortels… Kijk maar:

paardenbloemwortel

Een tinctuur van de wortels

Als je tinctuur maakt van de verse paardenbloemwortels, komen de waardevolle stoffen van de wortels in de alcohol terecht.

Een mooie aanvullende tinctuur voor je eigen Kruiden EHBO.

Ik gebruik deze tinctuur als extra versterking in periodes waar ik merk dat mijn weerstand achteruit gaat. Of in de lente als exra hulp bij het ontgiften.

Hieronder vind je het recept van paardenbloemwortel tinctuur.

Opmerking vooraf:
Wanneer je in de herfst tinctuur maakt van paardenbloemwortels krijg je op een gegeven moment onderin het flesje een wittige laag. Je ziet dan het zetmeel van de wortels dat ze gedurende het jaar hebben verzameld. Dit is helemaal niet erg. Dat kan je gewoon onderin laten of door een fijne zeef gieten. In de lente krijg je geen witte laag.

paardenbloemwortel

Recept Paardenbloemwortel tinctuur

Wat heb je nodig:

  • handvol Paardenbloemwortels
  • wodka
  • jampotje
  • bruine glaze(n) tinctuurpotje(s)

Aan de slag:

  1. Was het glazen potje goed schoon.
  2. Was de wortels goed schoon, zodat er geen aarde meer aan zit.
  3. Vul het glazen potje tot driekwart vol met de kleingesneden paardenbloemwortels.
  4. Schenk de wodka er over zodat de wortels allemaal bedekt zijn.
  5. Schoef het deksel op de pot en schud even flink.
  6. Zet de pot op een lichte plaats maar niet in direct zonlicht.
  7. Schud af en toe en na 4 tot 6 weken is de tinctuur klaar.
  8. Zeef de tinctuur door een vergiet met daarin een schone doek.
  9. Schenk de tinctuur in twee donker gekleurde flesjes.

Gebruik:

3 maal daags 20-30 druppels met wat water voor het eten innemen.

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan zijn mijn boeken De Wilde Lente, De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Wil je meedoen met de Online Jaarcursus Natuurlijk Leven?

Dan kun je ieder moment instappen in de online jaarcursus Natuurlijk Leven Op het moment dat je start, volg je de lessen die in dat seizoen van pas komen. Dus je kunt er meteen mee aan de slag.

Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:

  • 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
  • 400 minuten aan videomateriaal
  • 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
  • ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
  • en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
  • online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo

Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.

Save

Save

Save

Save

Save

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.