Olijfwilg

De olijfwilg – bessen, bodemkracht en overvloed

In de vroege herfst glanzen de besje van de olijfwilg (Elaeagnus umbellata)  je tegemoet. Vaak felrood met kleine zilveren spikkeltjes of ook goudgeel.

Terwijl ik door de tuin loop verwonder ik me telkens opnieuw over hun overvloed en over de rijkdom die deze struik brengt. Niet alleen voor ons, maar voor het hele ecosysteem. 

De olijfwilg bloeit in het late voorjaar rond mei. Ze heeft kleine roomwitte bloemetjes die een heerlijke geur verspreiden en een belangrijke bron van nectar voor bijen en hommels is.

Het is zo’n struik waar je eerst het zoemende geluid van bijen hoort, voordat je de struik zelf ziet. 

Geel of rood

Er bestaan meerdere soorten van de olijfwilg.

Olijfwilg

Het vaakst zie je ze met rode bes.

Maar zelf ben ik ook helemaal weg van de gele bessen (zoals van de cultivar Amber of Fortuna). Deze zijn net iets zoeter en milder van smaak. Ze rijpen vaak iets vroeger dan de rode. De rode bessen hebben een frissere, zurige smaak met een licht samentrekkende smaak van de tannines, die doet denken aan veenbessen of granaatappel.

De bessen van de olijfwilg zijn rauw eetbaar, maar superfijn ook om te verwerken. Het is wel belangrijk om ze zo lang mogelijk te laten hangen aan de struik, dan zijn ze zo zoet mogelijk en verliezen hun wrange smaak.

Beide soorten zijn rijk aan antioxidanten (waaronder lycopeen) en vitamine C en hebben dus ook een voedende en ondersteunende werking voor je lichaam.

Een stille helper in de tuin

Naast dat de olijfwilg veel voeding geeft in de vorm van bessen doet ze dat ook met de grond.

De wortels van de struik leven in symbiose met stikstofbindende bacteriën. Waardoor er stikstof in de grond vrijkomt voor haar en andere planten of bomen die in de buurt staan. 

Tevens is ze een bron van nectar en beschutting voor bijen, vogels en kleine dieren. De bloemen trekken hommels en bijen aan in het voorjaar, terwijl de bessen in het najaar een belangrijke voedselbron zijn voor vogels zoals merels en lijsters.

Een plant die verbindt

Wat ik zo mooi vind aan de olijfwilg, is hoe ze overal in het systeem verweven zit.

Ze voedt niet alleen de bodem, de vogels, de bijen en andere insecten, maar ook ons en ze biedt een mooie plek om onder te schuilen of te zitten.

In de taal van de natuur is de olijfwilg misschien wel het symbool van overvloed door samenwerking.

Olijfwilg

De bessen verwerken

De bessen van de olijfwilg kun je op verschillende manieren verwerken: je kunt er jam of siroop van maken, of chutney.

Of zoals ik nu gedaan heb gedroogde gele olijfwilgbessen die we toevoegen aan yoghurt, of door een notenmix of af en toe een handje om tussendoor te snoepen. Gedroogd kun je ze namelijk lang bewaren. 

Hoe droog je de bessen van de olijfwilg

  • Pluk de rijpe bessen (rood of geel) zonder beurse plekjes. 
  • Spoel ze voorzichtig af en dep ze droog. 
  • Spreid ze uit op een plaat en zet ze in de gewone oven op 50 graden celsius. Als het kan zet de ovendeur op een kier zodat het vocht wegkan. Of af en toe even de deur openen dat het vocht kan verdwijnen. Drogen in ca. 8-10 uur. 
  • Of in een droogoven 45 graden celsius in 10-12 uur. 
  • Of aan de lucht drogen op een warme plek waar veel ventilatie is. Zorg dat je ze regelmatig checkt. Het drogen duurt dan ca. 3 a 4 dagen.
  • De bessen zijn goed als ze nog beetje soepel zijn, maar droog en leerachtig. 
  • Laat ze afkoelen en bewaar ze in een afgesloten pot. 

 

dwh_lievegroet

 

Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!

Je kunt je weer aanmelden voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven

Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:

  • 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
  • 400 minuten aan videomateriaal
  • 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
  • ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
  • en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
  • online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo

Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.