Dit weekend heb ik cayennepeper zalf gemaakt.
Toen ik twee dagen later met een stijve nek wakker werd, kwam de zalf meteen van pas 🙂
Pepers verwerken
Elk jaar heb ik naast paprika’s ook altijd pittige pepers (o.a. cayenne) in de tuin staan. Omdat de nachten nu al een stuk kouder worden heb ik de meeste geoogst.
Dit afgelopen weekende stond dan ook in het teken van het verwerken van deze pittige pepers.
Een deel van de pepers heb ik te drogen gehangen. Hier maak ik als ze droog zijn pepervlokken en  peperpoeder (cayennepeper) van.
Een ander deel gebruik ik vers om sambal van te maken.
Geneeskrachtig specerij
Wist je dat de cayenne peper naast een smaakmaker in de keuken ook heel geneeskrachtig is?
Ze bevat veel vitaminen en mineralen. Tevens heeft ze stoffen in zich die ontstekingsremmend, immuunsysteem versterkend, schimmelwerend en pijnstillend zijn.
Daarnaast heeft Cayenne peper net als andere hete pepersoorten een verwarmend effect op het lichaam.
Dit merk je natuurlijk erg goed als je het eet 🙂
Niet iedereen houdt hiervan.
Verwarmend effect voor stijve spieren en koude voeten
Wanneer je Cayenne peper in zalf gebruikt heeft het ditzelfde verwarmende effect. Het werkt dan net als de Chinese tijgerbalsem.
Door dit verwarmende effect kan het als zalf heel goed ingezet worden bij stijve spieren en koude voeten.
Tips bij gebruik:
- Zorg ervoor dat de cayennepeper zalf niet in je ogen terecht komt.
- Wanneer je het op de huid smeert bedek je huid dan met oude of donkere kleding, omdat de cayenne in de zalf een beetje rood kan afgeven.
Cayennepeper zalf
Wat heb je nodig:
- 100 ml olijfolie
- 2 el cayenne poeder
- 14 gram bijenwas
- schoon (gesteriliseerd) potje met deksel
Aan de slag:
- Verwarm de olie met de cayenne poeder in een glazen pot au-bain-marie.
- Roer het regelmatig en laat het 2 uur op laag vuur staan (zeker niet koken)
- Giet de olie door een vergiet waarin je een kaasdoek of schone katoenen (zak)doek hebt gelegd. De cayenne blijft achter in de doek.
- Schenk de olie weer in een schone glazen pot en doe de bijenwas erbij en verwarm het rustig totdat de bijenwas smelt.
- Schenk het in een schoon potje en laat het afkoelen en doe er vervolgens de deksel op.
- Bewaar de zalf op een koele droge plaats.
De cayennepeper zalf is minimaal een half jaar houdbaar.
Lieve groet,
Maria
De Wilde Herfst
Vind je dit een leuk recept?
Dan is mijn boek De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou.
De Wilde Herfst is een boek vol recepten dat je laat zien hoe makkelijk het is om de natuur in huis te halen. Hoe je kunt koken met wilde kruiden, noten en bessen en zelf je eigen natuurlijke verzorgings- en schoonmaakproducten kunt maken.
Nieuwsgierig? Kijk hier voor een voorproefje
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.
Comments
Hoi Saskia, Ja hoor het kan ook met kokosolie. Succes ermee 🙂
Prachtige recepten allemaal!
Kan ik voor deze zalf ook kokosolie gebruiken in plaats van olijfolie? Dat laatse heb ik namelijk niet in huis en kokosolie wel. 🙂