Gezonde tussendoortjes. Dat is wat je als ouder je kinderen natuurlijk wil meegeven voor op school. Met de nadruk op gezond en verantwoord. Maar als moeder weet ik dat dat niet altijd even gemakkelijk is. Het zo te maken dat de kinderen het lekker vinden. Dat ze er van kunnen smullen en het toch ook gezonde ingrediënten zijn die ze binnen krijgen. …
Wilde Kastanjeshampoo
Prachtig zien ze er uit. De wilde kastanjes. Ofwel paardenkastanjes. Ze liggen momenteel op de grond te glanzen om verzameld te worden. Nou daar weet ik wel raad mee! Ieder jaar raap ik graag een zak vol wilde kastanjes. Niet om te eten, want ze zijn niet eetbaar voor de mens, maar om van alles mee te maken. Een aantal recepten kun …
Liefde maakt houdbaar
Dit wil ik graag met je delen. Heb je er wel eens bij stil gestaan dat liefde van invloed is op het langer houdbaar maken van producten? Nu er veel oogst is, is het natuurlijk tijd om alle mooie producten die de natuur voortbrengt, houdbaar te maken. Zodat je daar de winter mooi mee doorkomt. Mijn advies: doe dit met …
Citroenmelisse zalf
Citroenmelisse is echt een veelzijdige plant. Hier bedoel ik niet mee dat andere planten dat niet hebben hoor. Maar citroenmelisse is één van de planten die er voor mij uitspringt. Waarom? Het is een plant met veel gezonde en medicinale toepassingen. Ze bevat veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Citroenmelisse wordt onder meer gebruikt als muggen verdrijver, om een rustige slaap …
Cayennepeper zalf voor stijve spieren en koude voeten
Dit weekend heb ik cayennepeper zalf gemaakt. Toen ik twee dagen later met een stijve nek wakker werd, kwam de zalf meteen van pas 🙂 Pepers verwerken Elk jaar heb ik naast paprika’s ook altijd pittige pepers (o.a. cayenne) in de tuin staan. Omdat de nachten nu al een stuk kouder worden heb ik de meeste geoogst. Dit afgelopen weekende …
Rozenbotteljam
Bijna herfst… de tijd van de rozenbottels. In de herfst ga ik er altijd op uit om veel rozenbottels te plukken. Een aantal droog ik voor later het jaar in de thee. Ook maak ik van de verse rozenbottels jam en siroop. Dit recept voor Rozenbotteljam is één van mijn favoriete recepten uit mijn boek De Wilde Herfst. En ik …
Anti cellulitis zalf van klimop
Klimop is een makkelijke plant. Hij groeit in veel tuinen en je hebt er eigenlijk geen omkijken naar. Het is dan een mooie verrassing dat je met deze plant best veel kunt doen. Zoals bijvoorbeeld afwasmiddel maken. Maar de bladeren hebben ook een stimulerende werking op de doorbloeding. Ideaal dus op plekken waar de doorbloeding een steuntje kan krijgen zoals bij cellulitis. Mooi …
Hazelnootpasta
Wie kent het niet, hazelnootpasta. Kinderen smullen ervan. Een echte tractatie voor op brood of op de pannenkoek. Zelf neem ik er ook graag een flinke hap van 🙂 Op menig ontbijttafel staat er wel een potje donkerbruine hazelnootpasta. Vaak uit de winkel, van een of ander bekend merk beginnend met “Nu” of het eigen label van de supermarkt. Een …
Yoghurt zelf maken
Yoghurt gemaakt van melk of kokosmelk met verse vruchten of met zelfgemaakte cruesli. Daar ontbijt ik zelf het liefste mee. Niet iedereen lust yoghurt, maar bij ons gaat het er als pap in… Toen ik een tijd geleden van een vriendin het recept kreeg om yoghurt zelf te maken, was ik verkocht. En eerlijk gezegd stelt het eigenlijk qua werk …
Appel en Rozemarijn een perfecte combinatie
Wat kan ik toch intens genieten van verse appels in de zomer en herfst. En natuurlijk ook van al die lekkere appelgerechten. Voor verse appeltaart mag je mij ’s nachts wakker maken. En verse appelmoes is bij ons thuis een wekelijkse traktatie. Daarnaast is het ook nog erg gezond. Niet voor niets de Engelse uitspraak: an apple a day, keeps the …