mosterd

Mosterd zelf maken

Mosterd zelf maken is echt helemaal niet moeilijk.

Je weet precies wat je er in zit en je kunt het helemaal zo maken zoals jij het lekker vindt. Wat pittiger of wat zoeter, een fijne gladde massa of wat grover.

Mosterd bij de kaas vind ik heerlijk. Maar ook zelfgemaakte mosterdsoep smaakt verrukkelijk.

Mosterd is goed voor je lichaam

Mosterdzaad bevat mineralen als magnesium, seleen, fosfor en mangaan. Daarnaast zitten er ook vitaminen in zoals vitamine B en K.

Het heeft een immuunversterkende werking en een ontstekingsremmende werking.

Mosterdzaad kan je lichaam ook heel goed helpen om zwaar of vet voedsel makkelijker te verteren.
En het schijnt goed te werken om een hoge bloeddruk te verlagen.

Mosterd is goed in je tuin

Mosterdzaad is een veel gebruikte groenbemester voor veel boeren.

Ook in de permacultuur wordt mosterd gezien als goede helper om arme grond snel weer te voorzien van voedingsstoffen (naast o.m. radijs en facelia).

Juist omdat de plant zo snel groeit en een groot wortelgestel krijgt, zorgt mosterd voor veel mulch-materiaal wat de bodem voedt.

Wil je zelf mosterdplanten in je tuin hebbben, dan kun je mosterdzaden het beste zaaien in april.

Een mosterdplantje wordt al snel groot en geeft na de mooie bloei (gele bloemen) een groot aantal   mosterdzaden die je het dan in september of oktober kunt oogsten. Het is wel een plant die snel weer terugkomt.

Mosterd als smaakmaker

Meestal worden de mosterdzaadjes gebruikt als smaakmakers in gerechten. Bijvoorbeeld worden mosterdzaadjes toegevoegd bij het inmaken van augurken.

De gele mosterdzaadjes (sinapsis alba) zijn het minst scherp, de bruine mosterdzaadjes (brassica juncea) zijn al wat pittiger en de zwarte zaadjes (brassica nigra) zijn het scherpst.

Maar wist je dat je ook de bladeren en de bloemen van mosterd kunt eten. Heel lekker zelfs! Ze hebben een licht pittige smaak. Een prima smaakmaker voor door de salade.

Mosterd zelf maken

Wanneer je mosterd maakt, laat hem dan een tijdje rusten voor je deze nuttigt. Want als de mosterd net klaar is, dan heeft hij een vrij scherpe smaak. Mosterd heeft even tijd nodig om te rijpen.

Je kunt met het recept hieronder eindeloos variëren door er verschillende kruiden aan toe te voegen. Bijvoorbeeld rozemarijn of gember of cayennepeper.

Recept om Mosterd zelf te maken

Wat heb je nodig:

  • 50 gram mosterdzaadjes
  • 50 ml appelazijn
  • 70 ml lauwwarm water
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel zout
  • 1-2 eetlepels honing naar smaak
  • schoon glazen potje van ca 200 ml

Aan de slag:

  1. Giet in een potje het water en de appelazijn over de mosterdzaadjes en laat dit een nacht staan.
  2. Mix de appelazijn, het water, het mosterdzaad en de kurkuma met een staafmixer net zolang totdat het helemaal de textuur heeft die je wilt. Voor een gladde mosterd moet je een paar minuten mixen.
  3. Voeg zout en honing toe mix het er doorheen.
  4. Laat de mosterd 2 tot 3 dagen in de koelkast met rust zodat het kan rijpen.

Houdbaarheid: Wanneer je de mosterd in een goed schoongemaakt afgesloten potje bewaard, is het enkele maanden houdbaar. In de koelkast bewaren.

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Neem dan eens een kijkje bij mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.

De aanmelding voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven is gestart!

Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:

  • 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
  • 400 minuten aan videomateriaal
  • 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
  • ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
  • en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.

Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.

Save

Save

Save

Save

Save

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Leave a Comment