Walnotenpasta
Je weet misschien dat ik van walnoten houd? Makkelijk, gezond en tasty.
Al eerder maakte ik er hummus van en kruidige crackers.
Nu een pasta voor op brood. Ik noem het walnotenpasta.
Walnotenpasta heeft een textuur die ietswat lijkt op pindakaas. Maar is qua smaak net anders.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik in het begin eraan moest wennen, omdat ik het met de gedachte van pindakaas at. Nu vind ik het erg lekker.
In veel pindakazen wordt suiker toegevoegd voor de smaak. Mijn kinderen vinden deze walnotenpasta net wat lekkerder met een beetje honing erin.
Walnoten weken
Ik heb de walnotenpasta gemaakt van walnoten die een nacht in warm water geweekt hebben.
Dit heb ik gedaan om het fytinezuur eruit te halen.
Fytinezuur kan namelijk wat problemen geven met de spijsvertering. Een beetje is best gezond (een handvol rauwe noten), maar de meeste mensen krijgen dagelijks een overdosis aan dit zuur binnen (via granen, koffie, chocolade, noten).
Zo week je de walnoten:
- Zet de walnoten in een bakje met warm water en laat deze een nacht staan.
- Giet het water af en spoel de walnoten nog een keer goed na.
- Droog de walnoten: boven de verwarming (min. 1 dag) of in de oven op 150 graden ca. 20 min.
- Laat ze niet te donker worden.
- En laat ze afkoelen.
Recept van Walnotenpasta
Wat heb je nodig:
- 100 gram walnoten
- 1/2 tl zout
- 3-5 eetlepels olie
- 1/2 tl kaneel
- optioneel: beetje honing naar smaak
Aan de slag:
- Schep de walnoten in de blender en blend ze net zolang tot het een vaste plakkerige massa wordt. Eerst wordt het heel fijn en als je dan de blender aanhoudt, verandert het in een meer vastere plakkerige massa.
- Voeg zout, kaneel toe en beetje bij beetje de olie en mix het goed door elkaar.
- Voeg optioneel nog honing naar smaak toe.
- Bewaar de walnotenpasta in de koelkast
P.S.: Vind je dit een leuk recept?
Dan is mijn boek De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Een kleurrijk boek boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.
Of bekijk het filmpje over mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.