Kruidige walnotencrackers die je in een handomdraai maakt.
Hmmmm.
Walnoten zijn de vruchten van de walnotenboom. Ze worden ook wel eens okkernoten genoemd.
Altijd walnoten in huis
De walnoot is één van die ingrediënten die ik altijd in huis heb.
Ik gebruik deze voedzame noot dan ook regelmatig met het koken, bakken of gewoon lekker als knabbel tussendoor.
Walnoten kunnen vanaf eind september geraapt worden.
Je kan walnoten zowel gepeld als ongepeld op meerdere manieren drogen: in een goede geventileerde ruimte op een rooster, in de buurt van een kachel of verwarming op een rooster of in de oven op een rooster.
Meestal kies ik er voor om een grote partij in een keer te kraken en dan te drogen te leggen. In de buurt van de kachel (een paar dagen) of in de oven (een paar uur op lage stand).
Dan gaan ze in grote glazen potten en worden ze koel weggezet. Het hele jaar door genieten!
In de hoofdrol
Al eerder heb je van mij recepten zien langs komen waar de walnoot een hoofdrol in kreeg: walnotenhummus, zelfgemaakte mueslirepen, als garnering van warme appels of bijvoorbeeld als basis voor een eigenzinnige calendulapesto.
Zie hieronder het recept van walnotencrackers.
Een lekkere knabbel
Deze walnotencrackers kun je maken als een knabbel voor tussendoor. Of als toastje te gebruiken.
Al binnen een paar minuten zitten ze in de oven .
Makkelijk en snel dus. En… erg lekker en ook nog eens gezond.
Recept voor kruidige walnotencrackers
(Dit gerecht is voor 1 bakplaat)
Wat heb je nodig:
- 250 gram walnoten
- 1 el kokosolie
- 1 ei
- 1 eetlepel rozemarijn
- 1 eetlepel tijm
- 1 theelepel zout (of meer naar smaak)
- optioneel handvol geraspte kaas
Aan de slag:
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- Maal met een blender of met de hand de walnoten fijn. Het hoeft niet helemaal meel te zijn, er mogen best nog wat stukjes inzitten.
- Verwarm de kokosolie zodat hij vloeibaar wordt.
- Meng de walnoten met de vloeibare kokosolie.
- Voeg het rauwe ei en de helft van de kruiden toe.
- Leg het deeg op een met bakpapier beklede plaat.
- Leg er bovenop nog een blad bakpapier en rol het met een deegroller uit tot een glad plat deeg van ongeveer 2-3 mm dikte.
- Verdeel de resterende kruiden over het deeg.
- Verdeel naar wens de geraspte kaas over het deeg.
- Zet de bakplaat 20 minuten in de oven.
- Laat de bakplaat vervolgens afkoelen buiten de oven en breek de crackers in stukken.
Smul ze!
P.S.: Vind je dit een leuk recept?
Dan is mijn boek De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Een kleurrijk boek boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.
Of bekijk het filmpje over mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.