Pompoenen je hebt ze in vele vormen en maten.
Maar ook de kleuren en smaken verschillen.
Mijn meest favoriete pompoen is de Hokkaido pompoen.
Dit is een niet al te grote oranje/rode pompoen met een stevige structuur, een lekkere smaak en ook eentje die prima een tijd te bewaren is.
Ook is pompoen een hele makkelijke groente om te kweken.
De gezonde pompoen
Pompoen is daarnaast een zeer gezonde groente!
Ze bevat veel vitaminen en mineralen.
- Vitamine E, B1, B2 B3 en C
- Mineralen: zink en selenium, magnesium, calcium, kalium ijzer, fosfor, aluminium, chroom mangaan, silicium, koper, natrium en tin.
De zaden bevatten veel essentiële vetzuren waaronder omega 6 vetzuur en omega 3 vetzuur.
De jonge toppen en bloemen
Wist je dat ook de jonge stengeltoppen van de pompoen eetbaar zijn?
Deze kun je even roerbakken met een uitje en ze zijn heerlijk!
Ook de bloemen zijn eetbaar. De bloemen eet je rauw met bijv. een vulling van zachte kaas met wat kruiden.
De vrucht
Natuurlijk vormt de mooie vrucht, de pompoen zelf, aan het eind van de zomer een hele smakelijke maaltijd.
Er zijn vele gerechten die je met pompoen kunt maken, zoals pompoensoep, curry’s, ovenschotels, chutney, chips, en natuurlijk pompoentaart.
In mijn boek De Wilde Herfst heb ik het recept voor heerlijke pompoensoep staan.
Aanvullend hier drie recepten om pompoen op eenvoudige maar o zo lekkere wijze te verwerken: het recept voor ovenpompoen, het recept voor pompoenchips en het recept voor pompoenchutney.
De pitten
Naast het vruchtvlees zijn er de pompoenpitten die eetbaar zijn.
Deze zijn lekker om door de salade of door muesli of pittenpasta te doen. De zaden kunnen ook geperst worden tot pompoenolie.
De meeste pompoen hebben pitten die eerst gepeld moeten worden. Dat is een intensief werkje.
Echter er zijn een aantal varianten die ‘naakt’ in de pompoen zitten. Die dus niet gepeld hoeven te worden.
Een van de pompoensoorten die deze naakte zaden in zich heeft is de Lady Godiva.
Wanneer de pompoenen rijp zijn, snijd je de pompoen door midden en kun je de zaden zo oogsten. Het vruchtvlees kan je vervolgens gebruiken voor soep.
Pompoen in je tuin verbouwen
Eigenlijk is pompoen een heel gemakkelijke plant om in je tuin te hebben.
Het heeft wel graag wat ruimte om te kunnen groeien. Maar als je die niet hebt kan ze bijv. ook redelijk goed omhoog geleid worden.
In april kun je pompoenpitten voorzaaien.
Pompoenen eerder zaaien dan april is echt geen aanrader, omdat ze tot midden mei (ijsheiligen) binnen ondergebracht moet worden. Dit omdat de kans op vorst tot ijsheiligen best nog groot is en ze daarna pas veilig buiten geplant kunnen worden.
Ze groeien graag op een plek met wat extra compost. Verder hebben ze naast natuurlijk regenwater niet zo veel nodig.
Pompoenen rijp
Eind van de zomer en in de herfst kunnen pompoenen geoogst worden.
Om te zien of ze rijp zijn, kijk je naar je naar de steel van de pompoen. Als de pompoen een bruin kurkachtig steeltje heeft en ze klinkt hol als je er tegenaan tikt is ze klaar om te oogsten.
Bewaren van pompoenen
Ik laat ze nog een aantal dagen buiten staan (vorstvrij) en bewaar ze dan op een koele plek in huis of in de kelder.
De zaden
Als we een pompen gebruiken, halen we de zaden eruit. Die spoelen we schoon en drogen we. In het voorjaar gaan een aantal van deze zaden weer de grond in. Hier groeien dan weer nieuwe pompoenplanten uit.
Veel plezier ermee!
Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!
Je kunt je weer aanmelden voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven
Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:
- 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
- 400 minuten aan videomateriaal
- 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
- ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
- en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
- online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo
Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.