pompoenchutney

Pompoenchutney

Chutney komt oorspronkelijk uit de Indiase keuken.

Een chutney bevat groenten, fruit en kruiden en specerijen.

Het is eigenlijk een soort van jam, maar dan zoet/zurig.

Chutney wordt typisch gegeten bij kaas, vlees en rijstgerechten. Maar ook superlekker om toe te voegen aan een boterham met kaas.

Voor deze pompoenchutney gebruik ik het liefst de Hokkaido pompoen. Dit is een pompoen die een wat vastere structuur heeft en lekker van smaak.

Meer lezen over de gezondheid van pompoenen, lees hier mijn blogartikel “De gezonde veelzijdige pompoen”.

pompoenchutney

Hieronder het recept voor pompoenchutney.

Recept pompoenchutney

Wat heb je nodig:

  • 1 kg Hokkaido pompoen* 
  • 2 zure appels
  • 2 niet al te grote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 ml appelazijn
  • 200 gr rozijnen
  • 200 gr suiker
  • 300 ml water
  • 1 chilipepertje of 1/2 tl chilipoeder
  • beetje olie
  • zout en peper naar smaak
  • schone steriele glazen (jam)potten met deksel

Aan de slag:

  1. Was de pompoen, snijd hem door midden en verwijder de pitten. Snijd de pompoen incl. schil in kleine stukjes van ca. 1 x 1 cm. 
  2. Was de rozijnen en laat ze uitlekken. 
  3. Pel de uien en snijd de ui in stukjes. 
  4. Pel de knoflook teentjes. 
  5. Snijd het chilipepertje door midden en verwijder de zaden. Snijd het chilipepertjes in kleine stukjes. 
  6. Fruit in de pan in een beetje olie de uistukjes, de knoflook, en het chilipepertje. 
  7. Als het lichtbruin van kleur is voeg de suiker toe en laat het een beetje karamelilseren. 
  8. Voeg de azijn en het water toe en breng het aan de kook. 
  9. Voeg dan de pompoenstukjes toe. 
  10. Schil vervolgens de appels en snijd ze in stukjes en voeg deze samen met de rozijnen toe aan de pan. 
  11. Laat het nu nog een klein half uurtje zachtjes koken. 
  12. Check na een klein half uurtje of de pompoenstukjes zacht zijn geworden. 
  13. Voeg peper en zout toe naar smaak. 
  14. Naar wens kun je de chutney pureren met een staafmixer of je laat hem in grove stukjes. 
  15. Schep de chutney zo warm mogelijk in schone steriele glazen en sluit deze. 

De chutney is een jaar houdbaar. 

*Eet je de pompoen na december dan kun je het beste de schil verwijderen. Dit geldt ook als je een pompoen hebt waar de schil er niet goed uitziet. 

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan zijn mijn boeken De Wilde Zomer en De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Of bekijk het filmpje over mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.