Brandnetel kan je helpen in deze tijd.
Het is een (on)kruid dat overal voor iedereen makkelijk en goedkoop toegankelijk is.
En ze doet je lichaam veel goeds.
Wij eten zo’n beetje dagelijks onkruid. Juist omdat dit zo gezond voor je is. Lees hier meer over in mijn blog “wij eten al jaren onkruid“.
Het (on)kruid dat brandt
Brandnetel wordt vaak vervloekt.
Als je er tegenaan loopt brandt ze en laat ze zere en irriterende plekken achter. Daarnaast komt ze op allerlei plekken op waar jij ze liever niet wilt hebben.
Op het moment dat je echter de waarde gaat zien van dit kruid, kun je haar met andere ogen bekijken. Kun je haar als helper gaan zien.
Brandnetel werkt ontgiftend en is voedingsrijk
Brandnetel helpt namelijk om gifstoffen uit je lichaam te verwijderen.
Tegelijkertijd bevat ze een breed scala aan mineralen en vitaminen waardoor ze je lichaam mee kan voeden.
Zo bevat ze ijzer, silicium, kalium, calcium, boron, natrium, koper, magnesium, zink, mangaan, chroom, zwavel en fosfor.
Brandnetel heeft dus de bijzondere eigenschap om enerzijds het afval weg te werken en anderzijds ons te voeden met goede stoffen die je lichaam nodig heeft.
Hoe gebruik je brandnetel?
Ik drink en eet deze dagen dan ook graag brandnetel.
Heel makkelijk, ik loop even de tuin in en pluk een mandje brandneteltoppen.
De toppen spoel ik goed af en dan maak ik er thee van of een soep. En ik voeg graag toppen toe aan allerlei gerechten die ik klaar maak.
Let op:
Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, brandnetel niet in hoge dosis nemen. Ook vermijden als je allergisch reageert op brandnetel. Bij nierproblemen, enkel brandnetel gebruiken op voorschrift van een arts.
Verder is het belangrijk om veel water te drinken als je brandnetel gebruikt, zodat de afvalstoffen uit je lichaam verdwijnen. Je dus letterlijk je lichaam “doorspoelt”.
Een week lang brandnetel in huis
Hieronder zal ik je vertellen op welke wijze je brandnetel kunt plukken en hoe je er thee en soep van kunt maken.
Wil je nu meer leren over de brandnetel en aanvullende recepten ontvangen, meld je dan aan voor mijn gratis cursus “7 dagen de brandnetel in huis” (zie onderaan de pagina).
Je ontvangt dan een week lang iedere dag een berichtje van mij met informatie over dit (on)kruid en recepten.
Toppen van de brandnetel
Wanneer je brandnetel wil gebruiken kun je het beste de toppen van brandnetel plukken of afknippen.
Een top zijn de eerste 4 blaadjes aan de bovenkant van de plant.
Wanneer je regelmatig de toppen afplukt, maakt de plant steeds nieuwe aan en kun je dus vaak verse toppen oogsten.
Hoe pluk je brandnetel?
De brandnetel plukken zonder ‘geprikt’ te worden kan je doen door tuinhandschoenen aan te doen en dan de brandneteltoppen met een schaar afknippen en in een bak opvangen.
Maar je kunt ze ook plukken als je geen handschoenen of schaar bij je hebt.
Waar je dan op moet letten, is dat er kleine haartjes met weerhaakjes op de bladeren en stengels zitten. Als je een beweging maakt tegen die haartje in, breken ze af en komen de stoffen vrij die ervoor zorgen dat je een brandend pijnlijk gevoel krijgt.
Gebruik twee vingers om ze te plukken. En maak dan de beweging van de stengel naar buiten om te plukken (dus met de haartjes mee). Dan wordt je niet geprikt, omdat dan de weerhaakjes niet afbreken.
Wanneer je toch geprikt wordt, vind je vaak vlak in de buurt planten die je kunt kneuzen en over de pijnlijke plek kunt wrijven. Bijv. weegbree, hondsdraf of zuring.
Elk jaar maak ik een voorraadje zalven, waaronder weegbreezalf. Deze zalf is heel fijn om de pijn en jeuk van brandnetels weg te nemen en het werkt ook goed bij insectenprikken. Zie hier het recept voor weegbreezalf.
Brandnetelthee: makkelijk, lekker en gezond
Brandnetelthee maak je door enkele toppen (ca 6 ) te plukken en even af te wassen en daar net niet meer kokend water (dus water wat je hebt gekookt en 2 min. hebt laten staan) overheen te gieten.
Laat de thee 10 -15 min. trekken en drink het dan op.
Recept van Brandnetelsoep
WAT HEB JE NODIG
- jonge brandneteltoppen (een vergiet vol)
- een beetje roomboter of 2 eetlepels olie
- 1,5 liter water
- 2 uien
- 1 grote aardappel of 2 kleinere aardappels
- een paar teentjes (ca. 3 á 4 ) knoflook
- 1-2 eetlepel bouillonpoeder
- peper en zout
- kruiden naar smaak: korianderzaad, paprikapoeder en curry
- Optioneel : creme fraiche en/of gebakken spekjes
AAN DE SLAG
- Pel de uit, snijd deze fijn, pel de knoflooktenen, schil de aardappel en snijd deze in stukjes.
- Fruit de ui met de boter of olie in de pan totdat ze goudbruin zijn.
- Voeg ondertussen ook de geperste knoflook toe in de pan.
- Voeg de aardappel samen met 1,5 liter water toe in de pan en breng te pan langzaam aan de kook.
- Voeg bouillonpoeder toe. Wij gebruiken zelf gemaakte bouillonpoeder.
- Laat de soep zachtjes een klein half uurtje pruttelen.
- Was ondertussen de brandnetel goed (ik gebruik meestal een vergiet en pasta-grijper) en snijd of knip de blaadjes in kleine stukjes. Voeg ze toe in de pan, terwijl de pan van het vuur is en laat het nog even goed trekken.
- Pureer daarna de soep met een staafmixer.
- Breng de soep op smaak met zout en peper en eventueel naar wens geplet korianderzaad, paprika of curry.
- Je kunt de soep naar wens serveren met de spekjes en met een beetje crème fraiche.
P.S.: Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!
Je kunt je weer aanmelden voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven
Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:
- 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
- 400 minuten aan videomateriaal
- 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
- ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
- en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
- online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo
Nu met een super leuke voorjaarskorting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.