Bouillonpoeder

Recept bouillonpoeder

De bouillonblokjes waren één van de eerste producten die ik aan de kant gelegd heb toen we als gezin naar een gezondere levenstijl gingen. Ik maak het bouillonpoeder nu altijd zelf. Je weet dan precies wat erin zit. Met dit recept heb je voor lange tijd bouillonkruiden.

Je kunt heel erg combineren met dit recept. Ik kijk meestal naar wat er in het seizoen op het moment dat ik het maak aanwezig is. Bijvoorbeeld in de zomer voeg ik ook tomaten en paprika’s toe.

Wanneer ik soep kook gebruik ik 2 a 3 eetlepels van deze bouillonpoeder. Zie hieronder het recept. Veel plezier ermee.

 

Bouillonpoeder

Dit recept is om ca. 4 oven bakblikken te vullen. Mocht je het in de oven willen drogen en maar 2 bakblikken hebben, dan kun je de ingredienten halveren.

Wat heb je nodig?

  • 750 gram wortelen
  • 500 gram knolselderie + het blad als het er nog aan zit
  • 500 gram gewone en/of rode uien
  • 400 gram prei
  • 1 chili peper
  • 1 hele knoflook
  • 2 handen zevenblad
  • 2 handen brandnetel
  • 50 gram zout
  • 1 eetlepel peper
  • 2 eetlepels oregano
  • 2 theelepel koriander
  • 1 theelepel nootmuskaat

 Aan de slag:

  1. Maak alle groenten goed schoon of verwijder de buitenste laag.
  2. Snijdt alles in stukjes en vermaal alles in de blender (met uitzondering van de droge kruiden).
  3. Meng de groenten met de droge kruiden.
  4. Spreid alles uit op vier met bakpapier beklede bakblikken.
  5. Droog de massa in de oven(*) bij ca. 80 graden met de ovendeur op een kleine kier (zodat het vocht kan weggaan) en laat het ca 6 uur drogen, totdat het droog en knapperig aanvoelt.  Schep de massa enkele keren om.

(*) Alternatief: je kunt ook een voedseldroger gebruiken om de kruiden te drogen. Ik doe dit altijd in onze zonnevoedseldroger, geen stroom maar met de kracht van zonnewarmte. Zie hieronder een foto ervan.

Bouillonpoeder

Deze voedseldroger hebben we zelf in elkaar gezet, met als basis een oude vaatwasser. Werkt prima 🙂

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan is mijn boek De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Of neem een kijkje bij mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Comments

  1. Author

    Hallo Thecla,
    Wanneer je het bouillonpoeder in een goed afsluitbare schone pot bewaard kan het zeker een jaar bewaard blijven.
    Lieve groet,
    Maria

  2. Author

    Hoi Petra, Als je gedroogde brandnetel gebruikt heb je aan 1 flinke hand genoeg.

  3. Die 2 handen brandnetel, ik heb gedroogde brandnetel, hoeveel heb je dan nodig??

  4. Leuk recept, dank je wel. Ik ga het zeker maken. Ook ga ik even Googlen op zonnedroger. Woon in Spanje dus zo’n genoeg

  5. Leuk! Als ik een paar ingrediënten schrap heb ik lokale bouillon, fijn!

  6. Hoi Inez, bedankt voor je reactie. Hopelijk zijn er in de toekomst veel meer mensen met een zonnedroger maar voor nu denk ik dat de oven de meest gangbare oplossing is voor de meeste mensen :).

  7. Ziet er super uit, die zelfgemaakte bouillonpoeder. Maar ik zou zonnedrogen als eerste noemen en de oven op gas/electra als alternatief 🙂

Leave a Comment