View Post

Fruitleer

Fruit is vers natuurlijk het lekkerst. Dat vind ik tenminste. Als je het direct van de boom of van een struik kunt plukken. Maar ja, in ons klimaat steekt de winter daar een stokje voor. Tenminste als je gewend bent om zo veel mogelijk uit je eigen tuin te eten. Hier kun je wat aan doen. Fruit verwerken voor later …

View Post

Weegbree-tinctuur

Een heel bijzonder plantje: Weegbree. Je komt hem overal tegen. In de bermen, het weiland en tussen de graspollen en in alle uithoeken van je tuin. Weegbree is er in verschillende varianten. De meest bekende en veel geziene vormen zijn de brede weegbree (breed rond blad) en de smalle weegbree (smal lang blad). Het is een meerjarige plant die vrijwel …

View Post

Mispel likeur

Wij hebben een mispel in de tuin. Geen grote hoor. Maar hij begint al wat vruchten te geven. Bijzonder zien ze er uit, enigszins behaard en met van die uitstekende hengsels. Broertje van de appel Als lid van de rozenfamilie is de mispel het een broertje van de appel en de peer. Oorspronkelijk komt hij uit het gebied rond de …

View Post

Chocolade maken

Als ik iets écht heel lekker vind, is het wel chocolade. Heerlijk. Voor mij het liefst de pure met noten. Het is voor mij één van die uitzonderingen die ik in huis haal (ook al weet ik dat de chocolade van ver moeten), omdat ik er zo intens van geniet. Wel met mate, alleen met pure ingrediënten en van de …

View Post

Compost maken in 3 weken

Compost maken duurt toch altijd heel lang? Minimaal een jaar of langer? Al je  tuin- en keukenafval verzamel je op een grote hoop. Dat kan. En werkt. Maar er is een veel snellere manier. Compost maken kan heel snel Sinds ik de Berkeley Methode zelf ben gaan toepassen, die van hot composting, wil ik niet anders meer. Je krijgt zo binnen …

View Post

Lotionbar, verzorging voor onderweg

Met een lotionbar heb je alles in één: handcreme, bodylotion en haarconditioner. Heb je dat ook wel eens? Je bent onderweg en je bent vergeten creme op je gezicht te smeren. Of je hebt de dag tevoren in de tuin gewerkt en je handen voelen erg droog aan. Of je moet naar een belangrijke gelegenheid en je haar springt alle kanten op. …

View Post

Walnotenhummus

Hummus gaat er bij ons altijd wel in. De kinderen vinden het heerlijk en ik ook. Deze puree gemaakt van gekookte kikkererwten. Oorspronkelijk uit de Noord-Afrikaanse keuken, met lekker veel kruiden. Hummmmm-us. Normaal maak ik deze altijd lekker vers met sesamzaad en een flinke (ja echt flinke) scheut lekkere bio-olijfolie. Maar aangezien we nu een mooie voorraad walnoten in huis …

View Post

Verkoudheidstinctuur

Snotter snotter, hoest hoest. Bij verkoudheid ben je niet helemaal in balans en is je lichaam druk bezig om alle ’troep’  naar buiten te werken. Daarom vormt er zich slijm en hoest je zo. Kruiden kunnen je hierbij een handje helpen Kruiden kunnen je helpen om je weerstand een boost te geven en ongewenste indringers weg te werken. Nu is de …

View Post

Stop met napraten en volg je gevoel

Hoe vaak nemen we klakkeloos dingen over en praten we elkaar na. Zeggen we iets omdat iemand anders dat roept. Omdat je ouders je het zo geleerd hebben. Of omdat iedereen het nu eenmaal zo vindt. Nou, daar wil ik graag iets over zeggen Zojuist nog, kreeg ik een mailtje met deze boodschap: “Brandnetels mag je alleen maar eten in het …

View Post

Eikeltjeskoffie

Eikeltjeskoffie gemaakt. Lekker het bos inlopen en onder enorme eikenbomen een mandje vol met eikeltjes rapen. Daar kan ik echt van genieten. Leuk toch, als je zo je eigen koffie kunt rapen. Dicht bij huis en puur natuurlijk. De eik symboliseert vruchtbaarheid en lang leven. Zo werd ook vroeger vaak gezegd dat wanneer je een of meerdere eikeltjes bij je …