salie

Salie, salie thee en gezichtstonic

Weer zo’n mooie plant met bijzondere kracht.

Salie is een geurend kruid dat in vele tuinen te vinden is, maar ook in het wild voorkomt. Er zijn verschillende soorten met verschillende kleuren en verschillende grootte blad.

De salie is vooral bekend als keukenkruid en geneeskrachtig kruid.

Niet zo lang geleden trof ik een oude vrouw die mij vertelde dat zij al een lang leven gezond is door iedere dag een blaadje salie te kauwen.

Een lang leven

De naam salie komt van het Latijnse woord “salvia” en betekent wijsgeer, gezond, gered.

Vroeger werd salie als verjongingskruid gezien. Een gezegde wat uit die tijd stamt: “Wie in de meimaand salie eet, krijgt levensjaren bij de vleet.

In het vroegere Egypte werd het gebruikt om de vruchtbaarheid van vrouwen te vergroten.

Indianen binden een bundeltje salie bij elkaar en drogen dit (met name van de witte salie). Ze gebruiken dit om te ‘smutchen’ (gebruik van salierook), waarmee ze negatieve energieën weghalen bij mensen.

Tevens gebruiken ze ook de wortel van de salie om zalf te maken tegen huidproblemen.

Kortom, salie is een plantje dat veelzijdig inzetbaar is.

Veelzijdig inzetbaar

Dat komt omdat salie een aantal specifieke eigenschappen bezit.

Het werkt antibacterieel en heeft een samentrekkende en desinfecterende werking.

Het bevat o.a. een aantal etherische oliën, bitterstoffen, looistoffen, hars, saponinen , vitamine B en mineralen als calcium, kalium natrium, silicium en ijzer.

salie

Salie kan ingezet worden tegen klachten van de luchtweg. Het is desinfecterend en ontstekingsremmend. Denk aan klachten als verkoudheid,  amandelontsteking, keelontsteking, maar ook bloedend tandvlees en aften (als thee of als theewater om te gorgelen).

Verder werkt salie ook kalmerend en versterkend. Denk hierbij aan klachten als maag- en darmproblemen, oververmoeidheid en slapeloosheid.

Ook heeft salie nog de eigenschap dat het helpt bij menstruatieklachten, overgangsproblemen en de transpiratie remt. Een recept waar deze eigenschap van salie in gebruikt wordt, is de salie-deodorant. Dit recept kun je vinden in De Wilde Zomer .

Tenslotte is salie goed in te zetten om ervoor te zorgen dat je je beter kan concentreren en dat je hersenen gestimuleerd worden. En dat het helpt tegen vergeetachtigheid.

Salie kun je als kruid gebruiken door je eten. Vooral bij vlees- of visgerechten en wat vettere gerechten en in sausen en soepen.

Ik vind salie in gerechten erg lekker, maar wel maar een klein beetje. Doordat het een sterke smaak heeft is het al snel te veel.

Hieronder beschrijf ik hoe je makkelijk zelf salie-thee kunt maken en een reinigende salie-gezichtstonic.

Salie in de tuin

Salie is is een wintervaste groenblijvende plant.

Ze kan uitgroeien tot een brede struik van circa 1 meter hoogte en – afhankelijk van de soort – heeft ze paarse of roze bloemetjes.

De wilde variant is de veldsalie. Zij heeft een wat groter blad.

Net als bijvoorbeeld oregano, citroenmelisse of munt, heeft salie een sterke geur in de tuin.

Daarmee is ze een ideale companion-plant om bij je fruitbomen en tussen je kolen te zetten. Ze verdrijft hiermee namelijk ongewenste insecten.

salie

Vermeerderen en oogsten

Als je eenmaal een salieplant in de tuin hebt, kun je haar zelf gemakkelijk vermeerderen. Bijvoorbeeld door haar te stekken.

En door het vele zaad wat op de grond valt, zal je het jaar erop zien dat er ontzettend veel kleine salieplantjes groeien. Deze moet je wel verplanten, omdat ze anders door de schaduw van de moederplant het nauwelijks overleven.

Ook kan ze zich vermeerderen doordat takken die op de grond liggen zelf worteltjes krijgen op de plek waar ze de grond raken.

Zelf oogst ik altijd redelijk wat salietakken en bladeren, om altijd een voorraad gedroogd salieblad in huis te hebben. De ideale oogsttijd is in mei of in september (voor of na de bloei).

Recept voor Salie Thee

Wat heb je nodig:

  • water genoeg voor een mok
  • een aantal salieblaadjes (naar smaak meer of minder)

Aan de slag:

  1. Leg de salieblaadjes in een mok.
  2. Net niet meer kokend water erover gieten.
  3. 2 Minuten laten trekken, de thee door een vergiet schenken.
  4. Beetje laten afkoelen en evt. met beetje honing drinken.

Let op: Niet gebruiken bij zwangerschap of bij het geven van borstvoeding. Sowieso salie niet langdurig of in grote hoeveelheden gebruiken (max 3 koppen per dag en als je het veel drinkt na 10 dagen een aantal dagen even niet).

Recept voor Salie Gezichtstonic

De gezichtstonic werkt reinigend en desinfecterend.

Wat heb je nodig:

  • 1 hand verse  saliebladeren of 1/2 hand gedroogde saliebladeren
  • 1 liter water
  • 5 kruidnagels

Aan de slag:

  1. Voeg de 5 kruidnagels aan het koude water toe.
  2. Laat het water koken, zet de warmtebron uit een voeg de saliebladeren toe.
  3. Leg een deksel op de pan en laat het 20 minuten trekken.
  4. Zeef het en giet de vloeistof in een schone fles.

Gebruik:

Je kunt dagelijks je huid schoonmaken, door een beetje gezichtstonic op een wattenschijfje te schenken en je gezicht daarmee schoon te maken.

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk artikel?

Neem dan eens een kijkje bij mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.

Of misschien zijn mijn boeken De Wilde Lente, De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou? Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Save

Save

Save

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.