Het voorjaar is de tijd om zaden te zaaien.
Hier heb je zaaigrond voor nodig, tenzij je het direct in de volle grond zaait.
Natuurlijk kun je zaaigrond kopen in de winkel. Maar wist je dat het helemaal niet moeilijk is om deze zelf te maken?
En aan de meeste zaaigrond die te koop is, kleven nogal wat kanttekeningen – maar daar kom ik iets later op terug.
Hoe maak je zelf goede zaaigrond?
Wat het je nodig:
- 1/3 tuinaarde (dit is aarde uit eigen tuin) of potgrond
- 1/3 compost
- 1/3 zand (brekerszand, rivierzand, zandbakzand)
Aan de slag:
Meng in bovenstaande verhouding de 3 verschillende grondstoffen door elkaar.
Zaaigrond moet aan een aantal eisen voldoen:
- Het mag niet te voedingsrijk zijn, want dan krijg je luie plantjes die niet echt een sterk wortelsysteem aanmaken en die snel groeien en hele dunne (kwetsbare) steeltjes krijgen.
- De grond moet ook niet voedingsarm zijn, want de plantjes moet wel kunnen groeien.
- Mogelijkheid om goed water vast te houden.
- De zaaigrond moet luchtig en niet te vast zijn.
Tip: ik gebruik zelf graag de aarde van molshopen. Deze aarde is lekker los. Helemaal als je een klei- of leemachtige grond hebt, is de mol een fijne helper 🙂
Tip: Een nadeel van tuinaarde gebruiken is het feit dat er onkruid en of ziektekiemen in kunnen zitten. Om dit te voorkomen kan je de grond die je voor zaaigrond wilt gebruiken op een bakblik leggen en deze een half uur verwarmen op 150 graden Celsius. Op die wijze gaan alle onkruiden en ziekten dood. (ter info, zaaigrond die je koopt hebben ze ook verwarmd).
Let op: als je tuingrond vooral bestaat uit zandgrond of als de zuurtegraad van je bodem erg zuur of erg base is, kan je beter potgrond gebruiken om zaaigrond te maken.
Kanttekening bij potgrond kopen
Potgrond bestaat voor een groot deel uit veenmateriaal.
Hele gebieden worden afgegraven om deze veen in potgrond te verwerken. Veen wordt op dit moment veel uit Estland en Rusland gehaald. In Nederland zijn de voorraden veen vrijwel weg.
We vernietigen hiermee hele ecosystemen die duizenden jaren nodig hebben gehad om tot stand te komen. En tevens komt er heel veel CO2 vrij die in die veen opgeslagen zat.
Daarnaast worden in veel soorten potgrond kunstmest toegevoegd als ingrediënt. De informatie hierover vind je op de zak van de potgrond.
Let bij het kopen van potgrond dus goed op wat je koopt. Zoek het liefst naar biologische potgrond waar geen veengrond in zit maar cocosnootvezels.
Tip: De Keuringsdienst van Waarde heeft een boeiende uitzending gemaakt over potgrond. Zeker de moeite waard om te kijken.
P.S.: Vind je dit een leuk artikel?
Neem dan eens een kijkje bij mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.