knoflooktinctuur

Knoflook en knoflooktinctuur

Knoflook een van de beste medicijnen van de wereld.

Nu denken de meeste mensen bij knoflook meteen aan de geur ervan.

Je adem en je huid geven namelijk een bepaalde geur af als je veel knoflook gebruikt. Eentje die niet iedereen kan waarderen.

Wat stinkt er zo?

Knoflook bevat zwavel.

Deze zwavel wordt in je maag omgezet in een gas. Dit gas wordt opgenomen door het bloed en verlaat het lichaam door je huid, je longen en mond.

Dat is wat de vervelende geur geeft.

Juist het binnenste hart of partje van de knoflook bevat de meeste zwavel.

Een bolgewas met tenen

Knoflook is een bolgewas bestaande uit veel teentjes.

De knoflookbol groeit onder de grond.

knoflooktinctuur

Eén knoflook teentje wordt in het late najaar of uiterlijk het vroege voorjaar in de grond geplant.

Boven de grond komt op een gegeven moment een groene stengel. Dan verandert gedurende het seizoen de groene stengel tot geel/bruin en is het tijd om te oogsten (bij de najaarsplant kun je vanaf juli/augustus de eerste knoflook oogsten, bij de voorjaarsplant wat later).

Onder de grond heeft zich ondertussen een wondertje afgespeeld want dat ene teentje dat in de grond zit, heeft zich in een half jaar ontwikkeld tot een hele nieuwe knoflookbol.

Een echt wondertje onder de grond!

Geneeskrachtig look

Knoflook wordt al van oudsher door de Grieken, de Romeinen maar ook buiten Europa ingezet als natuurlijk antibioticum.

Het werd veelal preventief gebruikt om allerlei ziekten en klachten te voorkomen.

Tegenwoordig wordt knoflook vooral gebruikt in de keuken als smaakmaker bij gerechten.

Knoflook bevat etherische olie, zwavelverbindingen, saponinen, koolhydraten, vitamine A, B1 en B6 en C en de mineralen jodium, kalium, koper, magnesium, selenium, silicium, ijzer, zink en zwavel.

Knoflook is dus een natuurlijk antibioticum: het werkt antibacterieel, antiviraal en tegen schimmels. Verder versterkt knoflook het immuunsysteem, ondersteunt de hart- en bloedvaten en werkt bloeddruk-verlagend.

Ook helpt knoflook zware metalen uit je lichaam te verwijderen, verlaagt het risico op kanker, verwijdert parasieten en gisten, zoals lintworm en candida, en verzorgt de huid.

Wat mij betreft een superlook.

Ik moet ook eerlijk zeggen dat er bij mij thuis heel veel knoflook doorheen gaat. We eten het met tenen tegelijk 🙂

knoflooktinctuur

Ook voor de kippen

Knoflook kan ook goed worden ingezet voor de kippen.

Op het moment dat ik zie dat de kippen niet zo “lekker zijn” (als ze wat sloom zijn, niet actief of als ze niezen). Dan pers ik een knoflookteentje en voeg dat toe in de drinkwaterbak.

Werkt prima!

Let op: ik lees regelmatig dat rauwe knoflook slecht zou zijn voor honden en katten.

Je merkt het al: ik ben een groot promotor van knoflook 🙂
Wat mij betreft zou iedereen knoflook moeten eten om gezond te blijven.

Maar wat kan je toch doen tegen die geur?

Hier 5 tips wat te doen tegen de geur:

  1. Gebruik verse knoflook i.p.v. gedroogde. De verse geeft namelijk minder geur af.
  2. Drink wat melk vóór of tijdens het nuttigen van knoflook. Dit neutraliseert iets.
  3. Eet versepeterselie nadat je knoflook op hebt.
  4. Laat gewoon ieder in je omgeving knoflook eten (dan heeft niemand er last van) 🙂
  5. Je niet te veel aan te trekken van de geur.

Recept voor knoflooktinctuur

Nu het voorjaar er is, is het een ideale tijd om te ontslakken.

Daar kan een knoflooktinctuur goed bij ondersteunen. Het helpt je namelijk “troep” uit je lichaam te halen en versterkt je immuunsysteem.

knoflooktinctuur

Maar niet alleen bij ontslakken kun je deze tinctuur inzetten.

Regelmatig gebruik van knoflooktinctuur helpt namelijk ziekten en ongemakken voorkomen. En kan ook een extra hulp zijn bij voorkomende ziekten.

Wat heb je nodig:

  • knoflook
  • wodka of (jonge) jenever
  • schoon glazen pot met deksel
  • schoon donker glazen flesje

Aan de slag:

  1. Snijd de teentjes van de knoflook in kleine stukjes en vul hiermee 1/4 van het glas.
  2. Vul het glas verder aan met wodka.
  3. Schroef het deksel op de pot en schud even flink.
  4. Zet de pot op een donkere plaats (de tinctuur kan een beetje groenig kleuren. Dit is niet erg).
  5. Laat het nu 4 tot 6weken staan op een plek niet direct in de zon en schud tijdens deze weken regelmatig.
  6. Zeef de tinctuur door een vergiet met daarin een schone doek.
  7. Schenk de tinctuur in een donker gekleurd glazen flesje.

Gebruik preventief:
1 x daags 3 druppels in glas water innemen.

Gebruik bij ziekte en ter ondersteuning van een ontslakkingskuur:
3 x daags 3 tot 5 druppels met wat water innemen.

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk artikel?

Neem dan eens een kijkje bij mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen.

Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:

  • 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
  • 400 minuten aan videomateriaal
  • 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
  • ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
  • en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
  • online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo

Meld je nu aan en je kunt direct meedoen. Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.