verwerken

5 Makkelijke manieren om appels te verwerken

We hebben verschillende appelbomen in de tuin. Een aantal zijn al rijp en laten hun appeltjes vallen.

Tijd om er wat mee te doen.

Om ze te verwerken zodat we er het gehele jaar plezier van hebben.

verwerken

Ik ben namelijk supergroot fan van appels. En heb het liefst het hele jaar door appels te eten. Maar hoe zorg je dat ze na de oogst lang houdbaar zijn? Hoe kun je ze verwerken?

Ik laat je mijn favoriete manieren van verwerken zien:

5 Makkelijke manieren om appels te verwerken

1. Appels drogen

verwerken

Dit is een hele dankbare manier.

Want we eten met ons gezin allemaal graag gedroogde appeltjes het hele jaar door.

Er staat continu een pot met gedroogde appeltjes op de tafel zodat ieder kan pakken wanneer die wil. Steeds vul ik deze pot weer aan.

Ook nemen de kinderen het graag als tussendoortje mee naar school.

Ik gebruik de zonnedroger om de appeltjes te drogen, maar het kan ook heel goed in de gewone oven of in een voedseldroger.

2. Appelmoes en appelcompote maken

verwerken

Een andere fijne manier om appels te verwerken is appelmoes of compote maken en deze in potten wecken.

Ik heb het recept in mijn Wilde Herfst boek staan, maar hier een korte variant erop:

  • snijd de appels in stukjes en verwijder de klokhuizen
  • besprenkel ze met wat citroensap, voeg evt. wat rietsuiker(*) toe en breng aan de kook
  • voeg op het laatst een beetje kaneelpoeder toe.
  • pureer tot appelmoes of laat de stukjes heel en je hebt appelcompote.
  • giet de kokende moes of compote in schone steriele potten en sluit af met schone steriele deksels

(*) Bij toevoeging van (riet)suiker blijft de appelmoes net wat langer goed.

De potten gaan bij mij na afkoeling direct de koele voorraadkelder in en iedere keer dat we zin hebben in appelmoes/compote gaat er een pot open.

Erg lekker.

3. Appelazijn maken

verwerken

De valappeltjes die er niet meer zo goed uitzien gebruik ik om appelazijn mee te maken.

Ook kunnen de klokhuizen of eventuele schillen, die je over hebt bij appelmoes maken, hier goed voor gebruikt worden.

Appelazijn gebruik ik bij de bereiding van voeding;  om sladressing mee te maken of om zelfgemaakte mayonaise mee te maken, e.d.

Maar ook gebruiken we appelazijn graag als haarconditioner.

En om het huis mee schoon te maken.

Echt heel fijn, die appels 🙂

Kijk hier voor het recept om appelazijn te maken:

4. Appelsap maken

verwerken

Appelsap maken is natuurlijk een hele fijne manier om je appels te verwerken en natuurlijk heel lekker.

Heerlijk om je eigen appelsap puur te drinken of om aan te mengen met water of spa rood.

In Hongarije is een populair drankje om appelsap aan te mengen met mineraalwater. “Almafrudge” noemen ze het. Heerlijk fris als het warm is!

Je kunt appelsap zelf maken door appels te persen in een sapcentrifuge, het op te koken en heet in steriele warme flessen te gieten. Af laten koelen en dan koel bewaren. Deze appelsap is circa een jaar houdbaar.

5. In de koele kelder bewaren

verwerken

De appels die laat in het seizoen klaar zijn, bewaren we in onze koele kelder.

Regelmatig kijk ik of deze appels nog goed zijn. Degene die er niet meer mooi uitzien haal ik er tussenuit. Op deze wijze kun je appels nog best een tijd bewaren.

Gewoon om lekker een appeltje te eten.

Of om met appels een heerlijke gerechtje voor tussendoor te maken. Zo bak ik graag appel-bakplaten en appeltaarten in de oven. Hier twee andere recepten om je vingers af te likken…

Warme appels uit de oven.

verwerken

En een superlekker lunch-gerechtje van een lieve vriendin:  appel-rozemarijn-brietaartjes.

verwerken

Geniet ervan!

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk artikel?

Dan is mijn boek De Wilde Zomer wellicht ook iets voor jou. Een boek vol recepten dat je laat zien hoe makkelijk het is om de natuur in huis te halen. Hoe je kunt koken met wilde kruiden en zelf je eigen natuurlijke verzorgings- en schoonmaakproducten kunt maken.

Nieuwsgierig? Kijk hier voor een voorproefje

Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is mogelijk!

Je kunt je weer aanmelden voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven

Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:

  • 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
  • 400 minuten aan videomateriaal
  • 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
  • ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
  • en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
  • online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo

Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.

 

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.