kruiden

16 EHBO Kruiden die in iedere tuin thuishoren

Kruiden kennen we allemaal wel als smaakmakers voor het eten.

Veel van deze “keuken-kruiden” zijn prima inzetbaar als EHBO kruiden.

Daarom ben ik groot voorstander om in je tuin een brede selectie te hebben van verse kruiden die zowel voor de smaak als voor je gezondheid super fijn zijn om dicht bij huis te hebben.

Wat zijn EHBO kruiden?

EHBO kruiden noem ik de groene geneeskrachtige helpers uit het plantenrijk die je kunt inzetten als Eerste Hulp Bij Ongelukken of ongemakken.

Denk bijvoorbeeld aan hulp bij huidwonden, infecties, insectenbeten, griep en verkoudheid, verstuiking en nog veel meer gezondheidsklachten.

Ter info: de meeste medicijnen vandaag de dag hebben hun geneeskrachtige oorsprong van de werking van planten of bomen. Farmaceuten isoleren daarbij het geneeskrachtige stofje uit de natuur, maken dit chemisch na om het grootschalig als medicijn te kunnen produceren.

Als je weet welke plant welke geneeskracht heeft, kan je je dus omringen met natuurlijke “medicijnen” die je prima kunnen helpen.

EHBO hulp altijd dichtbij

Daarom horen EHBO kruiden wat mij betreft in iedere tuin thuis, zodat deze krachtige helpers klaar staan om te helpen bij klachten.

Gewoon, vlakbij huis.

Zodat je ze snel kunt plukken op het moment dat je er verse thee of een kompres van wilt maken.

Zodat je ze kunt oogsten en laten drogen om de kracht ervan in gedroogde vorm voorhanden te hebben, ook voor momenten dat de plant in rust is.

Zodat je er in de loop van het jaar geneeskrachtige tincturen, oliën en zalven van kunt maken.

Alles bij de hand om je eigen natuurlijke EHBO kastje te vullen.

In ieder geval deze 16

Hieronder heb ik een lijstje gemaakt van 16 EHBO kruiden die wat mij betreft in iedere tuin horen te staan. En dit zijn ook nog eens bijna allemaal vaste planten, dus ieder jaar kun je er opnieuw van genieten.

Laat trouwens wel duidelijk zijn dat dit niet de enige EHBO kruiden zijn.

Nee, er zijn nog veel meer geneeskrachtige kruiden, die allemaal hun eigen bijdrage hebben. (Zo laat ik je in mijn online jaarcursus natuurlijk leven ruim 30 veel voorkomende wilde kruiden zien met hun eigen geneeskrachtige werking.)

Maar om een goede start te maken, mogen deze 16 wat mij betreft niet ontbreken in je tuin:

16 EHBO kruiden die in iedere tuin thuishoren

in alfabetische volgorde en met korte toelichting over de geneeskrachtige werking (*)

kruiden

1. Basilicum
Basilicum bevordert de spijsvertering bij gebrekkige eetlust, maagkrampen en oprispingen.

Tevens helpt basilicum het zenuwgestel tot rust te brengen, bij stress of gevolgen van stress zoals angst, examenvrees, rusteloosheid, hoofdpijn.

2. Citroenmelisse
Een goede helper om je zenuwgestel te ontspannen, bij stress en spanning. Tevens goed voor de spijsvertering. En geeft je een opgewekte stemming.

Ook is citroenmelisse een fijn kruid om in te zetten tegen koortsblaasjes en gordelroos. Zie hier een recept voor citroenmelissezalf.

3. Duizendblad
Een echt vrouwenkruid omdat het in werkt op het vrouwelijke hormoonstelsel en helpt bij menstruatie- en overgangsklachten.

Duizendblad zorgt ook voor een goede doorbloeding en is inzetbaar bij winterhanden en -voeten. Tevens werkt het rustgevend op het zenuwstelsel.

4. Goudsbloem
Een heerlijk kruid dat helpt bij allerlei problemen met de huid, zoals wondjes, ontstekingen, puistjes, abces, eczeem. Het is een goede vervanger voor jodium om wondjes te desinfecteren. Zie hier een recept voor anti-oorpijnolie.

Goudsbloem reinigt het bloed en stimuleert de spijsvertering. Leuk om te proberen, dit recept voor goudsbloempesto.

kruiden

5. Kamille
Bij veel klachten die met stress te maken hebben, heeft kamille een kalmerende werking op lichaam en geest; zoals bij onrust, slecht slapen, gespannen spieren, krampen en hoofdpijn. Zie hier een recept voor een rustgevend gezichtsmasker.

Door de antibacteriële werking helpt dit kruid ook bij verkoudheid en keelpijn. En kan goed worden ingezet bij wondjes en ontstekingen. Verder is kamille echt een heel fijn kruid voor kinderen. Zie hier een recept voor baby billenzalf.

6. Lavendel
Kalmeert het zenuwgestel bij stress en klachten die hiervan komen. Verbetert de doorbloeding wat helpt bij spierpijn.

Verder is lavendel een mooi kruid voor de huid omdat het verzachtend werkt en desinfecterend. Ik maak daarom graag lavendelzeep of bijvoorbeeld lotionbars met lavendelolie. Ook goed in te zetten bij brandwonden, insectensteken en eczeem.

7. Munt of pepermunt
Kan goed worden ingezet bij spanningsklachten, die zich uiten in hoofdpijn of migraine. Verder kan munt helpen bij maag- en darmklachten, bij misselijkheid en reisziekte. En bij een gevoel van uitputting en down voelen.

Munt werkt verkoelend en pijnstillend op de huid. Hier een recept voor muntzeep.

8. Oregano
Oregano is niet alleen een fijn keukenkruid, het is ook een natuurlijk antibioticum. Werkt tegen schimmels en bacteriën. Zie hier een recept voor oreganozalf.

Verder werkt oregano spijsverteringsbevorderend en ontkrampend. Wordt tevens ingezet bij klachten van de urinewegen.

kruiden

9. Peterselie
Dit smakelijke kruid is rijk aan anti-oxidanten en helpt je lichaam te ontgiften.

Het werkt infectie- en ontstekingsremmend. Hier het recept voor peterseliezalf.

10. Rozemarijn
Naast een heerlijk keukenkruid, helpt rozemarijn het zenuwgestel tot rust te brengen en weer aan te sterken, zeker nadat je iets uitputtends hebt gedaan of bijvoorbeeld na ziekte.

Het stimuleert de doorbloeding waardoor het kan helpen bij koude voeten en -handen en spierpijn. En kan goed ingezet worden bij spijsverteringsklachten.

11. Salie
Salie werkt prima bij problemen in de mond of de keel (zoals keelpijn, tandwortelontsteking, verkoudheid), omdat het ontstekingsremmende en desinfecterende eigenschappen bezit. Hier een recept voor mondspoeling.

Verder kalmeert salie het zenuwgestel en remt de zweetproductie af. Zie hier een recept voor gezichtstonic met salie.

12. Smeerwortel
Smeerwortel helpt bij blessures als kneuzingen, verstuikingen, verrekkingen, bloeduitstortingen en is fijn om littekenweefsel te verminderen. Hier een recept voor smeerwortelzalf (wat mij betreft een must in huis).

Smeerwortel helpt verder bij de herstel van weefsels en botten en verbetert de doorbloeding.

kruiden

13. St. Janskruid
Sint Janskruid werkt op het zenuwgestel bij stress en overspanning. Is desinfecterend en wondgenezend voor de huid en kan worden ingezet bij huidaandoeningen,  schaafwonden, eczeem en diepe verwonding.

Verder werkt St.Janskruid verwarmend bij spierpijn. Hier het recept voor St.Janskruid olie en -zalf.

14. Tijm
Een kruid wat gebruikt kan worden bij verkoudheid en ontsteking in de holte. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een tijmsiroop maken. Of je maakt een neusspray, hier het recept.

Tijm kan ook ingezet worden bij maag- of darmklachten.

15. Vrouwenmantel
Een echt vrouwenkruid, dat inwerkt op de vrouwelijke geslachtsorganen. Vrouwenmantel helpt om de hormonen in balans te krijgen. Bij ontregelde menstruatie, PMS, overgang, ontsteking van de baarmoeder of eierstokken.

Verder kalmeert vrouwenmantel de spijsvertering en stopt diarree. En kan ingezet worden bij (slecht helende) wonden, zweren en aambeien om te helen en verzachten.

16. Zonnehoed
Niet alleen een pracht in de tuin, dit kruid helpt je om een betere weerstand te krijgen. En om snel aan te sterken tijdens of na een ziekte. Ik ben dan ook heel blij met dit recept voor verkoudheidstinctuur.

Verder reinigt zonnehoed het bloed. En helpt het bij huidklachten, zoals wondjes of ontstekingen.

Ik wens je heel veel plezier met deze geneeskrachtige helpers in je tuin!

dwh_lievegroet

(*) Disclaimer:

De informatie op mijn site is geenszins bedoeld als vervanging van een consult aan arts of therapeut of als medisch advies. Raadpleeg bij aanhoudende en/of ernstige klachten altijd je arts. Het gebruik van kruiden is niet zonder gevaar. Ze kunnen bijwerkingen hebben en tevens kunnen ze reacties aangaan met medicijnen. Weet dus wat je doet of raadpleeg een deskundig expert.

Tijdens zwangerschap en zogen en bij kinderen onder de 2 jaar is het van grootst belang om je goed te laten informeren over het gebruik van kruiden.

De samenstelling van de inhoud van deze site is naar eer en geweten met de grootste zorg uitgevoerd. Voor informatie die desondanks toch onvolledig of onjuist blijkt te zijn, aanvaard Harmony Center geen aansprakelijkheid. Graag houden wij ons ten alle tijden aanbevolen voor verbeteringen in informatie.

P.S.: Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!

De aanmelding voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven is gestart!

Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:

  • 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
  • 400 minuten aan videomateriaal
  • 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
  • ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
  • en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.

Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.