Wilde postein of zomerpostelein
Ieder jaar in de zomer schiet op ons terras, tussen de tegels, de wilde postelein tevoorschijn.
Wilde postelein wordt ook wel zomerpostelein genoemd.
Ze heeft kleine dikkere vlezige blaadjes aan rode stengels. Wanneer ze bloeit, in de ochtenden, heeft ze kleine gele bloemetjes.
Op het eerste gezicht doet ze me denken aan een vetplantje.
En eigenlijk is dat niet verwonderlijk want ze kan lang zonder water.
Tussen de tegels en eronder ligt er zand, dus veel voeding zal ze ook niet krijgen. Maar toch gedijt ze hier prima.
Terras groente
Wilde postelein is een plantje dat heerlijk als groente gegeten kan worden.
Het zit namelijk vol goede stoffen en is ook nog eens geneeskrachtig.
Wilde postelein werd al in de oudheid als voeding en genezer ingezet.
Bommetje gezondheid
Wilde postelein is een rijke bron aan Omega 3 vetzuren.
Tevens zit er veel vitamine A, C, B2, B1, foliumzuur in.
Ook vind je behoorlijk wat mineralen in dit kleine plantje: veel ijzer, magnesium, mangaan, koper, kalium, calcium, fosfor en natriumchloride.
Geneeskrachtige helper
Ook ten behoeve van de gezondheid kan Wilde postelein voor mens en dier een mooie ondersteuner zijn:
- Het biedt weerstand tegen infecties.
- Het heeft een leverondersteunende en weerstandverhogende werking.
- Het verzacht de slijmvliezen van maag en darmen. Kan helpen bij brandend maagzuur, maagwandontsteking en darmonsteking en diarree.
- En het heeft een bloedzuiverende en wormverdrijvende werking.
Je kan je misschien wel voorstellen dat ik het helemaal niet zo erg vind dat deze terrasgroente ieder jaar weer tevoorschijn komt.
Wilde postelein salade
Wilde postelein kan heerlijk aan allerlei salades toegevoegd worden.
Hier een recept voor een wilde postelein salade. Maar uiteraard kan je hier lekker mee variëren.
Wat heb je nodig:
- 2 handen wilde postelein
- 200 gram kamut
- 3 tomaten
- 1 komkommer
- 1 paprika
- 1 rode ui
- 150 gram kaas
Voor de dressing:
- 5 el olijfolie
- 2 el (appel)azijn
- 1 el mosterd
- 1 el honing
- zout en peper naar smaak
Aan de slag:
- Kook de kamut in ca 45 minuten in een pan met water. Bij voorkeur heb je de kamut een aantal uren van tevoren laten weken in water. Laat de kamut afkoelen na het koken.
- Was de wilde postelein en laat het uitlekken in een vergiet.
- Snijd de groenten en de kaas in kleine stukken.
- Meng alles bij elkaar.
- Meng de olijfolie, azijn, mosterd, honing en zout en peper goed door elkaar en giet het over de salade heen.
Smakelijk eten!
P.S.: Vind je dit een leuk recept?
Dan is mijn boek De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.
Of neem een kijkje bij mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.