Vogelmuur spread voor op brood

Vogelmuur, een kruidje dat je het hele jaar in het wild, maar ook in je tuin tegen kan komen.

Juist in de winter wanneer er niet zoveel groeit, is ze een belangrijke helper voor goede voedingstoffen.

Ze bevat silicium, kalium, fosfor, magnesium en koper en vitamine C. Ze bevat veel meer mineralen dan bijvoorbeeld een gewone krop sla.

Het is niet zo gek dat niet alleen wij maar ook de vogels, gek zijn op vogelmuur. Daar heeft ze de eerste helft van haar naam ook vandaan.

Dit waardevolle kruidje, dat laag bij de grond blijft, groeit bij mij volop in de tuin.

Ik verzamel dan ook graag regelmatig een bosje vogelmuur.

Je kunt haar prima gebruiken als onderdeel van salades, op brood, in een smoothy, maar ook als ingrediënt verwerken in warme gerechten.

De vogelmuur spread, waarvan je hieronder het recept ziet, maak ik regelmatig.

Lekker op een boterham of op pittencrackers, maar ook te combineren met ander beleg. Of als hapje door een schepje op een plakje komkommer te leggen.

Recept Vogelmuur spread voor op brood

Wat heb je nodig:

  • 50 gram vers geplukte vogelmuur
  • 50 gram zonnebloempitten
  • flinke scheut goede olijfolie
  • 2 el edelgistvlokken *
  • sap van halve citroen
  • zout en peper naar smaak
  • 1/4 theelepel nootmuskaat

Aan de slag:

  1. Was de vogelmuur en droog het, zodat het vocht van het wassen eraf is. 
  2. Snijd de vogelmuur met een mes al in grove stukken. 
  3. Rooster de zonnebloempitten in een pan zonder boter, totdat ze lichtbruin gaan kleuren. Haal de pan van het vuur en laat ze afkoelen.
  4. Voeg de vogelmuur, de zonnebloempitten, de edelgistvlokken, citroensap en een scheutje olijfolie bij elkaar in een blender en maal het tot een stevige spread. Voeg eventueel nog een scheutje olie toe als het te droog is. 
  5. Voeg zout en peper naar smaak toe.

* Edelgistvlokken geven gerechten een hartige smaak. De vlokken zijn gemaakt van een eencellige schimmel, die de naam Saccaromyces Cerevisiae heeft. Deze gist is geen actieve gist meer. Het wordt na het ‘oogsten’ gedroogd, waardoor het gedeactiveerd wordt. 

Edelgistvlokken bevatten een aantal B-vitamines (B1, B2, B3, B6) en foliumzuur. 

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Wellicht zijn mijn boeken De Wilde Lente of De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wel iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!

Je kunt je weer aanmelden voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven

Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:

  • 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
  • 400 minuten aan videomateriaal
  • 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
  • ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
  • en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
  • online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo

Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.