Soms maken bepaalde dingen zo’n indruk op je als kind. Voor mij was dat de passiebloem.
Toen ik jong was hadden we thuis een ontzettend mooie passiebloemstruik langs de zijkant van de deur. Hij groeide daar langs de muur omhoog.
Wat had hij mooie bloemen! Daar kon ik ademloos naar kijken.
Eén zomer hing hij vol met oranje vruchten. Toen ontdekten we dat je deze vruchten kon eten. Wat was dat lekker. Niet alle soorten maar in de Passiflora caerulea zeker wel.
De jaren erna waren de bloemen er wel maar de oranje vruchten kwamen niet.
Dus zoals je misschien zal begrijpen stond de passiebloem op mijn verlanglijstje om als plant in mijn eigen tuin te laten groeien.
Passiebloem in de tuin
Nu is hier het klimaat in Hongarije aan de ene kant gunstig omdat er veel meer zonuren zijn. Maar aan de andere kant is het hier niet ideaal voor de passiebloem omdat het in de winternachten heel hard kan vriezen (soms zelfs boven de minus 20 graden). Dat betekende dat ik de twee passiebloemen in grote potten heb geplant. Maar in Nederland doet de plant het goed, ieder jaar zie je de bloemen en als de zomer goed warm is je krijg je ook vruchten.
Ze bloeien nu volop en ze zijn nog net zo prachtig als dat ik ze vroeger vond.
De eerste groene vrucht zit er al aan. Dus binnenkort kan ik weer de smaak van de passiebloem proeven. Ik hoop dat het nog net zo lekker is als in mijn herinnering.
Ontspanningstinctuur
Je kunt ergens ontzettend tegenop zien. Zo erg zelfs dat je er niet meer goed van slaapt. Je helemaal verkrampt en rusteloos bent. Dan is de passiebloem een ideale vriend.
Passiebloem heeft de kracht in zich om het centrale zenuwstelsel weer te harmoniseren. Om het lichaam te kalmeren. De passiebloem helpt dan om je te kalmeren en de angst weg te nemen.
Wanneer je passiebloem in je tuin hebt staan, neem dan eens de tijd om de passiebloem te observeren. Je merkt dan dat je die rust al voelt.
Passiebloem Tinctuur
Wat heb je nodig:
- wodka of graanjenever
- bladeren en bloemen van de passiebloem
- een glazen potje bijv. een jampot
- donker glazen flesjes (met pipetje bij voorkeur). Hoeveel flesjes ligt aan het formaat van de glazen jampot die je gebruikt hebt.
Aan de slag:
- Pluk twee handen vol verse passiebloembladeren en 2 á 3 bloemen.
- Laat ze even een paar uur op een handdoek drogen zodat er al wat vocht uit de bloemen en bladeren trekt.
- Knip ze in kleine stukjes en doe ze in het lege schone glas. De bladeren en bloemen vullen het glas nu tot de helft.
- Schenk de wodka over de fijngesnipperde bladeren en bloemen en vul het glas tot de rand.
- Schroef het deksel op de pot en schud even flink.
- Zet de glazen pot op een donkere plaats op kamertemperatuur.
- Schud af en toe de pot en na 4 tot 6 weken is de tinctuur klaar.
- Zeef de tinctuur door een vergiet met daarin een schone stoffen zakdoek.
- Sla de tinctuur op in een schoon donker gekleurd glazen flesje (met pipetje) omdat je de tinctuur dan goed kunt druppelen.
Gebruik:
- Bij een stressvolle gebeurtenis: 3 x daags 10 druppels.
P.S.: Vind je dit een leuk recept?
Dan is mijn boek De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.
Of neem een kijkje bij mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.