Een plant die je in het wild zeker tegen kunt komen.
Ze heet look-zonder-look.
De naam verwijst naar het feit dat ze smaakt en ruikt naar (knof)look, maar geen (knof)look is.
Ze is zelfs géén familie van de looksoorten.
De geur en smaak is een kruising tussen ui en knoflook.
Dit ruik je supergoed als je een blaadje kneust.
Tweejarige plant
Look-zonder-look is een tweejarige plant.
In het eerste jaar maakt ze vlak aan de grond bladeren aan.
Het tweede jaar schiet ze de hoogte in, met stelen vol met bladeren en vervolgens komen er bloemen en zaden.
Als ze zaden heeft, zie je goed dat ze familie is van de kolen. Ze heeft namelijk net als andere koolplanten zaadvorming in peulen.
Er vallen altijd wel wat zaden op de grond.
Dus ondanks dat ze tweejarig is, blijft ze ieder jaar terugkomen.
Keukenkruid
Look-zonder-look wordt beschouwd als één van de oudste keukenkruiden. Onze voorouders gebruikten dit kruid graag in gerechten. En ze werd in groentetuinen aangeplant voor haar speciale smaak.
En ik snap heel goed waarom.
Ze is helemaal niet zo sterk als knoflook of ui, maar geeft toch net dat vleugje smaak eraan. En haar zaden hebben ook een hele bijzondere smaak: ergens tussen mosterd en peper in.
Delen die eetbaar zijn
- De bladeren zijn eetbaar, bijv. in salade. Ook super lekker om te gebruiken in pesto of alleen of met andere kruiden samen in een kruidenboter. De bladeren hebben de meeste smaak vóórdat de plant bloeit. Als je de bladeren verwarmt, verliest ze wel wat van haar smaak.
- De bloemen hebben een pittige smaak. Leuk als decoratie voor op gerechten.
- De wortel van de eerstejaars plant kun je raspen en heeft veel weg van mierikswortel.
- De zaden gebruik ik als kruid als alternatief voor mosterd of peper.
Geneeskrachtig
Look-zonder-look werd vroeger ook graag ingezet om haar geneeskrachtige werking. Ze werd voor menig klacht ingezet.
In de online jaarcursus Natuurlijk Leven ga ik uitgebreid in op de inhoudsstoffen en de werking en wat Look-zonder-look allemaal in haar mars heeft.
Wanneer oogsten
- De bladeren kunnen in principe het hele jaar door geplukt worden, maar wel vóór de bloei, daarna verliezen ze hun smaak.
- De bloemen in het tweede jaar van april tot juli.
- Zaden in het tweede jaar van juli t/m augustus.
- Wortels in het eerste jaar in de herfst of winter.
Ik heb enkele zaden in mijn tuin gezaaid. Je zult al wel door hebben, dat ik groot fan ben van dit wilde kruid look-zonder-look.
Recept: Look-zonder-look azijn
Wat heb je nodig:
- Een hand vol look-zonder-look blaadjes
- Appelazijn of natuurazijn of wijnazijn
- Schoon flesje met dop of kurk
Aan de slag:
- Was de look-zonder-look blaadjes en dep ze droog.
- Doe de blaadjes in de lege schone fles.
- Vul de fles aan met de azijn en doe de dop erop.
- Laat de azijn op een warme lichte plek 2 weken trekken (bijv. op vensterbank).
- Schud af en toe.
- Schenk de azijn door een fijne zeef en schenk de azijn in een schone fles.
- Label de fles met Look-zonder-look azijn.
- Je kunt evt. nog gedroogde look-zonder-look blaadjes toevoegen aan de fles ter decoratie.
De look-zonder-look azijn is heerlijk als ingrediënt voor een dressing over een salade.
Meedoen met de Online Jaarcursus Natuurlijk Leven?
Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:
- 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
- 400 minuten aan videomateriaal
- 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
- ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
- en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
- online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo
Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.