Fruit is vers natuurlijk het lekkerst.
Dat vind ik tenminste.
Als je het direct van de boom of van een struik kunt plukken.
Maar ja, in ons klimaat steekt de winter daar een stokje voor. Tenminste als je gewend bent om zo veel mogelijk uit je eigen tuin te eten.
Hier kun je wat aan doen.
Fruit verwerken voor later gebruik
Er zijn natuurlijk allerlei manieren om fruit te verwerken om het lang houdbaar te maken.
Wecken, op siroop zetten, jams maken, invriezen, in zout leggen, met alcohol oppotten of bijvoorbeeld drogen.
Een hele mooie manier is: fruitleer te maken.
Fruitleer maken
Fruitleer zegt eigenlijk al mooi wat het is en hoe het eruit ziet: als een dunne gedroogde huid. Maar dan niet van een dier, maar gemaakt van fruit.
Dunne plakken fruit. In gedroogde vorm. Zodat het lang houdbaar is en je er lekker op kan kauwen.
Makkelijk te maken, gezond en super lekker als tussendoortje. Ook leuk en feestelijk om er kleine rolletjes van te draaien. Mijn kinderen vinden het heerlijk (en ik ook).
Zie hieronder het recept van fruitleer. Op de foto’s zie je het paars/bruine fruitleer dat ik heb gemaakt van pruimen.
Recept van fruitleer
Wat heb je nodig voor twee ovenplaten fruitleer:
- 750 gram – 1 kilo rijpe pruimen (of ander fruit: bramen, aardbeien, frambozen, nectarines, appels, ed)
- evt. naar smaak zoetstof (honing, kokosbloesemsuiker, stevia) toevoegen (vaak niet nodig)
- 2 oven bakblikken
Aan de slag:
- Verwarm de oven voor op 40 graden Celsius (*).
- Was de pruimen en verwijder de pit.
- Voeg de pruimen in de blender of keukenmachine en mix het totdat het een egaal mengsel is.
- Voeg indien nodig de zoetstof toe en mix het nogmaals goed door.
- Leg bakpapier op de ovenplaten.
- Verdeel de massa gelijkmatig over de bakplaten.
- Afhankelijk van de dikte heeft het 8-14 uur nodig om te drogen.
- Open de oven af en toe zodat de damp uit de oven weg kan.
- Het fruitleer is klaar als de massa vast is en niet meer plakt en je het makkelijk van het bakpapier af kunt halen.
- Haal het dan uit de oven en laat het afkoelen.
- Je kunt ze gemakkelijk oprollen of in plakjes opslaan.
- Bewaar ze in een luchtdichte doos/trommel of glazen pot.
(*) Je kunt dit ook prima fruitleer in de voedseldroger maken of in de zomer in de zonnedroger: 8- 14 uur in de voedseldroger bij 42 graden / 2 dagen in de zonnedroger.
Houdbaarheid:
In een luchtdichte trommel is het fruitleer minimaal 2 maanden houdbaar.
Tips:
Je kunt zowel verse als ook bevroren vruchten gebruiken. Bij bevroren fruit, ontdooi je de vruchten voor gebruik.
Wanneer je fruit droogt, wordt de smaak en de zoetheid intenser dan dat het vers smaakt.
Hoe rijper het fruit, des te zoeter is het fruitleer.
Je kunt met één fruitsoort werken, maar ook combinaties maken.
Veel plezier ermee!
P.S.: Vind je dit een leuk recept?
Dan is mijn boek De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.
Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!
Je kunt je weer aanmelden voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven
Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:
- 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
- 400 minuten aan videomateriaal
- 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
- ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
- en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
- online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo
Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.