De komende periode is het tijd voor schooluitjes en lange wandelingen.
Om de kinderen gezonde tussendoortjes mee te geven (en ook zelf wat lekkers te hebben als versnapering), moest ik laatst weer denken aan een oud recept van Hildegard van Bingen: energiekoekjes.
Boost voor onderweg
Makkelijk, gezond en altijd een fijne boost voor de momenten onderweg dat je die even nodig hebt.
Er zijn verschillende varianten om energiekoekjes te maken.
Soms doe ik dat met gedroogde vruchten, zoals rozijnen, pruimen, abrikozen of als ik een bakje lekkere dadels op de kop kan tikken (zoals in het koekjesrecept in het wilde zomerboek). Vaak doe ik er ook graag rauwe cacao doorheen of kokos.
Bijzondere vrouw
Van mijn lieve vriendin Jacqueline heb ik lang geleden een boek gekregen van Hildegard van Bingen – een bijzondere vrouw die heel veel afwist van kruiden.
Destijds was mijn interesse er al, maar realiseerde ik me toen nog niet dat kruiden zo’n belangrijk onderdeel van mijn leven zouden worden.
Hildegard van Bingen (1098-1179) is in de loop van de jaren een grote inspiratiebron voor mij geweest en dat is ze nog steeds.
Zij legt in haar werk duidelijk de relatie tussen de werking van kruiden en het fysieke en emotionele gestel van de mens en maakt duidelijk dat ziekten op de loer liggen als de mens zijn eigen pad niet volgt in het leven.
Hieronder het recept voor energiekoekjes, met dank aan Hildegard van Bingen:
Recept van Energiekoekjes
Wat heb je nodig:
- 400 g speltmeel
- 250 g zachte boter
- 150 g bruine suiker of kokosbloesemsuiker of geweekte dadels
- 200 g geraspte amandelen
- 20 g kaneel
- 10 g nootmuskaatpoeder
- 10 g kruidnagelpoeder
- 2 eieren
- mespuntje zout
Aan de slag:
- Leg het meel op een hoopje op een schoon aanrechtblad.
- Leg hier de zachte boter bovenop. Vervolgens de suiker of dadels, de geraspte amandelen, de eieren en de kruiden erbij.
- Kneed alles met je handen goed door elkaar, totdat je een vast deeg hebt.
- Als het heel erg plakt voeg je een beetje speltmeel toe, als het uit elkaar valt een beetje lauw warm water.
- Leg het deeg een half uur in de koelkast.
- Wanneer je het deeg uit de koelkast haalt kun je de oven al voor verwarmen.
- Rol het deeg (op bakpapier) uit met een deegroller totdat het ongeveer 2 tot 3 mm dik is.
- Met een vormpje het formaat koekjes uitsteken en deze op een beklede ovenplaat leggen.
- Bak de koekjes 15 tot 20 minuten in de oven op 180 graden Celsius.
P.S.: Vind je dit een leuk recept?
Dan is mijn boek De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.
Of neem een kijkje bij mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.