Pffffff
Ik moet even iets kwijt
Als je je kind leert fietsen en hij valt van de fiets, stop je er dan mee?
Laat je hem verder lopend door het leven gaan?
Nee natuurlijk niet!
Waarom geven we dan zelf zo snel op?
Doen we totaal geen moeite om onszelf goed te voeden? Gezonde groente te hebben? Op een natuurlijke wijze zelf ons voedsel te verbouwen. Leggen we onszelf neer bij de rotzooi die je tegenwoordig koopt. Of geven we toe aan de zogenaamde eenvoudige manier van telen.
Ik kan er soms zo ontzettend boos van worden
Dit weekend liep ik er weer tegenaan.
Iemand zei:
“Permacultuur en biologische groenten kweken. Allemaal leuk en aardig. Ik wil best overstappen. Maar alleen met de garantie dat ik niet minder oogst heb. En geen gedoe met beestjes of onkruid”.
Dat is zoiets als mijn zoon die naar me komt en zegt: ik wil wel leren fietsen, maar alleen met de garantie dat ik niet val.
Haha
Als je weet waar je het voor doet
Dan doe je het toch gewoon.
Zonder gezeur.
Maar helaas kom ik deze gedachte vrij veel tegen.
En ook mensen die op zich enthousiast zijn over permacultuur, maar bij de geringste tegenslag weer teruggaan naar de huidige wijze van groente kweken. En de gifspuitbussen weer uit de schuur pakken.
We zijn blind en doof geworden
Hoezo?
We zijn of al zo gewend aan de moderne wijze van groenten kweken dat we een natuurlijke wijze van groenten verbouwen als abnormaal en afwijkend zien.
Misschien weten we het gewoon niet?
Zien we het niet of willen we niet naar alternatieven luisteren.
Want wat gebeurt er met de groenten voordat we ze in ons boodschappenwagentje leggen?
Groente kweken is chemie geworden
- Het begint met kunstmest.
Een chemisch middel dat over de akkers wordt uitgestrooid om planten snel te laten groeien. Snel oogsten met producten die voor het oog er mooi uitzien. Maar helaas niet gezond zijn. - Dan worden zaden geplant.
Over zaden valt veel te vertellen. Want zaden zijn niet meer wat ze ooit waren. Het zijn vaak ook chemische producten. Lees hierover meer in mijn blog: zaden zijn toch zaden? - Groenteplanten krijgen regelmatig een douche met pesticiden . Dit is chemisch gif bedoelt om ongewenste beestjes bij de planten weg te houden. Helaas is dit een middel dat ook alle gewenste beestjes en bacteriën doodt.
- Mocht het veel regenen, wordt er tegen schimmels gesproeid.
- En om het onkruid tussen de groenten weg te houden, sproeit men regelmatig met onkruidverdelger.
Al dat gif komt ook in de groenten terecht. Hoezo is dat acceptabel?
Ik hoorde recentelijk dat vanaf het moment dat een aardappel in de grond gepoot wordt, tot het moment dat hij geoogst wordt. Hij wel 14x keer besproeid wordt. En er werd hier geen water mee bedoeld 🙂
Niet normaal toch?
Helaas inmiddels wel.
Kortom: veel van de groenten die we eten zijn chemisch intensief behandeld.
Eet smakelijk.
Waar zijn de mineralen gebleven?
De modern geteelde groente die we eten is lang niet zo gezond als zij ooit was.
De reden hiervoor?
Het intensieve gebruik van landbouwgronden.
Daardoor zijn namelijk veel mineralen in de bovenste laag van de aarde verdwenen. Om toch nog een goede oogst te krijgen, moet de boer kunstmest over het land strooien.
Deze kunstmest bevat 3 van de meest voorkomende mineralen die een plant in ieder geval nodig heeft (stikstof, fosfor en kalium). Heel soms zitten er nog 1 tot 3 extra mineralen bij (calcium, magnesium en zwavel).
Moet je voorstellen.
Een plant die groeit op een vruchtbare bodem. Haalt ongeveer 25 mineralen als voeding uit de grond. Dan kun je waarschijnlijk wel voorstellen dat we veel mineralen missen in onze voeding.
Dus we eten chemisch producten die weinig voedingsstoffen bevatten.
Waar zijn we dan mee bezig?
Nog maar afgezien van het feit dat het productieproces van de moderne landbouw eindig is. Want alles is afhankelijk van de beschikbaarheid van olie. En die neemt af.
We moeten wel anders. Maar het lijkt alsof we dit niet willen horen.
We zijn al zover van de natuur af
Dat we de uitgebuite aarde als normaal zijn gaan zien. Als referentiekader van waaruit we alles bekijken. En als iets dan niet dat oplevert wat we gewend zijn, dan wordt het afgekeurd.
Waar is onze verantwoordelijkheid voor de wereld waarin we leven?
De toekomst voor de kinderen?
Waar nemen we genoegen mee?
Kunnen we anders?
Jazeker! Dit kunnen we. En dat moeten we ook!
Wat kun je doen?
- Geen chemische producten meer kopen.
Maar bewust voor organische, biologische natuurlijke producten gaan. Als er meer vraag is naar een natuurlijke wijze van verbouwen, dan schakelen boeren wel over. - Ga op zoek naar organische of biologische boeren in je omgeving die hun producten aanbieden.
- Ga zelf zoveel mogelijk je eigen groenten verbouwen. Je hoeft hier geen grote moestuin voor te hebben. Start een klein tuintje. Of huur in de buurt een volkstuin. Het is heel leuk om je eigen groenten groot te brengen.
- Misschien zijn er in je omgeving projecten waarbij je kunt aansluiten om samen op natuurlijke wijze groenten te verbouwen (zoals community tuinen).
- En ook: geef niet direct op als het even tegenzit.
Weet waar je het voor doet en vraag hulp en begeleiding van mensen die al langer bezig zijn met gezonde groenten kweken.
Wat is het voordeel voor het kiezen van gezonde organische, biologische groenten en fruit:
- Je krijgt veel meer mineralen binnen dan dat je binnenkrijgt bij een product van de ‘huidige’(lees chemische) landbouw. Mineralen die je lichaam zo hard nodig heeft.
- Je krijgt geen ongewenst gif binnen (gifstoffen die op de planten en groenten gespoten worden om bijv. beestjes weg te houden). Waardoor je meer energie overhoudt. Je lichaam hoeft geen energie te besteden om ongewenst gif uit je lichaam te verwijderen.
- De smaak is echt veel en veel beter.
Natuurlijk gaat een natuurlijke wijze van groenten leren verbouwen niet zonder vallen en opstaan.
Maar fietsen toch ook niet?
Hoe kijk jij er tegenaan?
Lieve groet,
Maria
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.
Comments
Gôh, 5 jaar geleden ging ik ook nog naar de plaatselijke tuincentrum om kunstmest op te halen, keek ik niet met wat voor product ik mijn hout ging behandelen, iets voor de slakken …. hopa …
Beestjes op de jonge fruibomen…. hupsakee ….
Hoe enorm kortzichtig kan een mens zijn ….hè ?
Ik denk ook niet dat iemand je kan ‘leiden’ naar een helder inzicht.
Sta je je verhaal gefundeerd te vertellen aan iemand die ‘blind’ is …. ja, dan heb je de kans dat er geheel niet ‘binnenkomt’, laat staan blijft hangen.
Een schop onder de kont kan nochtans geen kwaad …het kan een aanzet zijn …. maar het moet uiteindelijk wel van de lezer zelf komen. Je moet zelf “het licht” zien/vinden ! Een woord uit je website/blog die ‘raakt’ …. kan misschien de trigger zijn …..
En als je dan “the whole picture” ziet ….. “dan zie je het leven in details”.
‘Goe bezig Maria !’ : zeggen we in Vlaanderen