Ja, het is zover! Mijn nieuwe boek De Wilde Lente is net vers van de pers gerold. Ik heb er gedurende de hele lente aan gewerkt. Zodanig dat ik in iedere fase van de lente heb kunnen werken met de kruiden en bloemen die op dat moment in de natuur beschikbaar waren. Echt superblij ben ik dat dit boek met …
De roep naar Wild
Een wilde tuin wordt al snel gezien als rommelig, onverzorgd. Eigenlijk is dat heel bijzonder… Dat als we de natuur haar gang laten gaan, we daar een ‘negatief’ oordeel op plakken. Het ‘past’ niet in ons beeld van de moderne gestructureerde wereld waarin we grip willen houden op vormen. Waarin we sturing willen geven, invloed willen uitoefenen. Dit, terwijl er …
Look-zonder-look, incl. recept LZL-azijn
Een plant die je in het wild zeker tegen kunt komen. Ze heet look-zonder-look. De naam verwijst naar het feit dat ze smaakt en ruikt naar (knof)look, maar geen (knof)look is. Ze is zelfs géén familie van de looksoorten. De geur en smaak is een kruising tussen ui en knoflook. Dit ruik je supergoed als je een blaadje kneust. Tweejarige …
Peterseliewortel en recept Peterseliewortelsoep
Peterseliewortel is familie van de “gewone” peterselie. Deze soort wordt vooral gekweekt om de wortel ervan te kunnen oogsten. Het blad is echter ook heerlijk te eten met de typische peterseliesmaak. In de zomer neem ik graag een flinke hand peterselieblad om in allerlei gerechten te verwerken. Bijvoorbeeld om er een snelle pesto van te maken of het te vermalen …
Pastinaak en recept ovenpastinaak
Ik ben dol op pastinaak. Pastinaak is een typische herfst/wintergroente die makkelijk zelf te telen is. Ze heeft iets weg van een witte grote peen en lijkt op de peterseliewortel. Als wortelgewas is ze lid van de schermbloemenfamilie. Zoete nootachtige wortel De pastinaak heeft een zoetige, kruidige ietwat nootachtige smaak. Je kunt deze wortel eigenlijk overal in gerechten gebruiken waar …
Minder is het nieuwe meer
Meer en Meer ga ik. Voor Minder en Minder. Voor eenvoud. Basis. Bijvoorbeeld recepten die ik maak. Het liefst werk ik dan met zo weinig mogelijk ingrediënten. Maar regelmatig krijg ik suggesties wat er nog allemaal bij kan. Aan toegevoegd kan worden. Zo had ik laatst mijn basisrecept voor Honingzalf geplaatst. Een heel fijn zalfje om in huis te hebben …
Pompoenchips
Leuk en lekker om een keer te proberen: pompoenchips. Dit jaar heb ik lekker veel pompoenen kunnen oogsten. Die verwerk ik in allerlei gerechten. En één van mijn nieuwe experimenten is pompoenchips. Makkelijk, gezond en lekker vrolijk! Deze hartige groentensnack blijft erin wat mij betreft. En als ik zie hoe snel het schaaltje werd leeggegeten bij ons thuis, zijn er …
Pompoenchutney
Chutney komt oorspronkelijk uit de Indiase keuken. Een chutney bevat groenten, fruit en kruiden en specerijen. Het is eigenlijk een soort van jam, maar dan zoet/zurig. Chutney wordt typisch gegeten bij kaas, vlees en rijstgerechten. Maar ook superlekker om toe te voegen aan een boterham met kaas. Voor deze pompoenchutney gebruik ik het liefst de Hokkaido pompoen. Dit is een …
Ovenpompoen
Met pompoen kun je van alles doen. Een van de makkelijke en smakelijke gerechten is wat wij noemen “ovenpompoen”. Gewoon stukken pompoen uit de oven. We eten ovenpompoen graag als avondeten, maar ook bij de lunch. Meer lezen over de gezondheid van pompoenen, lees hier mijn blogartikel “De gezonde veelzijdige pompoen”. Recept ovenpompoen Wat heb je nodig: 1 Hoikkado pompoen …
De gezonde veelzijdige pompoen
Pompoenen je hebt ze in vele vormen en maten. Maar ook de kleuren en smaken verschillen. Mijn meest favoriete pompoen is de Hokkaido pompoen. Dit is een niet al te grote oranje/rode pompoen met een stevige structuur, een lekkere smaak en ook eentje die prima een tijd te bewaren is. Ook is pompoen een hele makkelijke groente om te kweken. …

