November is typisch de tijd om aardperen te oogsten.
Omdat ze vers het lekkerst zijn, haal ik er steeds een mandje vol van uit de grond die ik dan verwerk.
Dit keer heb ik er aardpeerchips van gemaakt.
En ze zijn lekkerrrr… Echt!
Wij hebben ervan gesmuld.
Hieronder het recept om aardpeerchips te maken.
Eetbare knol
Al eerder heb ik een artikel geschreven over De Vergeten Aardpeer. Toen met name gericht op de rol van deze fijne plant in de tuin en de functie voor dieren. En een recept voor gebakken aardpeer.
Omdat ik het zo’n waardevolle plant in mijn tuin vind, hier nog wat extra informatie over deze vergeten groente.
De Latijns naam van de Aardpeer is Helianthus tuberosus.
“Helianthus” verwijst naar het Griekse Helios wat zon betekent en “Anthus” wat bloem betekent. “Tuberosus” duidt op ondergrondse knol die eetbaar is.
Aardpeer wordt ook wel de Topinamboer genoemd.
Het is een knolgewas. De plant lijkt erg op de zonnebloem qua uiterlijk. Ze heeft echter een wat kleinere bloem.
Ze groeit hard en kan makkelijk 2 meter hoog worden. En houdt vooral van een zonnige plaats.
Gezond en geneeskrachtig
Aardperen zijn geneeskrachtig en erg voedzaam.
Ze bevatten vitamine A, C en de mineralen calcium fosfor en kalium.
Aardperen werken goed in op de darmen. Ze helpen de darmflora te herstellen.
Dat komt door het gezonde stofje inuline in aardperen, dat een prebiotische werking heeft. Deze inuline is ook goed voor diabetici omdat er geen moeilijk afbreekbare glucose vrijkomt.
Aardperen werken verder licht laxerend.
Ze helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen. Zijn goed te gebruiken voor mensen met ouderdomsdiabetes. En werken tegen botontkalking omdat de aardpeer de absorptie van mineralen in de darm bevordert.
De aardpeer wordt ook gebruikt voor gewichtsafname, omdat ze het hongergevoel wegneemt.
Van de aardpeer zijn de ondergrondse knollen eetbaar. Zowel vers als gekookt en gebakken eetbaar.
Een leuke variant is om er heerlijke aardpeerchips van te maken. Gewoon lekker uit de oven, dus lekker puur en zonder toevoegingen.
Recept Aardpeerchips
(voor ca. 150 gram chips)
Wat heb je nodig:
- ca. 7 tot 10 aardperen
- 2 oven bakplaten
- evt. naar smaak een beetje zout
Aan de slag:
- Maak de aardpeer goed schoon.
- Verwarm de oven op 125 graden Celsius.
- Snijd de aardperen in dunnen plakjes met een mandoline (groenteschaaf) of met een mes.
- Leg de plakjes aardpeer op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Voeg evt. wat zout toe.
- Bak de schijfjes aardpeer in 40 min knapperig goudbruin. Keer halverwege de aardpeerchips om.
P.S.: Vind je dit een leuk recept?
Dan is mijn boek De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Een kleurrijk boek boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen. Nu ook met een Wilde Herfst Pakket, zodat je helemaal snel aan de slag kunt.
Meedoen met de Online Jaarcursus Natuurlijk Leven?
Je kunt ieder moment instappen en meedoen met de online jaarcursus Natuurlijk Leven. Op het moment dat je start, volg je de lessen die in dat seizoen van pas komen. Dus je kunt er meteen mee aan de slag!
Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:
- 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
- 400 minuten aan videomateriaal
- 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
- ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
- en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
- online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo
Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.