natuurlijk

5 Stappen naar meer natuurlijk

Je wilt een stap zetten. Iets nieuws gaan doen. Meer natuurlijk. Gewoon omdat het zo voelt en het oude schuurt. Maar tegelijk ook eng omdat het niet helemaal duidelijk is waarom.

Herkenbaar?

Zo was het in ieder geval voor ons. Opeens was ons leven in een ander land. Zonder duidelijk plan voor de toekomst. Geen gespreid bedje. Maar wel een gevoel dat dit de juiste stap was.

Ok. En nu?
Meer natuurlijk leven. Huh?

Dichter bij de natuur zijn en eenvoudiger leven. Plus een goede basis kunnen bieden voor onze kinderen. Vanuit deze uitgangspunten zijn we gestart. Met een vertrouwen dat het z’n eigen weg gaat vinden.

Onze zoektocht naar een natuurlijke levensstijl was al jaren bezig. Dat kan je zien als je er op terugkijkt. Het begon al toe we nog in Nederland woonden. Maar alles kreeg nu opeens een versnelling.

Maar ja, hoe ver ga je daar in? Hoe groot is de stap die je zet. De tijd van rondhuppelen in berenvellen en hout sprokkelen voor een vuurtje is wel voorbij. Of toch…

Een reis naar Griekenland bracht ons op plekken waar enthousiastelingen grote stappen hadden genomen. Om ineens alles achter te laten en volledig zelfvoorzienend te worden. Zelf zorgen dat je water hebt, je voedsel verbouwt, je eigen woning bouwt, je eigen elektra, etc. Off the grid heet dat. En de handboeken om dit te doen zijn erg populair tegenwoordig.

Met ons oude campertje kwamen we dan aan bij mensen. En mochten we een tijdje blijven. Meedoen om te zien hoe ieder op zijn eigen manier bouwt aan een nieuw leven. Superinteressant en heel leerzaam voor de kinderen.

In het prachtige land van Hippocrates en Aristoteles. Waar het al een tijdje moeilijk gaat. Juist daar vinden mensen nieuwe wegen om anders te leven. Soms gedwongen, omdat het geld gewoon op is. Maar vaak ook uit overtuiging, omdat het anders kan. Kijk maar eens naar deze uitzending van Tegenlicht.

Al hoppend van project naar project vormde er bij ons een beeld wat het leven voor ons in petto had. We kregen allemaal spiegels van herkenning.

Off de grid dan maar?

NEE. Niet voor ons. Niet dát uiterste. Want net als andere zoekers naar meer natuurlijk, meer zelfvoorzienend, keken ook wij naar het extreme voorbeeld. Off the grid als uitweg naar een ander leven. De moderne mens die geheel autonoom in de bush bush gaat wonen. Een grote stap.

Maar voor ons té ver weg. Té veel afgesneden van de maatschappij. Liever 1 been in de natuur en 1 been in de maatschappij.

Onze happiness vinden we om steeds nieuwe stapjes te zetten naar een leven dat bij ons past. Stappen die heel dicht bij ons staan. Waarbij alle ideeën vanuit het permacultuur ontwerp natuurlijk heel handig zijn.

Je kunt namelijk al zo veel doen om meer natuurlijk te leven. Als je wilt.

Ik hoor je denken.
Ja, dat kan je wel zeggen. Maar…

ECHT. Er is zo veel al dat je makkelijk kan doen om natuurlijk te leven.
Het begint met anders kijken, anders denken, anders doen. Kijk hieronder maar eens.

We hebben een top-5 lijstje gemaakt van stappen die je kan nemen om naar een meer natuurlijke leefstijl te komen. Misschien even wennen in het begin. Maar je zult zien, het went snel. En als je kinderen hebt, betrek ze dan om oplossingen te bedenken.

5 Stappen naar meer natuurlijk

Stap 1: Meer natuurlijk eten. Alleen nog maar verse en pure producten. Niet bewerkt en van goede oorsprong. Liefst zelfgekweekt van eigen bodem of in ieder geval lokaal. Dus weg met al die pakjes. Scheelt ook nog eens een hoop geld. 


Stap 2: Anders met je afval omgaan. Afval bestaat niet. Als je het niet creëert is het er ook niet. Je wordt erg creatief om spullen een 2e of 3e leven te geven. Zelfs afvalwater en ontlasting worden kadootjes in je tuin 🙂 Super toch als je de natuur een handje helpt in plaats van het haar moeilijk maakt. 


Stap 3: Heel bewust omgaan met gas/hout, water, elektriciteit. Ook hier geldt: als je ‘t niet verbruikt, heb je het ook niet nodig. Hoeveel energie we wel niet onnodig verspillen als moderne mens. En er zijn allerlei manieren om eigen voorzieningen te treffen. Zoals gebruik maken van zonne- en windkracht. Kijk wat voor jou handig is. Wat bij jou past. 


Stap 4: Je eigen natuurlijke verzorgingsproducten maken. Waarom niet? Er zitten zoveel chemicaliën in de huidige producten die je in de winkel koopt. En het is eigenlijk zo eenvoudig om te maken. Je eigen shampoo, zeep, tandpasta, deo, wasmiddel, etc. Eventjes wennen misschien, maar al snel merk je dat bijvoorbeeld je haar wassen met baking soda en naspoelen met appelazijn heel fijn is voor haar en hoofdhuid. 


Stap 5: Creëer je eigen groene gezondheidsmiddelen. Of je nu een kruidenvrouwtje bent of niet. Het in huis hebben van een medicinaal EHBO kistje met tincturen, zalfjes en genezende kruidenthee helpt je enorm om kwaaltjes te verhelpen. En steeds meer kom je erachter hoe mooi de kruiden en bloemen helpen om je weerstand hoog te houden.

Lijkt het je iets om hiermee bezig te zijn? Let dan even op onze berichtjes de komende weken. We gaan je namelijk de mogelijkheid geven om hier verder mee aan de slag te gaan.

Een warme groet van
Marco & Maria

P.S. Heb je zelf ervaring met één of meerdere van bovenstaande stappen? We vragen je om hieronder je ervaringen te delen. Of het nu een waanzinnig makkelijk recept is. Een creatieve oplossing voor minder afval. Of bijvoorbeeld je eigen wondermiddel tegen kwaaltjes.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Leave a Comment