Yoghurt gemaakt van melk of kokosmelk met verse vruchten of met zelfgemaakte cruesli. Daar ontbijt ik zelf het liefste mee.
Niet iedereen lust yoghurt, maar bij ons gaat het er als pap in…
Toen ik een tijd geleden van een vriendin het recept kreeg om yoghurt zelf te maken, was ik verkocht. En eerlijk gezegd stelt het eigenlijk qua werk niets voor.
Zelfgemaakte is het namelijk superlekker. Je weet wat je hebt, het is goed voor je darmflora en je hoeft geen verpakkingen meer te verzamelen. Heerlijk toch?
‘s-Avonds bereid ik het voor. Dan laat ik de yoghurtbacterien in de nacht lekker hun werk doen. ‘s-ochtends in de koelkast en vanaf de middag weer genieten de verse yoghurt.
Altijd een restantje overhouden voor de volgende ronde, zodat je telkens weer opnieuw je eigen yoghurt in huis hebt.
De eerste keer yoghurt maken
Wanneer je voor de eerste keer yoghurt van melk maakt, heb je nog een pak/bak yoghurt nodig. De tweede keer kun je al je eigengemaakte yoghurt gebruiken als start voor de volgende.
Let er op dat de yoghurt die je koopt liefst zo vers mogelijk is. Hoe verser, (dus hoe langer de houdbaarheidsdatum) hoe beter de bacterien werken.
Recept om yoghurt van melk te maken
Wat heb je nodig:
- 1 liter (biologische) volle melk
- 150 gram (Griekse) yoghurt (liefst zo vers mogelijk, dus met een zo lang mogelijke houdbaarheidsdatums er nog op)
- 2 a 3 grote schone gesteriliseerde jamglazen
- kookthermometer
- evt. naar wens 2-4 eetlepels melkpoeder, wanneer je een heel stevige yoghurt wilt krijgen.
Aan de slag:
- Verwarm de oven voor op 40 graden Celsisus.
- Verwarm de melk in een pan tot 40 graden Celsius.
- Wanneer de melk de goede temperatuur heeft voeg de yoghurt en evt. melkpoeder toe en roer het voorzichtig door elkaar.
- Giet het mengsel in de glazen potten.
- Zet de potten voorzichtig zonder te schudden in de oven.
- Zet na 30 minuten de oven uit maar open de ovendeur niet.
- Laat de potten ca. 10 uur in de oven staan (of bijv. de gehele nacht).
- Zet de potten daarna in de koelkast.
- Na enkele uren koelen is de yoghurt klaar.
- De yoghurt is 3 tot 4 dagen houdbaar in de koelkast.
- Wanneer je nu binnen 3 a 4 dagen weer nieuwe yoghurt maakt gebruik je 150 gram van deze zelfgemaakte yoghurt.
Tegenwoordig gebruik ik de oven niet meer, maar schenk ik het yoghurtmengsel na stap 3 in een vooraf met warm water voorverwarmde thermoskan. Deze laat ik dan ca 10 uur op het aanrechtblad staan.
Recept om zelf kokosyoghurt te maken
Wat heb je nodig:
- 400 ml vloeibare kokosmelk* op kamertemperatuur
- 2 capsules probiotica
- 1 of 2 schone (jam)potten met deksel(s)
Aan de slag:
- Schenk de kokosmelk in een kom.
- Haal de probiotica capsules uit elkaar en strooi de inhoud ervan over de kokosmelk.
- Roer het goed door elkaar en schenk het in een glazen pot en sluit de pot met een deksel af.
- Zet de yoghurt 24 uur op een warme plek in huis zodat de bacteriën in de capsules hun werk kunnen doen of in een koelbox warm ingepakt.
- Na 24 uur zet je de kokosyoghurt een aantal uur in de koelkast en kun je hem nuttigen.
* mocht je hele vaste kokosmelk hebben (soms uit blik) dan kun je nog 100 ml warm water toevoegen en door de kokosmelk roeren.
Smakelijk!
P.S.: Vind je dit een leuk recept?
Dan zijn mijn boeken De Wilde Lente, De Wilde Zomer of De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.
Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!
Je kunt je weer aanmelden voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven
Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:
- 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
- 400 minuten aan videomateriaal
- 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
- ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
- en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
- online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo
Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.