Wild eten met kinderen

Wild eten met kinderen

Je wilt graag natuurlijker gaan eten, maar je krijgt je kinderen niet mee.

‘Dat lust ik niet, dat ziet er raar uit, dat ken ik niet!’

Soms al voordat ze het geproefd hebben.

Als ouder wil je dat ze juist de goede voedingsstoffen binnen krijgen. Maar hoe doe je dat?

Ik heb hier helaas geen kant en klaar antwoord op. Ik kan je alleen vertellen wat bij mijn kinderen werkt, in de hoop dat je er iets aan hebt.

Maak van eten een feestje

Vroeger toen ik kind was mochten we wel eens een plak ‘hotelcake’ versieren met slagroom, krentjes en fruit. Ik vond dit superleuk om te doen. En dan helemaal om het ook nog op te eten.

Onze kinderen zijn nu al wat ouder: 14, 17 en 18. Wat bij hen werkte toen ze klein waren, maar wat ze (en ik zelf ook 🙂 ) nog steeds leuk vinden, is om van gerechten een feestje te maken. Dat ze zelf daarin keuzes kunnen maken.

Hiermee bedoel ik dan niet de keuze van het eten, want vaak komt er dan iets op tafel wat je liever niet zou willen als ouder, maar ik bedoel met hetgeen je op tafel zet dat ze kunnen kiezen welke ingrediënten toegevoegd kunnen worden.

Neem bijvoorbeeld de brandnetelsoep zoals ook het recept in De Brandnetelcursus staat.

Wanneer je deze op tafel zet, zullen veel kinderen hun bord niet leegeten of niet eens willen proeven. Niet dat hij er zo slecht uitziet, maar het is groen (in vele kinderogen niet de lekkerste kleur om te eten) en de smaak is ook niet lekker zoet.

Deze soep kun je helemaal aankleden en dat doe je als volgt;

  • Je zet een pan soep op tafel waar ieder zelf mag inschenken hoeveel hij/zij lust.
  • Tegelijkertijd zet je allemaal bakjes erbij waarmee de soep versiert of aangekleed kan worden. Dit kan zijn: zelfgemaakte croutons, zure room, gebakken spekjes, verschillende pitten (zonnebloem-, geroosterde sesam- of pompoenpitten), gebakken uitjes, dunne wortelreepjes, sliertjes courgette etc. Eigenlijk kan je het zo gek niet bedenken kan alles erbij. Je kiest de voeding waar je zelf achter kunt staan.
  • En dan is het aan de kinderen om er een feestelijke soep van te maken.

Lekker gek doen

Een andere mogelijkheid is om je kind een “gek” ingredienten te laten verzinnen die dan in dit geval in de soep mag. Dat moet dan wel iets gezonds zijn, maar je kind mag het zelf bepalen. Zo kiest de dochter van een vriendin steevast voor aardbeien in alle gerechten erbij 🙂  Vooral dat ‘gekke’ element zorgt er dan voor dat ze overstag gaat.

Heb je zelf nog ervaringen die kunnen helpen, laat het me vooral weten?

Hierbij nog twee recepten om zelf croutons en gebakken uitjes te maken.

Croutons

Wat heb je nodig:

  • (Oud) Brood, bij voorkeur brood wat min. 1 dag oud is.
  • optioneel teentjes knoflook
  • Kruiden: zout, peper, oregano
  • Olijfolie

Aan de slag:

  • Snij het brood in kleine blokjes 1 x 1 cm.
  • Giet de olijfolie in een kom.
  • Voeg de uitgeperste knoflook en kruiden toe.
  • Schep het brood door de olie.
  • Vet een bakplaat in of bedek het met bakpapier.
  • Spreid de blokjes uit op het bakblik.
  • Bak de croutons ongeveer 30 minuten in de oven van 175 graden Celsius tot ze goudbruin zijn. Keer ze halverwege om.
  • Je kunt ze ook in de koekenpan bakken, je moet ze dan regelmatig keren en erbij blijven.

Bewaren:

Wanneer je over hebt (bij ons is dat eigenlijk bijna nooit het geval 🙂 dan kun je ze bewaren in een afgesloten pot. Ze zijn dan max. 2 weken houdbaar.

Recept gebakken uitjes

Deze kun je in de winkel kopen maar vaak wordt het gebakken in vetten die je zelf niet wilt en zijn er allerlei middelen toegevoegd om smaak toe te voegen en houdbaar te maken.

Wat heb je nodig:

  • 5 grote witte uien
  • 2 eetlepels (spelt)meel
  • olie

Aan de slag:

  • Schil de uien
  • Snij de uien met behulp van een rasp in gelijkmatige dunne schijfjes
  • Strooi meel over de uienschijfjes en roer het door zodat de uien onder de bloem zitten.
  • Warm de olie op in de wok.
  • Bak de uien in ruime hoeveelheid olie in kleine porties lichtbruin. (Donkerbruin geven de uien een bittere smaak).
  • Haal de uien er met een schuimspaan voorzichtig uit en leg ze op keukenrol.
  • Dep ook nog na met keukenrol zodat je zoveel mogelijk vet er vanaf haalt.

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan zijn mijn boeken De Wilde Zomer en De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Leave a Comment