kippenwalhalla

Kippenwalhalla

Wij hebben 20 krielkipjes.

Het zijn gezellige kipjes die ons helpen met de tuin onkruid vrij te houden. Maar eigenlijk hebben we ze vooral omdat we heel graag eieren eten.

Onze uitdaging is om voldoende voedsel te kweken zodat we geen voer voor de kippen van buitenaf hoeven te kopen. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk.

Harde werkers

Ieder die kippen houdt weet dat de plek waar ze mogen komen in no time kaal gevreten wordt. Het zijn namelijk harde werkers en ook goede eters.

Nu kun je daar gebruik van maken.

Zo hebben de kippen recentelijk een gedeelte wat vol staat met frambozen, vrij gemaakt van gras en onkruid en zoveel mogelijk plaagbeestjes meegenomen. De grond is nu tijdelijk helemaal kaal, de onderste bladeren van de frambozen zijn opgegeten, maar de frambozen staan er goed bij.

Zij blij, ik ook blij.

kippenwalhalla1

Deze week staat op de planning om dit gedeelte onder en tussen de frambozen te beplanten met knoflook, wijnruit, duizendblad, radijsje ed. Maar daar in een andere blog een andere keer meer over.

De kippenren

In de herfst en winter mogen de kippen vrij in de tuin rondlopen. Echter wanneer in het voorjaar de jonge plantjes tevoorschijn komen gaan ze in de kippenren.

We willen namelijk ook nog wat oogst uit de tuin kunnen halen.

De kippenren is een afgeschermd gebied. Nu hebben ze daar ook niet te klagen hoor.

Het is een gebied wat helemaal om de tuin heengaat, dus volop om rond te lopen en te scharrelen. Afgeschermd met een hek. Zodat ze de tuin met rust laten.

Af en toe krijgen ze er een nieuw stukje stuk terrein er bij, waar we graag willen dat ze het gras en ander kruid weghalen.

De kippen krijgen zo waar ze naar verlangen. Namelijk vers groen en ze vinden wormen, larven en andere lekkere hapjes tussen de bladeren en grond .

Bijvoeren

Ze krijgen natuurlijk ook ons groenteafval.

Daarnaast plukken we geregeld onkruid voor ze en in de winter krijgen ze pompoen en gekookte aardpeer erbij.

Maar met dit aantal kippen, redden we het niet het hele jaar door en moest er afgelopen jaar nog graan en mais bijgekocht worden.

Nu is onze tuin niet groot genoeg om zelf veel mais of graan te verbouwen, dus zijn we op zoek gegaan naar alternatieve oplossingen.

En die hebben we gevonden.

Ons Kippenwalhalla

We hebben een deel van het gebied afgezet, zodat ze daar een poosje wegblijven.

Daar hebben we de meest invasieve soorten geplant. Diegene die vele in de tuin vervloeken:  zevenblad, frambozen en aardpeer.

Planten die zich zo snel uitbreiden dat je het bijna niet kan bijhouden.

Mooi, die hebben we nodig!

En het zijn ook planten die ze graag eten.

Soms eten ze de aardpeer ook rauw, maar in de winter kook ik deze voor ze.

Tevens hebben we een drietal vlierstruiken gepland. Deze geven schaduw en de kippen zijn weg van de vlierbloesems. Dit hebben we in de tuin al vaak gezien, hoe lekker ze dat vinden.

Verder hebben we  de volgende zaden gezaaid: mais, grote zonnebloemen, alfalfa, mosterd, parelgierst, gewone gierst, kafferkoren, radijsjes en meldeganzenvoet en boomspinazie.

Tenslotte heb ik vanuit de tuin nog een aantal koolzaadplanten verplaatst naar dit gedeelte.
Dat wordt een waar kippenwalhalla.

kippenwalhalla2

Nog even geduld

Nu is het wachten tot de mais en de zonnebloemen stevig zijn en hoger dan 60 cm.

Dan kunnen onze krielkippen er niet meer bij en laten ze deze met rust. Ze mogen zich tegoed doen aan het groen van de planten die niet zo hoog zijn. En natuurlijk de lekkere zoete frambozen die vallen.

Maar eigenlijk denk ik niet dat ze daar het geduld voor hebben. Waarschijnlijk zal ik af en toe een kip omhoog zien springen om deze frambozen als eerste te pakken 🙂

Dus nog even wachten en dan op naar hun walhalla.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Leave a Comment