kerstcadeautjes

Kerstcadeautjes om zelf te maken

Nog eventjes en dan is het weer kerst.

Een heerlijke tijd om met je gezin, familie en vrienden tijd door te brengen.

En daar horen kerstcadeautjes bij… toch?

Nu zijn er vandaag de dag een heleboel mogelijkheden om cadeautjes te kopen. En ook om een heleboel geld uit te geven.

Maar waarom maak je ze niet zelf?

Dat is voor de ontvanger erg leuk, dat je het speciaal voor haar of hem hebt gemaakt en voor jou erg leuk om mee bezig te zijn. Vaak ook nog veel goedkoper en gezonder. Is dat niet mooi?

Ik geef je hieronder een aantal voorbeelden van leuke kerstcadeautjes die makkelijk zelf te maken zijn, uit natuurlijke ingrediënten.

Wist je trouwens dat het kerstfeest een directe link heeft met de natuur?

Natuurlijk fenomeen

Heel vroeger werd in deze tijd het feest van de winter-zonnewende gevierd.

Op 21 december staat de zon op het meest Zuidelijke punt van de aarde (de Zuiderkeerkring), van waar hij weer zijn terugkeer naar het Noorden gaat maken.

De natuur is deze periode volledig naar binnen gekeerd (ik heb het hier over de natuur op het Noordelijk halfrond), omdat er dan een minimum aan zonlicht is.

Vaak is dit ook een tijd dat het bij mij wit is buiten. Alsof de natuur zichzelf “cleanst” met een witte reinigende deken.

winter4

Terugkeer van de zon

Vanaf dit moment worden langzaam de dagen weer wat langer (er komt meer licht) en de natuur gaat zich langzaam opmaken om stapje voor stapje een nieuwe lente in te luiden.

De zon, het licht, komt weer naar ons toe. Het nieuwe leven en het ontwaken van de natuur wordt gevierd.

Het is dus niet zo gek dat wij mensen dit uitbundig willen vieren.

Met elkaar. En ook dat dit feest vaak gepaard gaat met inkeer en goede voornemens (want dat is waar de natuur zich bevindt).

We zijn dit natuurlijke fenomeen wat vergeten.

Een feestelijke gebeurtenis

Terug naar het feest en de cadeautjes.

In Hongarije, waar ik woon, was ik de eerste jaren heel aangenaam verrast van de spontane cadeautjes die ik van buren en vrienden kreeg.

Zelfs in het dorp deelde de burgemeester een tas vol lekkernijen uit aan de bewoners.

Zomaar, uit liefde, zonder verwachting dat er iets terugkomt. En ook al hebben mensen nauwelijks een budget, ze maken met de beperkte middelen die ze hebben heerlijke smulcadeautjes.

De ander cadeautjes schenken

Inmiddels is het voor mij ook heel gewoon om mijn buren en vrienden in het dorp de 24e een leuk opgemaakt bord te schenken met zelfgemaakte lekkernijen en kleinigheidjes.

Erg leuk om te doen!

Ik geef je hieronder een aantal tips met recepten dat ook jij je familie, vrienden of buren kunt verrassen met een keertje iets anders. Cadeautjes die je met liefde zelf gemaakt hebt.

kerstcadeautjes

Lekkere cadeautjes

Lekkernijen horen natuurlijk bij Kerst.

Zelf maak ik altijd wel een aantal schaaltjes met chocolade-bonbons en -pinda’s of hazelnoottruffels. Ook de Walnotensnacks (zie Wilde Herfst boek) doen het altijd erg goed.

cakeinglas2

Dit keer ga ik ook een serie cakejes in glazen potjes maken. Weer eens wat anders en leuk om te geven.

En natuurlijk mag bij een koude winteravond zelfgemaakte chocolademelk met een stokje niet ontbreken. Hoe leuk is het om dit te kunnen geven aan je buurkinderen!

chocomelk-met-een-stokje

Verzorgende cadeautjes

Ook heb ik gemerkt dat het enorm gewaardeerd wordt als je cadeautjes geeft die te maken hebben met persoonlijke verzorging.

Dat weet de commercie natuurlijk maar al te goed. Vandaar dat je ook overladen wordt met advertenties voor lotions, parfums, etc.

Maar waarom maak je deze niet zelf?

Denk maar eens aan verzorgende lotionbars, een heerlijk ontspannend gezichtsmasker, of bijvoorbeeld een reinigende kruidenscrub.

lotionbar

Allemaal leuke kleine cadeautjes die in praktijk erg gewaardeerd worden.

Laat je fantasie maar gaan

Natuurlijk is er nog veel meer te verzinnen wat je allemaal zelf kunt maken en schenken aan de ander. Laat je fantasie maar gaan.

Bijvoorbeeld een lekker kruidenlikeurtje, een stuk zelfgemaakte zeep (bijvoorbeeld muntzeep), of een lekkere kruidenazijn in en leuk flesje.

kruidenazijn

Wat mij betreft liefst uit natuurlijke ingredienten en met veel compassie gemaakt.

 

Verder wens ik je heel erg veel plezier de komende dagen in voorbereiding op deze mooie feestdagen.

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Neem dan eens een kijkje bij mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.

Of kijk eens bij de EHBO kruiden pakketten. Met liefde door mij samengesteld zodat jij zelf je eigen EHBO voorraadje tincturen, zalven en theeën kunt samenstellen.

Of wellicht zijn mijn boek De Wilde Zomer of De Wilde Herfst iets voor jou. Beide kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Leave a Comment