bonen

Hartig broodbeleg van bonen

Ik ben steeds op zoek naar alternatieven om het traditionele broodbeleg te kunnen vervangen.

Beleg dat vegetarisch is en wat je zelf makkelijk kunt bereiden.

Maar ook omdat er in veel broodbeleg toevoegingen gedaan worden waar ik niet blij mee ben.

Al eerder heb ik mijn recepten gedeeld van zelfgemaakte hazelnootpasta, walnotenpasta, pindakaas, en pittenpasta (in de Wilde Zomer).

Nu wilde ik graag een keertje hartig beleg maken. Dit keer met bonen!

bonen

Dit hartig broodbeleg van bonen vinden we allemaal erg lekker.

Het heeft een heel klein beetje iets weg van de smaak van tonijnsalade vind ik. En is superlekker met sla of rucola erbij en het zuurtje van een augurkje. 

Het recept is op basis van rode kidneybonen, maar je kunt ook variëren met andere bonen.

Kidneybonen zijn wel het lekkerst. Deze kun je ook goed zelf verbouwen als droogbonen in je tuin.

bonen

Een ander ingrediënt is edelgist. Edelgist is een gedeactiveerd gist. Dus een gist dat niet meer werkt als gist. Het is te koop als vlokken of als poeder. Edelgist bevatten een hoog gehalte aan vitamine B (B1, B2, B6 en foliumzuur) en heeft een lekkere hartige smaak. Het heeft iets weg van de smaak van een sterke kaas.

Recept hartig broodbeleg van bonen

Wat heb je nodig:

  • 250 gram kidney bonen (gedroogde of als je liever hebt uit blik)
  • 2 el keukenkruiden in totaal (oregano of peterselie of bieslook of tijm of mengsels tussen deze)
  • 1/2 kleine ui
  • 1 knoflookteentje
  • 2 cm gemberwortel of 1 tl gemberpoeder
  • sap van 1 kleine citroen
  • 2 el edelgist vlokken of poeder
  • 3 el olijfolie
  • klein beetje peper en zout

Aan de slag:

  1. Was de bonen goed en laat ze uitlekken in een vergiet.
  2. Bij gedroogde bonen: week ze dan in een pan met veel water.  Ik doe dit meestal avonds zodat het de nacht kan weken op een koele plek. Schenk het vocht af en schenk ruim vers water in de pan. Kook de bonen gaar in ca. 1,5 uur. en laat ze afkoelen en daarna uitlekken.
  3. Pel de ui, het knoflookteentje en de schil de gemberwortel. 
  4. Pers het sap van de citroen. 
  5. Voeg alle ingrediënten samen in een blender of mix het met de staafmixer tot een fijne massa. 
  6. Schep het in een schoon glazen potje wat je kunt afsluiten met deksel. 

Houdbaarheid:

Het is een week houdbaar in de koelkast. 

dwh_lievegroet

P.S.: Is steeds een stapje Natuurlijker Leven ook iets voor jou?

Dan kun je ieder moment instappen in de online jaarcursus Natuurlijk Leven. Op het moment dat je start, volg je de lessen die in dat seizoen van pas komen. Dus je kunt er meteen mee aan de slag.

Een jaar lang natuurlijk leven in praktijk – met iedere week een nieuwe les:

  • 50 lessen in totaal, het hele jaar rond
  • 400 minuten aan videomateriaal
  • 30 wilde kruiden/planten die ik behandel
  • ruim 60 nieuwe recepten om zelf aan de slag te gaan
  • en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven.
  • online – dus wanneer het jou uitkomt en op jouw tempo

Nu met een super leuke korting!
Kijk hier voor meer informatie, wat anderen er van zeggen en om je aan te melden.

 

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.