Gluhwein

Glühwein zelf maken

Wanneer je aan de kerstmarkt denkt, komt Glühwein waarschijnlijk ook in je gedachten.

Bij mij in ieder geval wel 🙂

Niet dat ik zo’n alcohol liefhebber ben hoor.

Maar als ik naar de kerstmarkt ga en een tijdje langs de kraampjes slof kan ik best een opwarmertje gebruiken. Een zoetige warme Glühwein is dan een aangename versnapering. Ook een versie zonder alcohol is lekker.

Glühwein is warme wijn met verwarmende kruiden. Met name kruidnagel en kaneel zijn smaakmakers. Soms wordt ook wel als extra steranijs of een paar schijfjes gember toegevoegd.

Wat heb je nodig voor Glühwein met alcohol:

  • 1 fles rode wijn
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 6 kruidnagels
  • 2 kaneelstokjes
  • ca. 2 eetlepels (riet)suiker naar smaak

Aan de slag:

  1. Boen de buitenkant van de sinaasappel en citroen goed schoon.
  2. Snijd de citroen door midden en prik de kruidnagels in één van beide helften.
  3. Snijd de andere helft van de citroen en de sinaasappel in plakjes.
  4. Giet de fles wijn in een pan.
  5. Voeg de halve citroen met kruidnagels toe, de gesneden sinaasappel en citroen, de suiker en het kaneelstokje.
  6. Laat alles met de deksel op de pan op een laag pitje rustig opwarmen. Het is belangrijk om de wijn niet te laten koken, want dan verdampt de alcohol en wordt ook de smaak minder lekker.
  7. Laat de wijn ca. een half uurtje trekken op een klein laag pitje. Dan is hij klaar.
  8. Je kan de sap naar keuze zeven of de kruiden en vruchten ter plekke uit het glas te vissen.

Wat heb je nodig voor Glühwein zonder alcohol:

  • 1 liter bio kersensap of druivensap
  • 1 sinaasappel of mandarijn
  • 4 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje

Aan de slag:

  1. Boen de buitenkant van de sinaasappel of mandarijn goed schoon.
  2. Snijd de sinaasappel of mandarijn door midden en prik de kruidnagels in één van beide helften.
  3. Snijd de andere helft in plakjes.
  4. Giet de sap in een pan.
  5. Voeg alle ingrediënten toe.
  6. Laat alles met de deksel op de pan op een laag pitje rustig opwarmen. Niet koken.
  7. Laat de sap een half uurtje trekken op een klein laag pitje. Dan is het klaar.
  8. Je kan de sap naar keuze zeven of de kruiden/vruchten ter plekke uit het glas te vissen.

Geniet ervan!

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan is mijn boek De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Een kleurrijk boek boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Of bekijk het filmpje over mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Comments

  1. Author

    Hoi Kim,
    Dank je wel voor de tip. Dat lijkt me inderdaad erg lekker! Ga ik zeker proberen.

  2. Een hele simpele variant die wij hier in de winter af en toe bij het ontbijt drinken is warme appeldiksap met kaneel. Doe een siroop in het kopje, schud er gemalen kaneel op naar smaak en dan lekker warm water erbij. Heerlijk!!!

Leave a Comment