Weer eens wat anders dan een plakje cake: cakejes in glaasjes.
Leuk om te ontvangen maar ook superleuk om ze te maken en als cadeautje weg te geven. Ook mijn kinderen smullen er van als ik ze af en toe een cakeje meegeef als tussendoortje 🙂
Wat heb je nodig:
(voor circa 10 kleine cakejes)
- 200 gram boter
- 250 gram (spelt)meel
- 100 gram geraspte hazelnoten
- 150 gram kokosbloesemsuiker
- 3 eieren
- 400 gram appels
- 2 theelepels kaneel
- 1/2 zakje bakpoeder
- schone steriele glazen potjes met deksels of weckpotjes met deksel, rubberen ring en klemmen.
Aan de slag:
- Vet de glazen potjes in met olie of boter.
- Verwarm de oven voor op 150 graden celsius
- Was de appels, schil ze (naar wens) en snijd ze in kleine stukjes.
- Meng de kaneel door de kleingesneden appelstukjes heen.
- Mix de boter met de suiker tot een glad beslag.
- Mix één voor één de eieren er goed door.
- Voeg beetje bij beetje de gezeefde meel toe en de bakpoeder.
- Voeg dan de kleingesneden appels en de geraspte hazelnoten toe.
- Vul de glazen potjes tot maximaal 3/4 met het deeg.
- Zet ze in de oven, zonder de deksel er bovenop te doen (*).
- Prik met een satéprikker om te kijken of de cake gaar is rond het einde van de baktijd. Wanneer je de prikker uit de cake haalt en er zit geen deeg meer aan de prikker is hij klaar.
- Laat de cakejes even 5 min. afkoelen in de oven met de ovendeur open.
- Haal dan de cakejes uit de oven en doe de rubberen ring met glazen deksel erop en maak de klemmetjes vast (bij weckpotjes). Of gebruik een schroefdeksel.
- Zet de potjes omgedraaid neer.
- Na 15 minuten kan je ze weer omdraaien.
(*) Kleine glazen potjes van ca 160 ml hebben ca 25 minuten nodig bij 150 graden Celsius voordat ze gaar zijn. Grotere glazen potjes van bijv. 500 ml hebben ca. 45 min. nodig bij 150 graden Celsius voordat ze gaar zijn.
Ook fijn: door de cakejes op deze wijze te maken blijven ze langer vers en langer houdbaar.
Lieve groet,
Maria
P.S.: Vind je dit een leuk recept?
Neem dan eens een kijkje bij mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.
Neem ook eens een kijkje bij mijn EHBO kruiden pakketten. Met liefde door mij samengesteld zodat jij zelf je eigen EHBO voorraadje tincturen, zalven en theeën kunt samenstellen.
Of wellicht is mijn boek De Wilde Zomer of De Wilde Herfst iets voor jou. Beide kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.
Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.