vetbollen

Vetbollen voor vogels

De winter komt eraan.

Een ideale tijd om alvast vetbollen voor vogels te maken.

In de winter hebben de vogels die in ons land overwinteren, het best moeilijk om voeding te vinden. En daarmee hun lichaamstemperatuur te behouden.

We kunnen ze dan een handje helpen door ervoor te zorgen dat ze voldoende voeding kunnen vinden.

vetbollen

Vetbollen maken

Vetbollen zijn kant en klaar in de winkel te kopen.

Maar het is veel leuker om ze zelf te maken.

En het is helemaal niet moeilijk, kost weinig tijd en is erg gezellig om samen met je kinderen of kleinkinderen te doen.

Hier is het recept:

Recept Vetbollen voor vogels

vetbollen

Wat heb je nodig:

 • Vet: kokosvet, reuzel (varkensvet) of witte harde frituurblokken (ossewit)
 • Een mengsel van pitten en zaden naar keuze:  henneppitten, zonnebloempitten, gierst, rozijnen, havermout, ongebrande pinda’s, amaranth, pompoen, gepelde walnoten, maanzaad

De verhouding vet op pitten/zadenmengsel is ongeveer één op één.

Een mal gebruiken:

 • Je kunt van het vet/pitten mengsel met de hand mooie ronde bollen rollen. Maar je kunt het vet/pitten/zadenmengsel natuurlijk ook gewoon in een mal schenken (dan krijg je de vorm van de mal). Dit doe ik meestal. Omdat het lekker makkelijk en snel werkt. Je kunt hier creatief in zijn en gebruiken wat je voor handen hebt, zoals: cupcake vormpjes, een glas, een plastic beker, een halve kokosnoot, een bloempot etc.  Wanneer je de bol uit de mal wilt halen en dit gaat lastig dan kun je aan de buitenkant van de mal warm water laten lopen, zodat het vulsel er makkelijker uitgaat.
 • Ik maak er ook wel eens een “cake” van, zodat ik regelmatig een plak kan afsnijden en deze kan ophangen…

vetbollen

Aan de slag:

 1. Smelt het vet in de pan op een laag vuur totdat het vloeibaar is. Haal de pan dan van het vuur.
 2. Voeg de pitten/zaden toe en roer het goed door elkaar.
 3. Giet het zaden/vetmengsel in de vorm die je hebt gekozen.Wanneer je het wilt ophangen, moet je nu touw in het zadenmengsel drukken of als het vet al iets meer gestold is een gat erin maken door een gat creeren met een stok (bijv. achterkant van een pollepel).
 4. Wanneer je er bollen van wilt maken, kun je nog even wachten tot het een beetje afgekoeld is en dan met de hand bollen vormen.  Zorg ook dat je in het midden een deel van het touw verwerkt, zodat je het later op kunt hangen.
 5. Wanneer ze helemaal afgekoeld zijn en hard geworden zijn, zijn ze klaar.dwh_lievegroet

  P.S.: Vind je dit een leuk artikel?

  Neem dan eens een kijkje bij mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.

  Of wellicht is mijn boek De Wilde Lente, De Wilde Zomer of De Wilde Herfst iets voor jou. Beide kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.