Gecondenseerde melk

Gecondenseerde melk

Ik hoor je denken waarom staat er een recept van gecondenseerde melk op deze site.

Dat heeft ermee te maken dat ik gek ben op ijs en het liefst alles zelf maak. 

Ik kan erg genieten van zelfgemaakt ijs met als basis bevroren bananen en daarbij fruit of noten of chocoladepoeder. 

Maar af en toe verwen ik mezelf met ouderwets gemaakt roomijs op basis van room en gecondenseerde melk. 

Gecondenseerde melk zelf maken

Om zelf roomijs te maken is het fijn om te werken met gecondenseerde melk als ingrediënt. 

Vaak wordt het in een blikje in de winkel verkocht.

Maar je kunt het ook prima zelf maken.

Twee keer per week stopt er een melkboer bij mijn huis die heerlijk romige melk brengt, waar ik vervolgens allerlei producten mee maak (van yoghurt tot kaasjes tot inderdaad, gecondenseerde melk).

Gecondenseerde melk

Gecondenseerde melk wordt gemaakt door volle melk met suiker zachtjes te laten koken zodat een groot deel van het vocht verdampt.

Je komt gecondenseerde melk ook wel tegen in toetjes-, taart-, of koekjesrecepten. 

Het is niet moeilijk om te maken. Het enige is dat je in de buurt moet blijven om af en toe even te roeren en te kijken of de melk al ingedikt is.

Wat heb je nodig:

  • 500 ml volle melk
  • 175 gram suiker 
  • 35 gram boter
  • pan met dikke bodem

Aan de slag:

  1. Schenk de melk in de pan met een dikke bodem en voeg de suiker toe. 
  2. Verwarm de pan op halfhoog vuur en laat het terwijl je het roert zachtjes koken, totdat de suiker is opgelost. 
  3. Zet het vuur iets lager, maar melk moet wel heel zachtjes koken. 
  4. Laat dit een tijdje zo staan, terwijl je af en toe roert, totdat het de melk een beetje ingedikt is (Dit kan wel een uur duren).
  5. Haal de pan van het vuur en roer de boter er doorheen. 
  6. Laat de gecondenseerde melk afkoelen. 
  7. De gecondenseerde melk is nu klaar. 

Van de 500 ml melk blijft er circa 250 -300 ml gecondenseerde melk over. 

De gecondenseerde melk is afgedekt in de koelkast 2 weken houdbaar. 

Veel plezier ermee!

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan zijn mijn boeken De Wilde Zomer en De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Leave a Comment